Jaunsargi nometnē «Kapteiņu ostā» mācās burāt un airēt

Jaunsardze
Sargs.lv
jaunsargu nometne
Foto: Foto: Normunds Mežiņš

No 7. līdz 9. jūlijam Salacgrīvas novada Kuivižos notika Rekrutēšanas un Jaunsardzes centra 3. novada nodaļas nometne «Kapteiņu ostā». Šajā nometnē galvenās nodarbības bija airēšana un burāšana. Nometnē piedalījās  75 aktīvākie un sekmīgākie jaunsargi no Stalbes, Vecpiebalgas, Salacgrīvas, Cēsu un Alojas jaunsargu vienībām. Jaunsargiem tika pārbaudītas mācību gada laikā iegūtās zināšanas, mācītas jaunas iemaņas, un notika dažādas aktivitātes, lai veicinātu vienību jaunsargu saliedēšanu.

Jaunsargi nometnē «Kapteiņu ostā» mācās burāt un airēt

Šīs nometnes organizators un atbildīgais bija Salacgrīvas jaunsargu vienības Ojārs Liedeskalniņš, kurš ar jaunsargiem strādā kopš kustības pirmsākumiem un uzskata to par savu sirdslietu.

O. Liedeskalniņš stāsta, ka savus dzīves labākos gadus ir atdevis Jūras kara flotei Melnajā jūrā, pabijis daudzās valstīs, sākot no Bulgārijas beidzot ar Gvineju. Strādājis arī Liepājas Zvejas flotē, tomēr padomju gados Baltijas jūra viņam ir bijusi slēgta, jo tie, kas dzimuši Sibīrijā, jūrā nelabprāt tika laisti. Taču tagad, darbojoties ar jaunsargiem, visas iegūtās zināšanas noder un tās var dot tālāk.

Par savu jaunsargu vienību un nometni O. Liedeskalniņš ne bez lepnuma stāsta, ka jungu programma jaunsargiem Latvijā ir saglabājusies vairs tikai divās vietās ― Salacgrīvā un Jūrmalā ―, kur programmas ietvaros jungas dodas laivu braucienos pa jūru, Latvijas upēm un pārbraucienos ar jollām, apgūst peldēšanu un burāšanu, mācās navigācijas pamatus un neaizmirst apgūt arī uz sauszemes noderīgās prasmes. Salacgrīvas jaunsargu vienībā programma nekad nav pārtraukusi darboties, un te tā jau ir kopš pašiem Jaunsardzes pirmsākumiem. Kādreiz jungu programmu beigušie lielākoties iestājās Jūras koledžā un savu karjeru saistīja ar jūrniecību, taču šobrīd vairs tas nenotiek.

Jaunsardzes departamenta direktors Ansis Strazdiņš skaidro: „Jau šī gada septembrī jungu programma būs arī Jelgavā, kur jaunsargu instruktori paši pēc savas iniciatīvas vēlas to izveidot kā papildu nodarbību. Šobrīd pilnīgai programmas atvēršanai nav naudas, bet instruktori ir gatavi strādāt, tāpēc tuvākajā laikā jāizstrādā programma. Programmas attīstībā un jaunsargu apmācībā ir gatavi iesaistīties arī Jūras spēku flotiles instruktori, tāpēc kopā mēs varētu šo programmu attīstīt.

A.Strazdiņš uzskata, ka piejūras ciemos un pilsētās būtu jāveido jungu vienības, kurās uzsvars būtu tieši uz šo mācību programmu. „Šobrīd pietiekami neizmantojam dabas dotos resursus, un vienmēr ir bijuši puiši un meitenes, kuri vēlas doties jūrā, arī tagad. Šāda programma ļautu jaunsargiem specializēties kā jūras virsniekiem Latvijas Nacionālā aizsardzības akadēmijā,” viņš uzsver.

Nometnes darbīgajās un karstajās dienās jaunieši daudz nodarbojas ar sportu, peld jūrā, veic dažādus vingrinājumus. Jaunsargi uz sauszemes iemācās sadarbību, bet ūdenī ― airēšanu un burāšanu. „Lielākā daļa bērnu nekad nav sēdējuši jollās, tāpēc mērķis ir viņus iemācīt airēt un burāt. Kuivižos nometnes notiek regulāri, tieši Salacgrīvas jauniešiem, tāpēc viņu prasmes jau ir izkoptas ļoti labā līmenī. Uz šo nometni tikuši labākie un aktīvākie jaunsargi, kas gada laikā aktīvi mācījušies, apmeklējuši nodarbības, piedalījušies pasākumos. Tomēr ir tādi jaunieši, kas netiek uz nometnēm, jo daudzi vasarā strādā, lai nopelnītu naudu jaunajam skolas mācību gadam,” uzsver O. Liedeskalniņš.

Jaunsargu instruktori, vērojot jaunsargu aktivitāti un darbošanos nometnē, atzīst, ka nometnes vērtīgākais ieguvums ir tieši tas, ka jaunieši sadraudzējas, iegūst kopības sajūtu, iemācās strādāt komandā, satiek jaunus draugus un vēlāk uztur kontaktus, sazinās sociālajos tīklos un satiekas pasākumos visā Latvijā. Jaunieši grib darboties  un, jo vairāk viņus nodarbina, jo labāk. Nometnē galvenais ir disciplīna un drošība, bet kopumā – tās ir jaunas zināšanas, iemaņas un labi pavadīts laiks.

