Kadeti lauka nometnē apgūst šaušanas, vadīšanas un individuālās kaujas iemaņas

NBS
Sargs.lv
Kadeti
Foto: Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas studenti jūlijā piedalās lauka nometnē Ādažu poligonā, kur apgūst šaušanas, vadīšanas un individuālās kaujas iemaņas.

Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadeti lauka nometnē apgūst šaušanas, vadīšanas un individuālās kaujas iemaņas

Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas studenti jūlijā piedalās lauka nometnē Ādažu poligonā, kur apgūst šaušanas, vadīšanas un individuālās kaujas iemaņas.

Profesionālā bakalaura studiju programmas “Sauszemes spēku militārā vadība” direktors kapteinis Arnis Mežals stāstīja, ka lauka nometnē četru nedēļu laikā jaunāko un vecāko kursu kadeti kopīgi apgūst prasmes, kuras nav iespējams gūt akadēmijas teritorijā. Pirmajā nedēļā kadeti pildīja dažādus šaušanas vingrinājumus, bet otrajā nedēļā vecāko kursu studenti jaunāko kursu studentiem mācīja individuālās kaujas iemaņas. Kapteinis A.Mežals uzsvēra, ka, izmantojot šādu metodi, vecāko kursu studenti arī gūst pasniedzēja prasmes.

Trešajā nedēļā jaunāko kursu studenti mācījās nodaļas sastāvā, ko veido aptuveni 10 karavīri, bet vecāko kursu studenti – vada sastāvā, kurā ietilpst līdz 30 karavīru.

Šonedēļ, lauka nometnes noslēgumā, kadeti izspēlē kauju, kurā viens vads veic aizkavēšanas darbības, bet visi pārējie kadeti tiek saformēti rotās un uzbrūk. Šādā kaujā iespējams pārbaudīt, cik labi kadeti iemācījušies iepriekšējo nedēļu laikā mācīto, akcentēja kapteinis A.Mežals. Pēcāk norisināsies arī tā dēvētā “Taktikas kausa” izcīņa, kurā kadeti sacentīsies lai noskaidrotu, kuri prasmes apguvuši vislabāk.

Kadeti neslēpa, ka viens no lielākajiem pārvaramajiem izaicinājumiem nometnes laikā bija lietainie laikapstākļi. “Šodien kaujas spēlē esmu nodaļas komandieris. 

Lielākais izaicinājums man bija morālā sagatavotība – pie tik augstas fiziskās slodzes arī nepieciešams sevi saņemt rokās un turpināt darīt visus dotos uzdevumus. Tas viss arī tad, kad ārā līst lietus, un esi viscaur slapjš. Papildus jāspēj motivēt sava nodaļa,” sacīja kadets Kristers Slavēns.

“Interesantākais nometnes piedzīvojums sākās šonedēļ. Grūtākais ir bijis tikt galā pašam ar sevi, darīt kaut ko lietus laikā. Pašam ir jābūt kā no tērauda un jādara kas jauns. [..] Tas viss mūs motivē un dara stiprākus,” sacīja kadets Kārlis Vētra.

Tāpat kadeti uzsvēra, ka lauka nometne sekmējusi viņu personīgo izaugsmi. “Šodien esmu vada komandieris, tādēļ man ir liela atbildība – jāvada 30 cilvēki, jāmāk vienmēr pareizi rīkoties un dot pareizās komandas. Tas nav viegli, bet jūtu savu izaugsmi. Spēju izdarīt lietas, kuras sākotnēji domāju, ka nevaru. Nometne ir tieši tas, ko es gaidīju. Ir iespēja paspīdēt, jo pašam ir jāvada komanda, jābūt virsniekam, un ir jācīnās,” pauda kadets Uģis Zariņš.

Jau ziņots, ka līdz 31. jūlijam notiek pieteikšanās studijām Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā. Mācībām 2019./2020. studiju gadā tiks uzņemti 120 kadeti, kuri valsts apmaksātās studiju programmās varēs apgūt Nacionālo bruņoto spēku virsnieka profesiju. Pēc akadēmijas absolvēšanas jaunajam virsniekam ir nodrošināta dienesta vieta Nacionālo bruņoto spēku vienībās.

Vidējo izglītību ieguvušajiem Latvijas Nacionālā aizsardzības akadēmija piedāvā apgūt trīs akreditētas studiju programmas militārajā vadībā dienestam Sauszemes, Jūras un Gaisa spēkos. Šajās studiju programmās konkursa kārtībā uzņem Latvijas Republikas pilsoņus vecumā līdz 30 gadiem.

Savukārt profesionālā augstākās izglītības programma “Komandējošā sastāva virsnieks” piedāvā jauniešiem ar akadēmisko vai otrā līmeņa augstāko profesionālo izglītību studēt akadēmijā, lai iegūtu otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību. Tajā uzņem studēt gribētājus vecumā līdz 35 gadiem.

Papildus profesionālajām studiju programmām Latvijas Nacionālā aizsardzības akadēmija nodrošina arī Virsnieka speciālista pamatkursu. Tajā uzņem augstskolas absolventus, kuri ir ieguvuši akadēmisko vai otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību tiesību zinātnē, ārsta grādu un kvalifikāciju ārsta specialitātē, kā arī akadēmisko vai otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību informācijas tehnoloģiju, datortehnikas, elektronikas, telekomunikācijas, telemātikas, kiberdrošības, datorvadības, vai datorzinātnes specialitātē.

Kadetiem maksā karavīra algu (stipendiju) sākot ar 900 eiro pēc nodokļu nomaksas. Kadetus nodrošina ar bezmaksas izmitināšanu dienesta viesnīcā un iespēju bez maksas izmantot Nacionālo bruņoto spēku Sporta kluba kompleksu. Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā ir pieejama bibliotēka ar plašu militārās un vispārizglītojošās literatūras un periodikas klāstu vairākās valodās, dažādas datu bāzes un bezmaksas interneta pieslēgums.

Ar Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas piedāvātajām studiju un apmācības programmām, kā arī kandidātiem izvirzītajām prasībām var iepazīties tās mājaslapā www.naa.mil.lv, bet ar pieteikšanās kārtību un atlases procesu militārajam dienestam un studijām akadēmijā – Nacionālo bruņoto spēku mājaslapas www.mil.lv sadaļā “Kļūsti karavīrs”.

Dalies ar šo ziņu