Aizsardzības ministrs norāda uz nepieciešamību attīstīt kiberaizsardzību (papildināta)

Latvijā
Sargs.lv

Aizsardzības ministrs norāda uz nepieciešamību attīstīt kiberaizsardzību (papildināta)

„Mums ir jāsaprot, ka kibernoziegumi var tikt sarīkoti arvien biežāk, turklāt tie var spēlēt nozīmīgu lomu nākotnes konfliktos. Tāpēc nepieciešams pēc iespējas ātrāk un efektīvāk attīstīt aizsardzības spējas kiberdošības jomā,” pirms viesošanās NATO kopējās kiberaizsardzības izcilības centrā Tallinā, Igaunijā atzina aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Pēc iepazīšanās ar NATO kopējās kiberaizsardzības izcilības centru Tallinā un tikšanās ar centra direktora vietnieku pulkvežleitnantu Martinu Gurtleru 8.augustā, aizsardzības ministrs Artis Pabriks augstu vērtē astoņu NATO dalībvalstu ieguldījumu centra izveidē un turpmākajā sadarbībā, lai organizācijas ietvaros notiktu operatīva informācijas apmaiņa kiberdrošības jautājumos, notiktu izpēte un konsultācijas. Ministrs uzsver, ka nākotnē centram jāpiešķir lielāki resursi:

Uzbrukumi kibertelpai kļūst arvien biežāki un uzbrukuma metodes - arvien sarežģītākas.

Centra direktora vietnieks Martins Gurtlers lūdza Latvijai izskatīt iespēju uz centru nosūtīt vēl vienu ekspertu. Latvijas aizsardzības ministrs pauda atbalstu šādai idejai, uzsverot kibernoziedzības apkarošanas svarīgumu, taču norādīja, kas tas, visticamāk, varētu notikt, uzlabojoties ekonomiskajai situācijai valstī. Viņš arī norādīja, ka mūsdienās jebkurai valstij šādi eksperti ir patiešām nepieciešami un NATO kopējais kiberaizsardzības izcilības centrs ir vieta, kur speciālistiem iespējams gūt papildu pieredzi un zināšanas.

„Domāju, ka arī nākamās Saeimas deputātiem būtu svarīgi iepazīties ar šī centra darbību, jo kopš tā dibināšanas centra darbinieki ir uzkrājuši būtisku pieredzi, un kibernoziedzība ir jauns drauds, ar kuru jārēķinās jebkurai mūsdienu valstij,” uzsver Artis Pabriks.
Šobrīd Latvija darbam centrā nozīmējusi vienu pētnieku, kurš darbojas izpētes nodaļā un kuru algo Latvijas Aizsardzības ministrija. Kā sacījis centra direktors pulkvedis Ilmars Tamms, katra valsts dod savu ieguldījumu kopējā budžetā atkarībā no tā, cik daudz cilvēku nosūtījusi.

Centra pētniece Enekena Tikka uzskata, ka patlaban Igaunija ir labāk sagatavojusies līdzīgam kiberuzbrukumam, kādu tā piedzīvoja 2007.gadā, nekā vidēja valsts. Pēc viņas teiktā, daudzas valstis atklājušas, ka nestrādā shēmas, ko tās bija izstrādājušas kiberuzbrukumu gadījumiem, un šāda pieredze bija arī Igaunijā.

NATO kopējais kiberaizsardzības izcilības centrs tika akreditēts NATO Ziemeļatlantijas padomē 2008.gadā. Centra misija ir uzlabot spējas, sadarbību un informācijas apmaiņu starp NATO valstīm un partnervalstīm kiberaizsardzības jomā. Centru izveidoja Igaunija, Latvija, Lietuva, Vācija, Itālija, Slovākija un Spānija, patlaban viena no sponsorvalstīm ir arī Ungārija. Tuvākajā nākotnē gaidāma Polijas, ASV un Turcijas pievienošanās. Centrs Igaunijā ir desmitais izcilības centrs, kurš ieguvis pilnu NATO akreditāciju, tomēr tas neietilpst NATO pārvaldības struktūrā un to nefinansē Alianse.

Foto: AVG Tehnologies, Creative Commons Licence

Dalies ar šo ziņu