Talsu novada nometne ļauj katram jaunsargam sevi pierādīt

Jaunsardze
3E7B2FB1328A475AACF7899516DECE10.jpg

Talsu novada nometne ļauj katram jaunsargam sevi pierādīt

26. – 28. jūnijā Talsu novada Ģibuļu pagasta Spāres pamatskolas teritorijā notika Rekrutēšanas un jaunsardzes centra Jaunsardzes departamenta 1.novada nodaļas jaunsargu vienību reģionālās praktiskās mācības, kurās piedalījās jaunsargi no Talsu, Rojas, Saldus, Ventspils, Kuldīgas novadiem un 15 viesi no „Kodututred” un „Noored Kotkad” Igaunijas, kuri ieradās atbildes vizītē pie Talsu un Ventspils jaunsargiem, reizē tuvāk iepazīstot mūsu organizāciju un Kurzemi.

Mācību mērķis bija motivēt vienību jaunsargus vēl aktīvāk piedalīties Jaunsardzes mācību procesā, kā arī pilnveidot un nostiprināt jaunsargu zināšanas un veicināt dažādu jaunsargu vienību sadarbību, daloties pieredzē ar saviem vienaudžiem. Talsu novadā notika otro reizi, kurā pārsvarā piedalījās jaunsargi vecumā no 12- 16 gadiem un tā bija kā balva par izrādīto iniciatīvu un aktīvo dalību Jaunsardzes kustībā.

 

Pirmās dienas laikā jaunsargi izmantojot karti pārvietojās nezināmā apvidū, meklējot kontroles punktus, kuros iekļauti Spāres nozīmīgākie objekti. Pirmajā kontrolpunktā komandas sagaidīja Spāres tautas nama vadītāja Tabita Kalniņa, tālāk jau jaunsargi devās uz baznīcu, dzelzceļa staciju, ambulanci un citiem nozīmīgiem Spāres apkārtnes objektiem. Vakarpusē jaunsargi Spāres ezera krastā prezentēja sadraudzības vakarā savas vienības un komandas un šis pasākums izvērtā īpaši krāšņs, ar lāpu gājienu, jaunsargu instruktora Ilmāra Dekšņa sarūpētām gaismām un mūziku.

Otrās dienas laikā jaunsargu komandas nostiprināja mācību gada laikā iegūtās zināšanas un īpašs uzsvars tika likts uz komandu veidošanas principiem, jo jau pirmajā dienā visi jaunsargi tika sadalīti 9 komandās, tā lai tajās apvienotos dažādu vienību jaunsargi un viesi no Igaunijas. Jaunsargiem bija jāveic šķēršļu josla, notika „divstāvīgā florbola” spēles, „ķīmisko vielu pārvietošana”, šaušana ar pneimatisko un peinbola ieročiem un citi komandu veidošanas vingrinājumi, kuri noslēdzās ar virves vilkšanas sacensībām.

 

Vēl tikai nācās pavadīt pēdējo nakti, kuras laikā bija jāveic „nakts trase”, un tad jau trešās dienas rītā, teritorijas sakopšana un nopelnīto balvu saņemšana no pasākuma organizētājiem.

Kā jaunsargi atzina savās pēdējā dienu atskaitē, ka ļoti ir patikušas sagādātās un sarūpētās aktivitātes, kā vienu no labākajām minot „torni”, kuras laikā bija jāpārvar bailes no augstuma, paticis pārgājiens, lāpu gājiens, vimpeļu iesvētības, šķēršļu josla un t.t.. Pasākumā ir gūtas pozitīvas emocijas un paticis jaunsargu, jaunsargu instruktoru atsaucīgums un draudzīgums.

 

Būtiskākais bija tas, ka katram bērnam, jaunietim te ir dota iespēja sevi pierādīt un nostiprināt mācībās iegūtās zināšanas. Satiekoties šāda veida pasākumā no dažādām jaunsargu vienībām, jauniešiem veidojas plašāka piederības sajūta Jaunsardzei un apziņa, ka citur ir tādi paši bērni un jaunieši, kurus vieno Jaunsardzes devīze - «Augsim Latvijai!». Pasākumā tika uzsvērts, ka šis ir vēsturisks pasākums, jo notiek gadā, kad Jaunsardzei aprit 20 gadi, un šī svētku sajūta bija manāma arī jaunsargu gatavotajās prezentācijās.

Jaunsargu praktiskās mācības apmeklēja Jaunsardzes departamenta direktors Broņislavs Mačuļskis un Jaunsardzes departamenta 1. novada nodaļas vadītājs Dainis Karols, kuri tikās ar jaunsargiem un jaunsargu instruktoriem.

 

Dalies ar šo ziņu