Stalbes jaunsargu vienības instruktors Guntars Norbuts šajā nometnē vada spēles uz sauszemes, piemēram, aizraujošo spēli «Izlūks». Spēle jāveic ātri, ar lielu veiklību, tas ir komandas veidošanas vingrinājums. Viņš stāsta, ka uz zemes veido saliedēšanās spējas, lai arī uz ūdens darbotos un justos kā viena komanda. „Ļoti veicās ar laiku, ļoti skaista vieta un labi jaunieši. Sadarbība starp vienībām ir ļoti laba,” novērtē G. Norbuts.

Jaunsargs Linda Kalniņa (12 gadi) uz nometni ieradusies ar savu Cēsu jaunsargu vienību instruktora Arnolda Bahmaņa vadībā. Par piedzīvoto nometnē viņa stāsta, ka vēl nekad nebija bijusi laivā un airējusi, tomēr tagad tas ir ļoti iepaticies un nu viņa protot gan burāt, gan airēt. Savukārt, vaicāta par jautrākajiem piedzīvojumiem, Linda atzīstas, ka vislielākās blēņas un piedzīvojumi ir bijusi negulēšana naktī, kad gājuši uz citām teltīm meklēt draugus un runāties, bet sarunas ieilgušas…

Alojas jaunsargu vienības jaunsargs Vita Larisa (15 gadi) Jaunsardzē darbojas jau 3 gadus, ļoti lepojas, ka ir jaunsargs un ir apņēmīga, mērķtiecīga un savu lēmumu jau ir pieņēmusi ― viņa kļūs par zemessargu un savu nākotnes profesiju saistīs ar darbu Latvijas armijā. «Jaunsardzē man ļoti patīk, jo esmu daudz redzējusi pa šo laiku, braukājusi pa dažādām nometnēm gan Latvijā, gan ārpus tās. Nometnēs var satikt un iepazīt daudz jaunu cilvēku, var iemācīties daudz ko jaunu un noderīgu, kā, piemēram, šajā nometnē – būšu iemācījusies burāšanu un airēšanu.

Es esmu priecīga par iespēju vasarā kaut kur aizbraukt. Tāpat esmu ļoti gandarīta, ka nometnēs instruktori ļauj pašiem bērniem iejusties pieaugušo lomā. Piemēram, es savai komandai esmu kapteinis – kurators. Es varu pati mācīties un mācīt citus, mācīšanās notiek abpusēji. Viņi dod man savas zināšanas, es viņiem savējās.

Es esmu bijusi daudzās nometnēs gan Latvijā, gan ārpus. Pēdējā nometne, kur piedalījos, bija Igaunijā. Piedalos visās nometnēs, kur vien ir iespējams. Ir ļoti liels prieks un gandarījums par šo iespēju! Šovasar es esmu pabijusi jau 16 nometnēs, un vienmēr esmu priecīga par katru jaunu nometni un iespēju! Esmu vienmēr aktīva un šoreiz esmu īpaši priecīga, ka esmu komandiere savai komandai, un mums veicas lieliski!” savā pieredzē par nometni un Jaunsardzi dalās Vita.

Jaunsargs Ričards Titovs (16 gadi) šajā nometnē ir Vecpiebalgas jaunsargu vienības instruktora Jurija Kokina palīgs. Viņš Jaunsardzē ir jau no 12 gadu vecuma, kopā 4 gadus. Ričards instruktoram jāpalīdz kontrolēt laiku spēlēs, darbojas kā tiesnesis. Viņu vienmēr ir aizrāvis tas, ka Jaunsardze ir neierasta un neparasta brīvā laika pavadīšana, vienmēr kas jauns. Var apgūt zināšanas un daudz sportot. Darbojoties kā instruktora palīgs, Ričards dalās savos vērojumos par nometni: «Visinteresantākais šajā nometnē ir tas, ka sākumā dalībnieki viens otru nepazina, bet tad sāk saprasties, palīdzēt viens otram, saliedējas, veidojas patiess komandas darbs. Komiski ir tas, ka dažās komandās, kur ir jaunākie dalībnieki un komandiere ir kāda maza meitene, dod pavēles smalkā balstiņā, tomēr viņas pavēles klausa itin visi un uztver nopietni, tāda ir disciplīna.»

Valērija Grigorjeva, darbojas vietējā ― Salacgrīvas vienībā - kopš 8. klases, 3 gadus. Viņa šovasar piedalās jau trešajā nometnē, viņa māk gan burāt, gan airēt, jo ir taču no Salacgrīvas vienības! «Sākumā aizgāju pārgājienā līdzi savai draudzenei un tad es sapratu, ka tas ir mans aicinājums un tas ir tas, kas man patīk, tas, ko es gribu un ka ar to vēlos saistīt savu nākotni – doties uz Latvijas Nacionālā aizsardzības akadēmiju un veidot militāro karjeru.

Šajā nometnē visnoderīgākais ir komanda, komandas darbs, iegūstam jaunas zināšanas, parādam, ko mēs zinām un redzam citu apgūto. Te ir arī ļoti jautri, jo iegūstam daudz jaunu draugu, satiekam vecos draugus, no citām vienībām. Ir skaisti satikties un piedalīties piedzīvojumā!» stāsta Valērija. Īpaši viņu priecē savas komandas saliedētība un atzīst, ka, pateicoties tai, vēl nav zaudējuši nevienā uzdevumā.  Komandā viens otru atbalsta un sasparojas, pat ja ir grūti.

Dalies ar šo ziņu