NBS stiprina mobilās infrastruktūras spēju, izvietojot izvēršamās teltis trīs reģionos

NBS
Sargs.lv
Telts
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Nacionālie bruņotie spēki, sadarbojoties ar NATO Atbalsta un iepirkumu aģentūru, turpina mobilās infrastruktūras pilnveidošanu, izvietojot izvēršamās teltis trīs vietās Zemessardzes vajadzībām. Svinīgā telšu atklāšanas ceremonija norisināsies 23. maijā Skultē, Mārupes novadā.

Nacionālie bruņotie spēki stiprina mobilās infrastruktūras spēju, izvietojot izvēršamās teltis trīs reģionos

Nacionālie bruņotie spēki, sadarbojoties ar NATO Atbalsta un iepirkumu aģentūru, turpina mobilās infrastruktūras pilnveidošanu, izvietojot izvēršamās teltis trīs vietās Zemessardzes vajadzībām. Svinīgā telšu atklāšanas ceremonija norisināsies 23. maijā Skultē, Mārupes novadā.

“Mēs turpinām mūsu mobilās infrastruktūras pilnveidošanu, iegādājoties šīs viegli pārvietojamās un uzbūvējamās teltis. Šo projektu uzsākām 2017. gada jūnijā, iegādājoties divus komplektus ar izvēršamajām teltīm. Tās tika izvietotas Ādažu bāzē un Meža Mackeviču poligonā un arī tagad tiek aktīvi izmantotas. Šis ir projekta turpinājums mūsu nometņu kapacitātes veidošanai,” uzsver Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks atbalsta jautājumos brigādes ģenerālis Imants Ziediņš.

2019. gada martā Aizsardzības ministrija noslēdza līgumu ar NATO Atbalsta un iepirkumu aģentūru par izvēršamo telšu iegādi Zemessardzes vajadzībām. Līguma ietvaros tika iegādāti divi komplekti ar izvēršamajām teltīm. Katrs komplekts sastāv no divām teltīm un nepieciešamā ekipējuma telts uzstādīšanai, uzturēšanai un labiekārtošanai, piemēram, istabu nodalījumu sienas, durvis, divstāvīgās gultas, segas, spilveni, sildītāji, ģeneratori u.c. Vienā teltī ir iespējams izvietot 100 personas, savukārt kopumā abi komplekti spēj nodrošināt 400 cilvēku izmitināšanu.

Brigādes ģenerālis I. Ziediņš norāda, ka galvenā priekšrocība telšu iegādei ir mobilās infrastruktūras spēju stiprināšana, kas nodrošina zemessargu izmitināšanu apmācību laikā, kā arī sniedz atbalstu, uzņemot sabiedroto valstu karavīrus un partnerus.  “Galvenais iemesls telšu iegādei ir nodrošināt mūsu zemessargiem un karavīriem ērtu infrastruktūru apmācību laikā. Otrs, ne mazāk nozīmīgs faktors, ka šo spēju mēs varam izmantot arī sabiedroto valstu atbalsta nolūkos, uzņemot vienības no sabiedrotajām valstīm, kuras šeit ierodas, piemēram, apmācību nolūkos. Un, protams, arī NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas karavīri, kuri uzturas Ādažos, arī viņi dodas mācībās gan uz Meža Mackevičiem, gan Skrundu. Arī viņi var izmantot šo infrastruktūru, kas sniedz iespēju daudz labāk un komfortablāk izvietoties un atpūsties apmācību starplaikos,” turpina brigādes ģenerālis I. Ziediņš, “Jāpiemin, ka Skulte ir nozīmīgs punkts, kas attiecas uz uzņēmējvalsts atbalstu, tieši NATO štābu un arī mūsu, Nacionālo bruņoto spēku, štābu izvietošanu.”

“Jāpiemin vēl viena izvēršamo telšu priekšrocība – tās ir multifunkcionālas. Tās var izmantot ne tikai personāla izvietošanai un izguldīšanai. Telšu konfigurāciju var mainīt, pārvietojot nodalījumus - gulēšanai paredzētās telpas var pārveidot par mācību klasēm, darba telpām vai štāba kabinetiem. Savukārt pašas teltis ir pārvietojamas. Telšu būvniecības procesā mūsu personāls tika apmācīts kā tās uzcelt, nojaukt un pārvietot,” stāsta brigādes ģenerālis I. Ziediņš.

