Konkursa Europa Secura 2.kārtas uzvarētāji apskata patruļkuģi Skrunda

Latvijā
1066B14C12464E3BA74E5937D1E14D4B.jpg

Konkursa Europa Secura 2.kārtas uzvarētāji apskata patruļkuģi Skrunda

27. jūlijā sadarbībā ar Aizsardzības ministriju norisinājās Latvijas Transatlantiskās organizācijas (LATO) rīkotā konkursa Europa Secura 2.kārtas apbalvošanas ceremonija.

Konkurss, kas pirmo reizi norisinājās Čehijā 2007. gadā, šobrīd jau ir ieguvis starptautisku nozīmi, tajā piedaloties jauniešiem no Čehijas, Slovākijas, Polijas, Serbijas, Ukrainas, Gruzijas un šogad arī no Latvijas.

Pēc nelielas ekskursijas Aizsardzības ministrijā konkursa dalībnieki ministrijas pārstāvju pavadībā devās aplūkot Jūras spēku flotiles patruļkuģi Skrunda. Šis no speciāla alumīnija būvētais divkorpusu kuģis ir pirmais SWATH (Small Waterplane Area Twin Hull) tipa militārais kuģis pasaulē.

 

Jaunieši varēja pabūt ne tikai uz patruļkuģa Skrunda klāja, bet arī mašīntelpā un uz komandtiltiņa. Ekskursiju vēl saistošāku darīja kompetentais un saistošais virsleitnanta Armīna Duļevska stāstījums. „Fakts, ka vecie kuģi patērē aptuveni 500 litrus degvielas stundā, bet jaunais nieka 40, tik tiešām bija pārsteidzošs. Var tikai novēlēt, lai Latvijas budžetā atrastos nauda arī aprīkojuma modernizācijai,” atzina konkursa pirmās vietas ieguvēja Alise Āboltiņa. Arī virsleitnants Armīns Duļevskis apstiprināja, ka finansējums aizsardzības jomā nav pietiekams un tiek kavēta aizsardzības spēju attīstība.

Jaunieši savās konkursa esejās rakstīja par to, cik svarīgi viņiem ir justies droši savā valstī.

 

Konkursa otrās vietas ieguvēja Alise Jātniece atzina, ka tā bija lieliska iespēja - pabūt Aizsardzības ministrijā, kā arī aplūkot un izpētīt Latvijas jaunāko patruļkuģi. „Nevar nepieminēt arī iespēju satikt pārējos uzvarētājus, ar kuriem augusta beigās būs jādodas uz Prāgu, kur norisināsies konkursa fināls,” atzīst Alise.

Konkursa Europa Secura organizatori un dalībnieki ir pateicīgi Aizsardzības ministrijai un Jūras spēku flotilei par šo lielisko piedzīvojumu, pozitīvo attieksmi un neaizmirstamajiem stāstiem.

Dalies ar šo ziņu