Rekrutēšanas un Jaunsardzes centra pārstāvji apgūst Lielbritānijas pieredzi

Jaunsardze
Sargs.lv
Rekrutēšanas un Jaunsardzes centra vizīte

Rekrutēšanas un Jaunsardzes centra (RJC) delegācija – direktors Druvis Kleins, Jaunsardzes departamenta direktors Ansis Strazdiņš un sabiedrisko attiecību speciāliste Vineta Žilinska – 11. un 12. decembrī apmeklēja Lielbritānijas kadetu organizāciju The Army Cadet Force (ACF).

Rekrutēšanas un Jaunsardzes centra pārstāvji apgūst Lielbritānijas pieredzi

Šā gada septembra sākumā Lielbritānijas aizsardzības ministrs Filips Hamonds, būdams darba vizītē Latvijā, interesējās arī par jaunsargu kustību.  Pieredzes apmaiņas brauciens tika plānots pēc RJC tikšanās ar Lielbritānijas militāro atašeju Baltijā pulkvežleitnantu S. Ficgibonu, kuras laikā tika pieņemts lēmums par Jaunsardzes sadarbību ar Lielbritānijas kadetu organizāciju.

Rekrutēšanas un Jaunsardzes centra mērķis, apmeklējot Lielbritānijas kadetu organizāciju, bija pieredzes apmaiņa un jaunu zināšanu iegūšana administratīvajā līmenī par organizācijas finansēšanas mehānismu, pamatprincipiem un koordināciju, mācību programmām, to standartiem un metodiskiem materiāliem, kā arī par instruktoru kvalifikācijas standartiem un viņu pieredzi kvalifikācijas uzturēšanā. Nodibināt kontaktus, lai organizētu jauniešu apmaiņu dalībai Latvijas jaunsargu un Lielbritānijas kadetu rīkotajās nometnēs ar mērķi veicināt jaunsargu angļu valodas prasmes uzlabošanu, abpusēju kultūru iepazīšanu, kopīgas sportiskas aktivitātes un organizāciju sadarbību. Organizēt instruktoru metodiskā darba pieredzes apmaiņas programmu, kā arī iegūt informāciju par rekrutēšanu – kāda ir Lielbritānijas rekrutēšanas dienestu saistība ar Lielbritānijas kadetu organizāciju.

Rekrutēšanas un Jaunsardzes centra direktors D. Kleins par vizīti saka: „Jaunsardzes un Lielbritānijas kadetu organizācija ir ļoti atšķirīgi organizētas un finansētas. Savukārt abu jaunatnes kustību mērķi un uzdevumi ir ļoti līdzīgi. Var pat teikt, ka ikdienā sastopami izaicinājumi un problēmjautājumi, kas ir identiski gan Latvijā, gan Lielbritānijā. Tas ļauj vērtēt un salīdzināt abu jaunatnes kustību administrēšanas, apgādes, mācību procesu uzskaites un citas sistēmas, kā arī apmainīties ar abu organizāciju pieredzi.

Mums ir pavērusies unikāla iespēja mācīties no kolēģiem ar vairāk nekā 150 gadu pieredzi  jaunatnes militāri patriotiskajā audzināšanā un attīstīt abpusēji interesantu sadarbību.

Rekrutēšanas un Jaunsardzes centra delegācija apmeklēja Lielbritānijas Aizsardzības ministriju, kur tika iepazīstināti ar organizācijas struktūru, pamatprincipiem un finansēšanas kārtību.

Nacionālajā kadetu apmācības centrā notika prezentācijas par kadetu instruktoru sagatavošanas kursiem un apmācību programmām.

Vizītes laikā Rekrutēšanas un Jaunsardzes centra delegācija apmeklēja arī Rezerves spēkus un Kadetu asociāciju un iepazinās ar Lielbritānijas kadetu organizācijas administratīvo jautājumu organizēšanu. Pieredze un informācija tika iegūta, apmeklējot arī Jūras biedrību un Jūras kadetu vienību.

Vizītes noslēgumā Armijas kadetu vienībā Vestminsterā praktiskā pieredzē dalījās vienības komandieris S. Roners. Prezentācijā tika demonstrētas praktiskās kadetu nodarbības un organizēta diskusija ar jauniešiem.

Par vizītes iespaidiem stāsta Rekrutēšanas un Jaunsardzes centra Jaunsardzes departamenta direktors A. Strazdiņš: „Sākot darbu Jaunsardzes direktora amatā, plānoju, kā labāk organizēt Jaunsardzes darbību. Jaunsargu paraugprogrammas uzlabošana, Jaunsardzes kandidātu apmācības programmas izveide, instruktoru apmācību plānošana un vēl citi jautājumi lika man domāt, kā sakārtot struktūru. Vizīte Londonā bija ļoti piesātināta un informācijas bagāta, jo viesojāmies gan Aizsardzības ministrijā, gan Nacionālajā kadetu apmācības centrā. Apmeklējām dažādas kadetu apmācību un treniņu vietas. Redzot, kā strādā Lielbritānijas kadetu organizācija, secināju, ka mums ir daudz kopēja, bet daudzas lietas varam pārņemt, pielāgojot mūsu apstākļiem, jo tās līdzīgā organizācijā ir pārbaudītas pusotra gadsimta laikā.

Pirmkārt, Jaunsardzes instruktoru vienotas apmācības modelis – veidot to tā, lai ar katru jaunsargu apmācības līmeni strādātu attiecīgi sagatavots instruktors. Tātad jārada instruktoru apmācības programma.

Otrkārt, Jaunsargu mācību programma – katram līmenim ir jābūt skaidri noteiktiem mērķiem, standartiem, kritērijiem, ar nepieciešamo materiāltehnisko nodrošinājumu. Ir jāgatavo nodarbību paraugplāni.

Jāizstrādā zīmotnes, kuras parāda jaunsarga sasniegto gatavības līmeni, un arī papildu zīmotnes par sporta sasniegumiem, piemēram, šaušanā ar pneimatisko vai mazkalibra ieroci. Svarīga ir arī vienību atpazīšanas emblēmu izveide, kas Jaunsardzē jau ir sākusies. Minēju daļu no uzdevumiem Jaunsardzes darbības uzlabošanai, bet ir arī jāpilnveido Jaunsardzes atbalsta struktūras, varbūt pat veidojot jaunas.”

Lielbritānijas kadetu organizācija ir brīvprātīga organizācija, kas sastāv no: Armijas kadetiem, Jūras spēku kadetiem, Gaisa spēku kadetiem un Apvienoto spēku kadetiem (Aizsardzības ministrijas finansēta izvēles programma vidusskolām).

Latvijā Jaunsardze pamatā darbojas kā Lielbritānijas kadetu organizācija. Divpadsmit  Latvijas valsts skolās ir akreditēta valsts militārās mācības programma, kas ir izvēles priekšmets un pēc satura ir līdzīga Apvienoto spēku kadetu modelim. Jaunsardzes mācību programmas apguve  Latvijā ir pamatā finansēta no Aizsardzības ministrijas līdzekļiem. Jaunsardzē šobrīd darbojas vairāk nekā 6000 jauniešu, un Jaunsardze ir vecākā un plašākā jaunatnes organizācija valstī.

Jaunsardze un Lielbritānijas kadetu organizācija ir līdzīgas jauniešu organizācijas, kuru ikdienas aktivitātes lielā mērā ir saistītas ar jaunatnes izpratnes veicināšanu par valsts bruņoto spēku lomu un uzdevumiem.

Dalies ar šo ziņu