Jaunsargi nometnē „Es esmu latvietis!” mācās sadarboties un apgūst jaunas prasmes

Jaunsardze
Rakstu un intervijas sagatavoja J.J.Tomašūns (501.vienība) un J. Senika (511.vienība)
jaunsargi

7. jūlijā Jaunsardzes 1. novadā aizsākās pirmā etnogrāfiskā jaunsargu nometne, ar nosaukumu „Es esmu latvietis!”. Tā notiek Jelgavas apkārtnē, viesu kompleksā „Jaundobeļi” un nometnē piedalās Jelgavas un Dobeles jaunsargi. Nometnes mērķis ir jaunsargu vienību sadraudzība, jauniešu iepazīstināšana ar Latvijas kultūru, fizisko iemaņu nostiprināšana un saturīga brīvā laika pavadīšana.

Jaunsargi nometnē „Es esmu latvietis!” mācās sadarboties un apgūst jaunas prasmes

Pirmā nometnes diena iesākās lieliski. Abas vienības nometnē ieradās vienlaicīgi un palīdzēja viena otrai iekārtoties. Pirms pusdienām visi kopā mācījāmies galda dziesmu, bez kuras nesākas neviena ēdamreize. Pēc instruktoru domām jau pirmajā dienā tika izpildīts viens no nometnes uzdevumiem- veicināt vienību sadraudzību. Laiciņš bija karsts, tādēļ jaunieši katru brīvu brīdi pavadīja ūdens tuvumā. Peldēšanas un sporta aktivitātes bija jauniešu iemīļotākās aktivitātes. Pēcpusdienā nometnē ieradās vēsturnieks no Jelgavas Andris Tomašūns, lai iepazīstinātu jauniešus ar Jelgavas un Zemgales vēsturi un rosinātu interesi par Latvijas kultūras un vēstures izpēti. Vakara junda iesākās ar uzdevumiem puišu un meiteņu komandām un noslēdzās ar kopīgu sadziedāšanos.

Ance, 511. Dobeles jaunsargu vienības jaunsargs: „Vislabāk man patika dziedāšana, nometnes dalībnieki bija ļoti dziedātkāri. Visspilgtāk atmiņā saglabājušās tādas dziesmas kā „Ai, jel manu vieglu prātu” un 511.vienības dziesma. Bija prieks iepazīties ar Jelgavas jaunsargiem!”

Kārlis, 501. Jelgavas jaunsargu vienības jaunsargs: „Nometnē man vislabāk patika plašās iespējas peldēties un nodarboties ar sportu, īpaši iespēja spēlēt volejbolu. Esmu ļoti apmierināts ar lielajām ēdienu porcijām un to, ka bez dziesmas pie ēdiena neviens neķeras klāt. Lieliski vērtēju gan dziedāšanu, gan spriguļu sišanu. Vien žēl, ka šeit nav stieņu, uz kuriem vingrot.”

Andris, 511. Dobeles jaunsargu vienības instruktors: „Nometnē valda karsts laiciņš, bet līdz šim ar visām likstām efektīvi tiekam galā. Esmu ļoti apmierināts ar vakara aktivitātēm, ar spriguļu priekšnesumu un dziesmām ģitāras pavadījumā.”

Jolanta, dziedāšanas pasniedzēja: „Nometnes pirmā diena uz mani atstāja apburošu iespaidu! Tas, ka jaunieši vairs neprot dziedāt, ir mīts! Nometnē mani sagaidīja disciplinēti, draudzīgi, zinātkāri un dziedāt griboši jaunieši. Esmu priecīga par jauko atmosfēru, kas valda šai nometnē. Bez dziedāšanas jaunieši labprāt sporto, peldas un pat spēj sagatavot meistarīgus priekšnesumus.

Otrās dienas rīts nometnē iesākās ar filozofisku domu - būt latvietim nozīmē mīlēt (daudzās nometnes vietās manāmi mīlestības muskuļa jeb sirds simboli). No rīta jaunieši modās ar netradicionālu rīta rosmi, tipiskajai rīta rosmei sajaucoties ar harmonisko rīta atmošanos. Jaunieši ir priecīgi atrasties tik skaistā un mierpilnā vidē. Brokastu laikā mūs apciemoja pirtnieks, capoeiras pasniedzējs un keramikas pasniedzēja. Visas dienas garumā tika apgūti capoeiras pamati un elementi, pašaizsardzības iemaņas un pirts māksla, kā arī trenēti sīko pirkstu muskuļi, apgūstot māla veidošanas tehniku. Neizpalika arī dziedāšana ģitāru pavadījumā. Aizvadījuši interesantu dienu, jaunieši vakarā pulcējās kopā, lai ietu pirtī un kopīgi pasēdētu un padziedātu. Otrajā dienā jauniešu vidū lielu atsauksmi iemantoja spēle ar nosaukumu „žīds”, kurā jaunieši izmēģināja savas tirgoņa prasmes. Nometnē vietām dzirdama arī dziesma, kas esot studentu himna. Vaicāti, kādēļ jaunsargiem šī dziesma patīk, jaunieši klusēja kā partizāni.

Madara Adele, 511. Dobeles jaunsargu vienības jaunsargs: „Otrā diena man palika atmiņā ar lielu klāstu interesantu aktivitāšu: tuvcīņa, capoeira, pirtī iešana un pēršanās, izbrauciens ar laivu, lielais cienasts utt. Esmu priecīga, ka tika ļauts iet gulēt vēlāk, jo tā es varēju labāk sapazīt savus nometnes biedrus!”

Monta, 501. Jelgavas jaunsargu vienības jaunsargs: „Esmu sajūsmā par pirti! Cītīgi apguvu pirtnieka mācīto un vakarā no biedriem izpēru visu nelabo! Protams, ļoti patika keramikas nodarbības, peldēšanās un citas aktivitātes, taču nekas nebija labākas par pirti!”

Jekaterina, 511. Dobeles jaunsargu vienības jaunsargs: „Te ir tik daudz kur piedalīties, ka nezinu, kur likties. Capoeira bija kas negaidīts, bet man pārsteigumi patīk. Brauciens ar laivu un pirtī iešana arī bija ļoti patīkamas nodarbes. Jaukas emocijas nodrošināja arī sarūpētā latviešu mūzika, kura jauniešus pavadīja gan dienas nodarbēs, gan vakarā.”

Dalies ar šo ziņu