Mīnu kuģis M-06 “Tālivaldis” devies dežūrā NATO kuģu grupā

NBS
Sargs.lv
JS
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

29. jūlijā Liepājā Jūras spēku flotiles Mīnu kuģu eskadras mīnu kuģis M-06 “Tālivaldis”, komandiera komandleitnanta Denisa Jeļcova vadībā, devās dežūrā, esot NATO 1.pastāvīgajā jūras pretmīnu grupā, tādējādi uzsākot dežūras aktīvo fāzi. 

Mīnu kuģis M-06 “Tālivaldis” devies dežūrā NATO kuģu grupā

M-06 “Tālivaldis” svinīgajā pavadīšanas ceremonijā piedalījās Jūras spēku štāba priekšnieks jūras kapteinis Kaspars Zelčs, Jūras spēku Mīnu kuģu eskadras komandieris komandkapteinis Gvido Ļaudups, kā arī Jūras spēku vadība un tuvinieki.

Komandkapteinis G. Ļaudups, uzrunājot Minu kuģu eskadras karavīrus, sacīja: “Es jums novēlu, lai viss izdodas, lai izdodas strādāt kā vienam pulksteņa mehānismam, kur katrs zobrats ir svarīgs un pilda savu uzdevumu, radot precīzu rezultātu, parādot savu profesionalitāti. Turiet augstu Jūras spēku un Latvijas valsts karogu ar godu.”

Kuģa M-06 “Tālivaldis” komandieris komandleitnants D. Jeļcovs uzsvēra, ka galvenais uzdevums ir pastāvīgi uzturēt grupas ātrās reaģēšanas spējas Baltijas un Ziemeļjūras reģionā, kā arī demostrēt savu klātbūtni, sadarboties ar sabiedroto valstu pārstāvjiem, pildīt savus tiešos uzdevumus un mācību laikā veikt atmīnēšanas uzdevumus. Komandleitnants D. Jeļcovs norādīja, ka eskadra pilnveidos spējas, piedaloties dažādās starptautiskajās mācībās un trenējoties.

“Es domāju, ka tas ir ļoti svarīgi, ka esam daļa no NATO 1.pastāvīgās jūras pretmīnu grupas, jo mēs zinām un jūtam, ka esam vajadzīgi, kā arī, ka mēs spējam un varam darīt to pašu, ko dara citas sabiedrotās valstis, kas ir ilgāk NATO nekā Latvija,” uzvēra komandleitnants D. Jeļcovs.

Dežūras aktīvā fāze Baltijas jūrā un Ziemeļjūrā ilgs līdz decembra beigām. Šajā laikā M-06 “Tālivaldis” piedalīsies Baltijas jūrā plānotajās mācībās, kā arī “Nothern Coast 2019”.

Komandleitnants D. Jeļcovs norādīja, ka ir grūti būt prom no mājām, bet, pildot uzdevumus, laiks paiet ātri, kā arī mūsdienu tehnoloģijas sniedz iespēju sazināties ar mīļajiem. D. Jeļcovs gan minēja, ka izaicinājums būs sadzīvot daudziem un dažādiem cilvēkiem, esot viens otram blakus, salīdzinoši mazā telpā.

NATO 1.pastāvīgajā jūras pretmīnu grupa ir daļa no alianses Reaģēšanas spēku jūras komponentes. Grupas galvenais uzdevums ir būt gataviem veikt pretmīnu darbību jūrā noteiktā gatavības laikā. Ikdienā grupas kuģi piedalās apmācībā, veic manevrēšanas vingrinājumus, kuģošanas treniņu, kā arī piedalās arī militārajās mācībās. Kā viens no pakārtotajiem uzdevumiem ir patrulēšana, kuras laikā NATO klātbūtne tiek demonstrēta gan jūrā, gan krastā ostu vizīšu laikā. Šajā grupā iekļauti seši kuģi no Latvijas, Igaunijas, Beļģijas, Nīderlandes, Norvēģijas un Dānijas.

NATO 1.pastāvīgā jūras pretmīnu grupa ir viena no četrām NATO pastāvīgajām Jūras spēku grupām. NATO pastāvīgās Jūras spēku grupas veido NATO Reaģēšanas spēku jūras komponenti, kas darbojas kā tūlītējas reaģēšanas spēki. NATO 1.pastāvīgā jūras pretmīnu grupa ir viena no divām alianses jūras komponenta daudznacionālām vienībām, kas speciāli izveidota mīnu iznīcināšanas operāciju veikšanai, un NATO Reaģēšanas spēku sastāvā ir spējīga nekavējoties veikt operācijas jebkurā vietā.

Latvijas bruņotie spēki NATO 1.pastāvīgajā jūras pretmīnu grupā piedalās kopš 2007. gada, un no 2017. gada jūlija līdz decembrim Latvijai pirmo reizi tika uzticēta tās komandvadība. 2019. gada janvārī šīs grupas komandvadību pārņēma Dānija.

Dalies ar šo ziņu