Aizsardzības ministrs: kopīgus mērķus iespējams sasniegt, uzturot Baltijas valstu vienotību

Jaunsardze
Sargs.lv
68E62DCD52984AE499A4FF6773E16582.jpg

11. augustā Kalnciema vidusskolas teritorijā, Jelgavas novadā norisinājās svinīgā Baltijas valstu jaunsargu nometnes „Baltic Guards 2015” atklāšanas ceremonija.

Aizsardzības ministrs: Kopīgus mērķus iespējams sasniegt, uzturot Baltijas valstu vienotību

Nometnē piedalās jaunieši no Baltijas valstu jaunsargu organizācijām ― Jaunsardze (Latvija), „Kodututred” un „Noored Kotkad” (Igaunija), „Šauliu sajunga” (Lietuva), kadeti no ģenerāļa Povila Plehaviča kadetu skolas (Lietuva) un Jelgavas novada jaunieši – vairāk kā 100 pusaudži un jaunieši vecumā no 14 līdz 18 gadiem.

Nometnes mērķis ir stiprināt reģionālo identitāti, veicināt līdera prasmes jauniešiem, iesaistīt jauniešus krīzes pārvarēšanas simulācijas, veicināt izpratni par drošības un aizsardzības politiku, starptautiskajiem drošības izaicinājumiem, NATO, kā arī veicināt Baltijas jaunsargu kustību attīstību un sadarbību.

„Šī nometne ir lielisks piemērs Baltijas valstu vienotībai, jo tā sniedz iespēju pulcēt vienkopus jauniešus no Baltijas valstīm, kā arī sekmē sadarbību,” uzsvēra aizsardzības ministrs, atklājot nometni. „Visām trīs Baltijas valstīm jau vēsturiski piemīt kopīgas vērtības un ir vienoti mērķi, tādēļ ļoti būtiski ir kopā strādāt, uzturēt šo Baltijas valstu vienotību, lai sasniegtu kopīgos mērķus.” 

R. Bergmanis norādīja, ka šādi projekti kā nometne „Baltic Guards 2015”, kas ik gadu notiek vienā no Baltijas valstīm, veicina jauniešu interesi par mūsu bruņotajiem spēkiem, reģionālās identitātes apziņu, sekmē izpratni par drošības un aizsardzības politiku, kā arī savstarpējo uzticēšanos.

„Novēlu jums visiem izbaudīt šo laiku, kas būs bagāts ar piedzīvojumiem, un ceru, ka pieredze, ko gūsiet šīs nometnes laikā, jums noderēs nākotnē,” jauniešus uzrunāja aizsardzības ministrs. 

Pēc nometnes atklāšanas ceremonijas notika sporta spēles, kuru laikā jaunsargu komandas sacentās tādās disciplīnās un uzdevumos kā rokasbumba, šautriņu mešana, volejbols, tautas bumba, triecienšautenes AK-4 izjaukšana un salikšana, šaušana ar pneimatiskajiem ieročiem, alpīnisma siena un tamlīdzīgi.

Tāpat jaunieši veidoja komandas, gatavoja komandu karogus un domāja devīzes, kā arī piedalījās dažādās iepazīšanās un saliedēšanās spēlēs. Savukārt Nacionālo bruņoto spēku vienības ― Militārā policija, Sauszemes spēku kājnieku brigāde, Gaisa spēku aviācijas bāze, Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas rota, iepazīstināja ar savu ikdienas darbu un ekipējumu.

Nometne „Baltic Guards 2015” norisinās no 10. līdz 14. augustam Kalnciema vidusskolas teritorijā, Jelgavas novadā un to organizē Rekrutēšanas un Jaunsardzes centrs.

Nometni atbalsta Jelgavas novada dome, Jelgavas novada Izglītības pārvalde, Jelgavas reģionālais tūrisma centrs, Kalnciema vidusskola, Latvijas Transatlantiskā Organizācija,  NATO, NOMAD.LV, AS „Latvijas Valsts meži”, Taipejas misija Latvijas Republikā, SIA „Very Berry”, A/S „Druva food”, A/S „Rīgas Miesnieks”, aktīvās atpūtas veikals "Ceļotājs".

Dalies ar šo ziņu