Ādažu bāzē atklāta kazarma Latvijas un sabiedroto spēku karavīru izmitināšanai

NBS
Sargs.lv
Kazarma
Foto: Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

8. jūlijā Ādažu bāzē notika otrās jaunuzceltās kazarmas svinīgā atklāšanas ceremonija, kurā piedalījās Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons, Nacionālo bruņoto spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Sandris Gaugers un Luksenburgas Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Žils Fets (Gilles Feith).

Ādažu bāzē atklāta kazarma Latvijas un sabiedroto spēku karavīru izmitināšanai

Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs J. Garisons uzsvēra, ka ar šī ēka neietekmē kaujas spējas, bet rada ietekmi uz pašu svarīgāko - karavīra morāli. Bez labām kazarmām un labiem dzīves apstākļiem karavīri nevar būt pietiekami motivēti, lai virzītos uz izaugsmi. Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs pateicās Luksemburgas kolēģiem par sniegto atbalstu infrastruktūras tapšanā, norādot, ka jaunuzceltā ēka ir kā simbols sabiedroto solidaritātei.

“Šī kazarma liecina, ka mēs mērķtiecīgi izpildām, ko esam ieplānojuši. Celtnieki ir izpildījuši solīto 13 mēnešu laikā, lai drīz šeit varētu ievākties Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes 2. mehanizētā kājnieku bataljona karavīri. Pateicos gan Aizsardzības ministrijai, gan Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centram, atbalstošajām vienībām, Nodrošinājuma pavēlniecībai, gan arī Apvienotajam štābam, celtniekiem un, protams, Luksemburgai, kura sniedza daļu finansējuma, lai šīs kazarma taptu.  Varu teikt, ka NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupai, deviņu nāciju sadarbībai, pievienojas desmitā valsts.

Luksemburgas atbalsts mūsu infrastruktūras pilnveidošanā ir nozīmīgs atbalsts spēju uzlabošanā, jo tiek nodrošināta pietiekama vide, lai karavīri spētu izpildīt uzdevumus,” uzrunājot klātesošos, norādīja ģenerālleitnants L. Kalniņš.

Kazarmas celtniecība tika sākta 2018. gada vasarā. Ēka paredzēta Latvijas un sabiedroto spēku karavīru izmitināšanai, un tajā var izvietot līdz 450 karavīru.

Luksemburgas Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Ž. Fets (Gilles Feith), uzrunājot klātesošos, norādīja, ka kazarma kalpo vairāk nekā vienam mērķim. Valsts sekretārs Ž. Fets uzsvēra, ka kazarma nav tikai jumts virs karavīru galvām, bet tā arī palīdz veidot bruņoto spēku kodolu, to stiprinot.

“Luksemburga piekrita iesaistīties projektā, atbalstot sabiedroto klātbūtni Latvijā, jo tā ir liela vērtība. Daudznacionālās kaujas grupas klātbūtne sūta nepārprotamu NATO vēstījumu, ka atbalsts ir ne tikai Latvijai, bet visām Baltijas valstīm.  Paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas ir dzīvs pierādījums NATO saistībām ar alianses dalībvalstīm un kolektīvajai aizsardzībai. Esmu pārliecinās, ka jaunuzceltā kazarma vienos NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas un Latvijas armijas karavīrus,” norādīja Ž. Fets.

Būvniecības projekta kopējās izmaksas ir 8,45 miljoni eiro (bez PVN), no kuriem līdzfinansējumu 3 miljonu eiro apmērā sniegusi Luksemburga. Izmaksās ietverta ēkas projekta izstrāde, būvdarbi un autoruzraudzība. Projektu īstenojis būvuzņēmums SIA “Abora”.

Šī ir jau otrā no četrām četrstāvu kazarmām, kuras plānots būvēt Ādažu bāzē, radot papildu izmitināšanas iespējas gan Latvijas, gan sabiedroto spēku karavīriem, kas ierodas Latvijā uz apmācību vai rotācijas laiku. Trešās un ceturtās kazarmas būvniecībai plānots piesaistīt NATO Drošības investīciju programmas finansējumu.

Pirmā četrstāvu kazarma Ādažu bāzē tika atklāta 2018.gada decembrī. Kazarmas būvniecības projekta kopējās izmaksas bija 7,78  miljoni eiro (bez PVN), un to īstenoja būvuzņēmums SIA "Abora".

Iepriekš Ādažu bāzē uzbūvētas četras trīsstāvu kazarmas. Katras ēkas platība ir 3000 kvadrātmetru, un katrā no tām var izvietot līdz 304 karavīrus. Šī kazarmu kompleksa pirmā ēka tika atklāta 2014. gada novembrī, otrā – 2016. gada oktobrī, bet trešā un ceturtā – 2017. gada augustā.

Dalies ar šo ziņu