Lestenes brāļu kapos atrastais artilērijas lādiņš atgādina par kara sekām

Latvijā
520D1088F2D243B98F877BE7FE66086E.jpg

Lestenes brāļu kapos atrastais artilērijas lādiņš atgādina par kara sekām

Zemessardzes 54.Inženiertehniskā bataljona Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas (NMN) rota 9.augustā saņēma informāciju, ka pie Lestenes baznīcas atrasts sprādzienbīstams priekšmets. To bija atraduši strādnieki, remontējot celiņu Lestenes brāļu kapos.

 

Ierodoties notikumu vietā, NMN speciālisti konstatēja, ka atrastais priekšmets ir Otrā pasaules kara artilērijas lādiņš ar 100 milimetru kalibru. Lādiņu karavīri neitralizēja, uzspridzinot netālu esošajā karjerā.

Lestenes brāļu kapos atrastais artilērijas lādiņš mums simboliski atgādina – lai gan Otrais pasaules karš ir beidzies, tā sekas mēs visi izjūtam vēl šodien.

Tā atzīst aizsardzības ministrs Artis Pabriks. „Kas zina, cik vēl nesprāgušu lādiņu guļ Latvijas zemē, klusi gaidot brīdi, kad atgādināt – šiem mežiem un laukiem pāri ir gājis karš, kas paņēmis neskaitāmas dzīvības, karš, kādu šī pasaule nekad vairs nedrīkst pieredzēt. Ar katru iznīcināto lādiņu  mēs padarām šo pasauli drošāku un vienlaikus atceramies tos latviešu karavīrus, kas krita, cīnoties par dzimteni.”

Latvijas Nacionālo karavīru biedrības (LNKB) priekšsēdētājs Edgars Skreija izteica gandarījumu par karavīru prasmīgo darbu, neitralizējot artilērijas lādiņu, kas atrasts pie Lestenes memoriāla sienas.

Šis atradums tikai vēlreiz pierāda, ka Kurzemes brāļu kapu memoriālam izvēlēta īstā vieta, tas ierīkots kaujas darbības rajonā, jo visus Kurzemes kauju mēnešus Lestenē krustojās leģiona vienību ceļi,

stāsta Edgars Skreija. „Jau bija pie pieminekļa atklāšanas tika konstatēts, ka tieši šajā vietā bijis kaujas postenis, tagad ir atrasts arī artilērijas lādiņš.”

 

LNKB priekšsēdētājs uzsver, ka, par laimi, nekādi bojājumi memoriāla sienai, kurā iegravēti Otrā pasaules karā kritušo un pazudušo karavīru vārdi, nav nodarīti. „Liktenis bija mums labvēlīgs, lādiņš tika atrasts un neitralizēts, nenodarot nekādus postījumus,” uzsver Edgars Skreija.

Brāļu kapu memoriāls Lestenē atklāts un iesvētīts 2003.gada septembrī, un ir kļuvis par valsts nozīmes piemiņas vietu. Vairāku gadu garumā kapos no dažādām apbedījumu vietām ir pārapbedīti kritušie leģionāri. Granīta plāksnēs uz augstajām sienām, kas aptver kapsētu, iegravēti cīņās kritušo karavīru vārdi un uzvārdi. Par viņiem skumst „Dzimtene Māte Latvija”, ko piemineklī kapu centrā ir izkalusi tēlniece Arta Dumpe.

 

Nacionālie Bruņotie spēki lūdz iedzīvotājus būt uzmanīgiem un, atrodot priekšmetus, kas varētu būt sprādzienbīstami, tos neaiztikt. Par tiem jāziņo tuvākajā policijas nodaļā vai pa telefonu 112. Pēc informācijas saņemšanas uz notikuma vietu dosies NMN speciālisti, kas atrastos priekšmetus neitralizēs.

Dalies ar šo ziņu