Aizsardzības ministrs pateicas jaunsargiem, kuri iesaistījās ugunsgrēka seku likvidēšanā

Jaunsardze
virsseržante Diāna Selecka
A20FAEC1A4DC4939989FA416EDD0D6B3.jpg
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

27. martā aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis un Jaunsardzes un informācijas centra direktors majors Aivis Mirbahs apmeklēja Saldus novada Kalnu vidusskolu, lai tiktos ar jaunsargiem, kuri 22. martā piedalījās ugunsgrēka seku likvidēšanā Nīgrandē. 

Aizsardzības ministrs pateicas jaunsargiem, kuri iesaistījās ugunsgrēka seku likvidēšanā

Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis pasniedza pateicības rakstus par drosmi, pašaizliedzību un spēju reaģēt krīzes situācijās jaunsargiem Mikam Lazdiņam, Andrim Plāciņam, Kristapam Radziņam, Raivim Bērziņam, Amandai Tarasovai, Aldim Bekasovam, Gatim Davidānam, Mārcim Dārziņam, Raineram Džonsonam, Erlendam Fedinam, Markusam Lejniekam, Adrianam Krišam Līdakam, Tomam Stepiņam, Alanam Renāram Mazjānim, Reinim Madžulim, Robertam Burbim, Dzintaram Butnoram, Matīsam Neimanim, Daņilam Suncovam, Emīlam Stelpam, Kristam Dauginam un Alenam Ķiļķinam.

Kalnu vidusskolas jaunsargs Miks Lazdiņš, 11. klases jaunsargu grupas komandieris, stāsta, ka ieraudzījuši, ka deg māja, kas atrodas blakus skolai. «Redzējām, ka mājai pa logu veļas dūmi. Jautājām skolotājai, vai drīkstam doties uz notikuma vietu, un skrējām skatīties, vai varam ko palīdzēt. Jautājām policistiem, ugunsdzēsējiem, vai varam palīdzēt, piemēram, iznest mēbeles. Mums teica, ka varot palīdzēt, tikai lai neejam iekšā. Ieraudzījām, ka liesmas ir jumta daļā. Ēkas pirmajā stāvā dūmi vēl nebija jūtami, izdomājām, ka iesim iekšā un nesīsim ārā mantas, lai viss notiek operatīvāk. Izveidojām ķēdīti, pa kuru devām ārā vieglākās mantas, pēc tam iznesām smagākās mantas — dīvānus un skapjus. Kad uguns pastiprinājās un sākās lielāki dūmi, ugunsdzēsēji un policisti lika mums iet ārā no mājas. Uzreiz pēc tam mums visiem tika veikta veselības pārbaude, lai konstatētu, vai kāds nav saindējies ar dūmiem. Nepilngadīgos aizveda pārbaudīt uz slimnīcu, bet lielākā daļa vakarā jau bija mājās, jo veselības problēmas netika konstatētas. Nākamajā dienā viņi jau apmeklēja skolu. Slimnīcā palika divi jaunieši, kuriem bija saasinājušās hroniskas veselības problēmas.»

Spilgtā atmiņā šī diena ir arī Mika klasesbiedram — Kalnu vidusskolas jaunsargam Kristapam Radziņam. «Mēs ieraudzījām dūmus un ātri skrējām palīgā. Nebijām vienīgie, darbojās arī ciema iedzīvotāji, arī vecāki cilvēki, visi darbojās operatīvi. Tika organizēta ķēdīte, lai nebūtu juceklis, jo tad, ja visi saskrietu tajā mājā, sāktos haoss. Pilsoņa pienākums ir palīdzēt nelaimē nonākušajiem!»

Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis atzina, ka ir lepns, jo Jaunsardzes rindās ir cilvēki, kas spēj ātri pieņemt lēmumus. «Es ļoti, ļoti lepojos ar jums, šeit aug Latvijas nākotne. Nav būtiski, kādu profesiju jūs izvēlēsieties nākotnē, tā var nebūt saistīta ar militāro jomu, bet, ka jūs esat Latvijas patrioti un jums sirdī ir Latvija, par to man nekad nav bijušas šaubas. Jāsaka milzīgs paldies visiem tiem cilvēkiem, kuri jūs diendienā māca, lai jūs kļūtu par tādiem. Tas, ko jūs izdarījāt, ir nenovērtējami!»

Uz svinīgo pasākumu tika aicināti arī skolēnu vecāki, kuriem skolas vadība pasniedza pateicības rakstus par jauniešu  audzināšanu.

Jaunsarga Mika māte Zane Lazdiņa pastāstīja, ka bijis liels uztraukums, uzzinot, ka jaunieši ir iesaistīti ugunsgrēka dzēšanā. Taču noskaidrojot, ka veselības problēmu nav un lielākā daļa jauniešu jau ir mājās, viņa nomierinājusies. «Ir liels gandarījums par paveikto, jo ļoti daudzas mantas ir izglābtas no liesmām. Bez jauniešu palīdzības tas nebūtu noticis. Ļoti liels lepnums ir manai ģimenei, draugi un radi zvanīja, teica, ka dēls ir malacis, ka nav apjucis, bet rīkojies apzināti. Es lepojos ne tikai ar savu dēlu, bet ar visiem jauniešiem, kas to darīja. Esmu gandarīta, ka mans dēls ir to paveicis, jo īpaši tāpēc, ka viņš nākotnē ir izvēlējies militāru profesiju. Vēlos pateikt lielu paldies instruktoram Aināram Lapam, jo bez viņa stingrības un padoma mums nebūtu tādi labi dēli, tādi jaunsargi. Liels paldies viņam!»

Atbalstīt brāli ieradās jaunsarga Mika māsa Airita Lazdiņa. «Es pazīstu savu brāli, viņš nekad neietu dzīvās liesmās, tāpēc es zināju, ka situācija tiek kontrolēta. Es jūtos droši šajā valstī, jo ir cilvēki, kuriem nav vienalga, kas notiek apkārt, viņi uzreiz ir gatavi steigties palīgā. Domāju, ka tas mūsu valstī un arī visā pasaulē ir visvērtīgākais — neaizvērt acis uz to, kas notiek līdzās.»

Jaunsardzes un informācijas centra direktors majors Aivis Mirbahs uzsver, ka ļoti būtiski jebkurā situācijā ir atcerēties par drošību. «Drosme — tas ir zelta vidusceļš starp gļēvulību un pārgalvību. Mūsu jaunsargi ir pierādījuši, ka viņi nav gļēvi. Tas, ko mēs nedrīkstam aizmirst — ir jāatrod vidusceļš starp pārgalvību un drosmi. Jaunsardzes pirmais un svarīgākais pamatprincips ir drošība — nodarbībās, nometnēs un brīvajā laikā. Instruktoriem tas jaunsargiem jāmāca un arī jākontrolē.»

Kā jau ziņots, 22. martā Saldus novada Nīgrandes pagastā izcēlās ugunsgrēks privātmājā blakus Kalnu vidusskolai.

Kalnu vidusskolas skolēni, kuriem tajā laikā bija mācību stundas, pamanīja notiekošo un brīvprātīgi devās palīdzēt no ēkas iznest mēbeles un sadzīves priekšmetus. Notikuma vietā nekavējoties ieradās arī jaunsargu instruktore Aiga Andersone, kura kontrolēja situāciju, lai jaunieši netiktu apdraudēti.

Ugunsgrēka seku likvidēšanā iesaistījās skolēni, kuri ir jaunsargi. Kalnu vidusskolā lielākā daļa skolēnu darbojas Jaunsardzē.

Dalies ar šo ziņu