Rēzeknes jaunsargu rindas papildinās ar 59 jauniešiem

Jaunsardze
Virsseržante Diāna Selecka
BBC98B00C1034086AD89E949B8983514.jpg

20. janvārī Latgales Kultūrvēstures muzejā Rēzeknē Barikāžu atceres pasākuma ietvaros  notika jaunsargu svinīgā solījuma ceremonija, kuras laikā 59 Rēzeknes pilsētas skolēni deva jaunsarga solījumu un tika uzņemti Jaunsardzē.

Rēzeknes jaunsargu rindas papildinājās ar 59 jauniešiem 

Pirmo reizi Rēzeknes jaunsargi dod svinīgo solījumu tik kuplā skaitā  liela pasākuma ietvaros, domāju, ka mēs to veidosim par skaistu tradīciju”,  uzrunājot klātesošos sacīja  Jaunsardzes 2. novada daļas vadītājs Juris Lelis.

Latgales Kultūrvēstures muzeja muzejpedagoģe Inese Ločmele-Jansone vēlēja jauniešiem, lai tiem izdodas pildīt doto solījumu: ”Jūs esat brīvās Latvijas jaunieši, novēlu Jums celt mūsu Latvijas labklājību!”

Sveikt skolēnus bija ieradušies pilsētas skolu direktori. Rēzeknes 3. vidusskolas direktore, pilsētas domes deputāte Lidija Ostapceva: ”Nodarbības, kas notiek mūsu skolā, atšķiras no ikdienas mācību procesa, un man prieks, ka jūsu instruktori spēj jūs ieinteresēt. Novēlu, lai šis solījums būtu nopietns solis jūsu dzīvē, lai palīdzētu jums izaugt par krietniem dzimtenes pārstāvjiem!”

Rēzeknes Tehnikuma direktore Benita Virbule teica, ka tehnikuma audzēkņus, kuri ieradušies mācīties gandrīz no visām Latvijas pilsētam, apvieno ne tikai mācības, bet arī interesantais ārpusskolas pasākumi: ”Es ikdienā redzu, ka jaunsargiem uzlabojas disciplīna, atbildība, uzlabojas sekmes un  attieksme pret apkārtējiem. Jaunsardze dod lielu ieguldījumu jauniešu personības veidošanā.”

Sveicot Valsts Poļu gimnāzijas skolēnus, direktore Valentīna Šidlovska sacīja, ka tas ir izcils notikums: ”Lai šie vārdi jūs pavada ikdienā - aicinājums  kalpot dzimtajai pilsētai, ģimenei un skolai. Tas ir gods un atbildība!”

Svinīgo solījumu deva trīs  Rēzeknes Sākumskolas  4. klases skolēni - divi Krišjāņi un Juris.  „Jaunsardzes nodarbībās viss notiek ļoti draudzīgā atmosfērā, mēs mācamies dažādas militāras lietas, bet vienreiz nedēļā arī sportojam. Kopā ar jaunsargiem septembrī bijām pārgājienā, bet ziemas sākumā bijām ekskursijā Ložmetējkalnā. Solījums bija  ļoti svinīgs pasākums, esmu oficiāli jaunsargs. Tagad laikam būs grūtāki uzdevumi, daudz vajadzēs mācīties jaunu”, stāsta Juris.


Sveikt jauniešus bija ieradušies skolēnu vecāki.   Krišjāņa Zeltiņa mamma Kristīne Zeltiņa sacīja, ka viņai ir ļoti svinīgas un patīkamas sajūtas: ”Dēlu mammas zina, ka puišus audzināt ir grūti. Domāju, ka kopīgiem spēkiem izaudzināsim patriotus un cienīgus Latvijas pilsoņus. Liels paldies  instruktoram  Denisam Morozam, kas spēj ieinteresēt jauniešus - ne katrs to spēj!  ”

Jaunsargu rindas papildināja 59  skolēni vecumā no 10 līdz  18 gadiem, gan zēni, gan meitenes.

Rēzeknes pilsētā nodarbības jaunsargiem  šobrīd notiek četrās vispārizglītojošās skolās un Rēzeknes tehnikumā, ar jaunsargiem darbojas  instruktori Juris Gedušs un Deniss Morozs, kā arī sabiedriskais instruktors Uldis Lupiks.

Lielākā daļa no viņiem pirmssolījuma apmācību uzsāka mācību gada sākumā, jo jaunsarga kandidātam tiek noteikts 3 mēnešu  pārbaudes laiks, kurā viņš apgūst pamatzināšanas.

Pēc sekmīgi izturēta pārbaudes laika jaunsarga kandidāts svinīgos apstākļos dod solījumu: “Es, Latvijas Republikas jaunsargs svinīgi apsolos nežēlot savus spēkus un prātu labākas dzīves veidošanai manas dzimtās zemes un Latvijas tautas labā. Apsolos pēc labākās sirdsapziņas veikt jaunsarga pienākumus.” Pēc solījuma pieņemšanas jaunsarga kandidāts tiek uzņemts Jaunsardzē un saņem jaunsarga apliecību. Jaunsargu devīze ― “Augsim Latvijai!” Jaunsardzē jaunieši iestājas brīvprātīgi. Par jaunsargu var kļūt ikviens Latvijas iedzīvotājs vecumā no 10 līdz 21 gadiem. Jaunsargam ir jāprot Latvijas Republikas valsts valoda.

Dalies ar šo ziņu