Mičiganas un Latvijas gaisa atbalsta kontrolieru ilggadējā sadarbība turpinās “Northern Strike 19”

Militārās mācības
Pēc dvidshub.net materiāliem
JTAC
Foto: Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Mičiganas un Latvijas 26 gadus ilgās aizsardzības sadarbības jomā noteicošā ir gaisa atbalsta kontrolieru (JTAC) programma. No 22. jūlija līdz 2. augustam JTAC programmas ietvaros Greilingas poligonā, ASV, norisinājās starptautiskās mācības “Northern Strike 19”. Militārajās mācībās piedalījās kvalificēti apvienotās uguns drošības kontroles virsnieki no Latvijas. Mičiganas Gaisa nacionālās gvardes spējas palielināja vairāk nekā 6000 karavīru no astoņām valstīm, piedaloties “Northen Strike 19”.

Mičiganas un Latvijas gaisa atbalsta kontrolieru ilggadējā sadarbība turpinās “Northen Strike 19”

“Northen Strike” ir daļa no nepārtrauktas apmaiņas programmas starp Mičiganas Gaisa nacionālo gvardi un Latvijas apvienotās uguns drošības kontroles virsniekiem. No 13. līdz 25. maijam Gaisa atbalsta kontrolieri no Greilingas poligona piedalījās militārajās mācībās “Summer Shield XVI”, kas norisinājās Latvijā. “Summer Shield XVI” piedalījās vairāk nekā 950 militārpersonu no 11 valstīm.

“Šogad, “Summer Shield” laikā Ādažu poligonā, Mičigana sniedza atbalstu, pārraugot operāciju norisi,” norādīja Nacionālo bruņoto spēku Gaisa atbalsta kontroles vienības komandiera vietnieks kapteinis Rihards Zālītis. “Kopš 2016. gada mēs esam devušies uz Mičiganu, uz “Northern Strike”, lai pildītu ne tikai gaisa atbalsta kontrolieru uzdevumus, bet arī apvienotās uguns drošības kontroles virsnieku pienākumus. Tā ir sadarbība, kas ir palīdzējusi abām pusēm stiprināt savas spējas,” uzsvēra kapteinis R. Zālītis.

Kvalificēts personāls, kas vada kaujas gaisa kuģu darbības - gaisa atbalsta kontrolieri (JTAC) no Mičiganas Gaisa nacionālās gvardes un Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem kopīgi ir piedzīvojuši daudz. Sākot ar Latvijas gaisa atbalsta kontrolieru programmas izveidošanas, turpinot ar kopīgu dalību starptautiskajā operācijā Tuvajos Austrumos, kuras laikā krita Latvijas gaisa atbalsta kontrolieris – saikne starp Latviju un Mičiganu burtiski ir veidota caur asinīm, sviedriem un asarām.

“Kā apvienotās uguns drošības kontroles virsnieks, tu esi cilvēks uz zemes, kurš vada operāciju no drošības viedokļa,” norādīja Greilingas poligona atbildīgais virsnieks majors Trevors Kernes (Trevors Kernes). “Jūsu atbildībā ir pilotu un gaisa atbalsta kontrolieru drošība, pildot uzdevumu,” sacīja majors T. Kernes.

Apvienotās uguns drošības kontroles virsnieki izveidojās no esošās Mičiganas – Latvijas gaisa atbalsta kontrolieru sadarbības aptuveni pirms trīs gadiem. Kopš tā laika programma ir izmaksājusi ievērojamas dividendes abiem sabiedrotajiem, īpaši daudznacionālo mācību aktīvajā laikā, piemēram, “Summer Shield”, “Saber Strike”, kas tiek rīkotas Latvijā, kā Arī “Northen Strike”.

Kapteinis R. Zālītis norādīja uz nepārtraukto Mičiganas un Latvijas gaisa atbalsta kontrolieru spēju attīstību un apmaiņu, kas apliecina programmas efektivitāti. “JTAC puiši Mičiganā mūs atbalsta visu laiku, visdažādākajos veidos. Es teiktu, ka šobrīd esam kā ģimene,” uzsvēra kapteinis R. Zālītis.

Majors T. Kernes piekrita, uzsverot, ka partnerībai ir jāsniedz tālāk par attiecībā, lai kļūtu  par taustāmu spēka pieaugumu. “Es jūtos ļoti ērti, kad latvieši vada operācijas Greilingas poligonā, es viņiem pilnībā uzticos,” norādīja. T. Kernes. 

Dalies ar šo ziņu