Šī gada maijā tika pabeigta izvēršamo telšu uzstādīšana trīs vietās. Divas teltis, kas paredzētas 200 cilvēku uzņemšanai ir uzstādītas Skultē, Zemessardzes 17.kaujas atbalsta bataljona vajadzībām. Telts 100 cilvēku uzņemšanai izvietota Skrundā, Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes vajadzībām. Kā arī Daugavpilī, Zemessardzes 3. Latgales brigādes vajadzībām izvietota viena telts, kas paredzēta 100 cilvēku uzņemšanai.

“Jauns ekipējums vienmēr ir saistīts ar jaunām iespējām pilnveidot vienības spējas. Zemessardzes 1. Rīgas brigāde ir saņēmusi divas lielizmēra teltis, kas izvietotas Zemessardzes 17. kaujas atbalsta bataljonā “Ceri”, Skultē, Mārupes novadā. Jauniegūtais infrastruktūras papildinājums nodrošinās 200 zemessargu un karavīru izmitināšanu jebkuros laika apstākļos, lai personāls justos komfortabli,” norāda Zemessardzes 1. Rīgas brigādes komandieris pulkvežleitnants Aivars Krjukovs.

Pulkvežleitnants A. Krjukovs uzsver, ka telšu primārais izmantošanas mērķis ir zemessargu, karavīru, speciālistu un komandējošā sastāva izmitināšana pamatapmācību laikā, kā arī, nepieciešamības gadījumā, nodrošināt Zemessardzes 17. kaujas atbalsta bataljona personāla dienesta telpas uz laiku, kad tiks uzsākti bāzes celtniecības darbi un būvētas jaunas administratīvās telpas. Kā papildus funkciju pulkvežleitnants norāda spēju uzņemt arī citas Nacionālo bruņoto spēku vienības un sabiedrotos spēkus apmācību laikā, nodrošinot uzņemošās valsts atbalsta funkciju.

“Esam saņēmuši un izvietojuši izvēršamo telti. Teltī ir desmit nodalījumi un katrā nodalījumā var atrasties viena nodaļa. Savukārt kopumā tajā var uzturēties 100 zemessargi un karavīri. Šī telts nodrošina viņiem ērtus dzīves apstākļus. Teltī ir guļvietas, vieta ekipējuma novietošanai, apgaismojums – viss, lai viņi varētu nodalīt apmācības procesu no atpūtas. Jaunā infrastruktūra ir sagatavota apdzīvošanai un pirmos zemessargus jau plānojam uzņemt šonedēļ, ” stāsta Zemessardzes 4.Kurzemes brigādes komandieris pulkvedis Andris Rieksts.

Pulkvedis A. Rieksts uzsver, ka telts izvietošana Skrundā ir nozīmīgs papildinājums poligona “Mežaine” attīstībai. “Telts tiešām ir nozīmīgs papildinājums, jo mums bija nepieciešama šī atbalstošā infrastruktūra. Mūsu poligonā ir pilsētvides zona, kurā notiek apmācības, lai trenētu kaujas spējas apdzīvotā vietā. Savukārt tagad mums ir arī zona, kurā karavīri un zemessargi var kvalitatīvi atpūsties prom no militāro mācību vides. Jānorāda, ka abās zonās notiek aktīva attīstība. Kas attiecas uz apmācību zonu – plānots ir nojaukt ēkas, kuras ekspertīzes rezultātā ir atzītas par bīstamām, kā arī plānots izveidot šautuvi. Savukārt, kas attiecas uz atpūtas zonu, kurā ir izvietota arī izvēršamā telts – šajā infrastruktūras daļā tiks renovēta ēka, kurā atradīsies darba telpas un mācību klases. Jāpiemin arī, ka poligonu papildinās muzejs, kas atradīsies tieši pirms poligona kontrolpunkta. Muzejs būs pieejams jebkuram apmeklētājam. Tajā varēs apskatīt militāro tehniku - kādu izmantojām 1991. gadā līdz mūsdienām. Pirmos eksponātus varēs apskatīt jau jūnija otrajā pusē, kad norisināsies muzeja atklāšana,” stāsta pulkvedis A. Rieksts.

“Man ir patiess prieks par poligona attīstību! Ka varam nodrošināt karavīriem un zemessargiem ne tikai kvalitatīvus un drošus apmācību apstākļus, bet arī nepieciešamo atpūtu un visu vajadzīgo, lai cilvēki justos labi un ērti, ” norāda pulkvedis A. Rieksts.

Dalies ar šo ziņu