Jaunsargi soļo Francijas nacionālo svētku parādē

Jaunsardze
Sargs.lv
jaunsargs
Foto: Foto no personiskā arhīva

14. jūlijā Francija svinēja nacionālos svētkus. Šogad, kad aprit 100 gadi kopš Pirmā pasaules kara sākuma, uz tradicionālo parādi Elizejas laukos tika pulcēti arī karadarbībā iesaistīto valstu pārstāvji, tostarp valstis, kas suverenitāti ieguva pēc kara.

Jaunsargi soļo Francijas nacionālo svētku parādē

Latviju pārstāvēja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, savukārt Latvijas karoga grupas sastāvā parādē piedalījās Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljona Godasardzes rotas komandieris Edijs Prūsis, seržants Juris Šinkūns un dižkareivis Artūrs Adamaitis.

Civilajā miera gājienā Elizejas laukos un «dzīvajā gleznā», ko veidoja jaunieši no parādē pārstāvētajām valstīm, piedalījās četri jaunsargi: Dace Valaine, Evija Zariņa, Jānis Eglītis un Pauls Maurers-Maurats. Šie jaunsargi ir pierādījuši, ka viņi ir gudri, godprātīgi un disciplinēti — paraugs visiem pārējiem Jaunsardzes programmas dalībniekiem. Dace, Evija un Jānis ir ieguvuši vislielāko punktu skaitu vecāko jaunsargu grupas mācību gala pārbaudījumos ― gan teorijas, gan praktisko iemaņu, gan fizisko testu kārtošanā.

Pauls ir pirmais  jaunsargu pašpārvaldes vadītājs, un pusotra gada laikā viņš sekmīgi vadījis 15 pašpārvaldes dalībniekus, izveidojis jaunsargu pašpārvaldes lapu sociālajos tīklos, kā arī bijis iniciators vairākiem pasākumiem.

Lai uzzinātu pirmos iespaidus par piedalīšanos nozīmīgajā notikumā, sagaidīju mūsu delegāciju jau lidostā un jautāju viņiem par izjūtām un piedzīvoto.

Aizsardzības ministrs R. Vējonis pastāstīja, ka Francijā bijusi ļoti plaša valstu pārstāvniecība. «Pirmais pasaules karš atstāja postošas sekas visās Eiropas valstīs, tam sekojošais Otrais pasaules karš parādīja, ka Eiropas valstīm ir jāspēj vienoties un sadarboties, jo karu cena ir pārāk augsta. Tomēr miers un drošība nav pašsaprotama, draudi pastāv vienmēr, tieši tādēļ vienmēr ir jābūt gataviem aizstāvēt savu valsti.»

Vaicāts par drošību svētku laikā, ministrs atzina, ka juties ļoti droši, jo pastiprināti drošības pasākumi bijuši visā pilsētā. Ministrs ar lepnumu uzsvēra: «Bija prieks par mūsējiem – Štāba bataljona Godasardzes puišiem, kuri nesa Latvijas karogu parādē līdzās citu valstu karogiem. Protams, bija prieks arī par mūsu četriem jaunsargiem, kuri parādes beigās gaisā palaida baltus baložus — miera simbolu.»

Jaunsargs J. Eglītis, daloties iespaidos, atzīst, ka pats galvenais uzdevums jaunsargiem ir bijusi piedalīšanās parādē. «Mūs filmēja no gaisa, no helikoptera, un mums bija jāveido gadskaitlis «2014». Tad tika izveidota baloža figūra, mums bija jāpalaiž gaisā balodis, ko katrs turējām rokās.»

Jaunsardze E. Zariņa pastāstīja, ka viņu sajūsminājusi iespēja brīvajā laikā apskatīt Parīzes skaistākās vietas. Viņai ļoti paticis brauciens ar kuģi pa naksnīgo Sēnu. «Parīze ir ļoti skaista,» jūsmo Evija.

Jaunsargs P. Maurers-Maurats kā interesantāko pasākumu Parīzē minēja parādi. Tomēr kā krāšņākais notikums viņam atmiņā paliks grandiozā svētku uguņošana. Pauls piebilst: «Atmiņā paliks arī agrā celšanās – katru rītu bija jāceļas jau pulksten 4.00, jo bija jādodas uz militāro bāzi, lai trenētos dažādu horeogrāfisko elementu izpildē. Esmu gandarīts par šo braucienu!» 

Jaunsardze D. Valeine šajās dienās, tāpat kā viņas biedri, ieguvuši daudz jaunu draugu, un visi jaunieši esot bijuši ļoti draudzīgi. Vislabākās attiecības izveidojušās ar kaimiņvalstu jauniešiem no Igaunijas un Lietuvas, tāpat no Krievijas, Baltkrievijas un Jaunzēlandes. «Tā ir  jauna un patīkama pieredze mums visiem,» uzsvēra Dace.

Dalies ar šo ziņu