Latvijas karavīri un zemessargi militārajās mācībās Igaunijā attīsta netiešās uguns kaujas spēju

Ārvalstīs
Sargs.lv
Kevadtorm
Foto: Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

No 25. aprīļa līdz 11. maijam Igaunijā norisinās ikgadējās starptautiskās militārās mācības “Kevadtorm 2019” (“Pavasara vētra 2019”). Militārajās mācībās piedalījās Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes un Zemessardzes 3.Latgales brigādes karavīri un zemessargi.

Latvijas karavīri un zemessargi militārajās mācībās Igaunijā attīsta netiešās uguns kaujas spēju

Starptautisko militāro mācību “Kevadtorm 2019” mērķis ir pilnveidot vienību spējas plānot un vadīt augstas intensitātes militārās operācijas daudznacionālā vidē, kā arī paaugstināt Zemessardzes netiešās uguns kaujas spējas un pilnveidot spējas plānot un izpildīt uzdevumus daudznacionālā vidē.

“Zemessardze strādā, lai attīstītu jaunas spējas. Šis ir pirmais posms netiešās uguns kaujas spējas ieviešanā katrā Zemessardzes bataljonā. Pirmie Zemessardzes karavīri šo apmācības procesu būs pabeiguši un katrs zemessargs saņems sertifikātu par mīnmetēja apkalpes kursa pabeigšanu,” norāda Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes komandieris pulkvedis Mareks Ozoliņš.

Zemessardzes 34.kājnieku bataljona komandieris majors Anatolijs Derjugins stāsta, ka pirms praktiskās apmācības zemessargi apguva teorētisko apmācību Zemessardzes 34. kājnieku bataljonā. “Lai sagatavotu zemessargus šim praktiskajam vingrinājumam, kurā viņi pilnveido iemaņas darboties ar kaujas munīciju pozīcijā reālos apstākļos, viņi pirms tam pie mums bataljonā izgāja teorētisko apmācību. Katram zemessargam ir jāapgūst visi apmācību posmi – gan teorētiskais, gan praktiskais, lai reāli pilnveidotu netiešās uguns kaujas spēju,” uzsver majors A. Derjugins.

Pulkvedis M. Ozoliņš uzsver, ka militāro mācību “Kevadtorm 2019” norisei Igaunijā ir vairākas priekšrocības, “Pirmkārt, šī ir lieliska iespēja mums, divām blakus esošām tautām, sadarboties militārajā jomā. Otrkārt, izmantojot viņu poligonu, mēs papildus mācāmies, kā šādas procedūras tiek realizētas dzīvē no plānošanas un koordinācijas viedokļa. ”

“Šajā militāro mācību posmā mēs sniedzām atbalstu Latvijas Zemessardzes mīnmetēju vadam viņu pirmajā netiešās uguns kaujas spējas apmācībā, kā arī nodrošinājām diapazona drošību. Ir ļoti nozīmīgi, ka mācībās piedalāmies kopā - mēs varam pildīt uzdevumus kopā un palīdzēt viens otram to veikšanā. Mūsu sadarbība, protams, turpināsies arī nākamajās nedēļās, tikai ar citām vienībām Latvijas Sauszemes spēku Mehanizēto kājnieku brigādi un pārējām vienībām, lai attīstītu spējas augstas intensitātes militāro operāciju veikšanā,” norāda Igaunijas Aizsardzības spēku bataljona pārstāvis  kapteinis Kaspars Poters.

Mācībās “Kevadtorm 2019” piedalīsies Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes 1.mehanizētā kājnieku bataljona, Kaujas atbalsta bataljona, Kaujas nodrošinājuma bataljona, Gaisa spēku Pretgaisa aizsardzības diviziona, Nodrošinājuma pavēlniecības, Militārās policijas, kā arī NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas karavīri.

Militārās mācības “Kevadtorm” Igaunijā notiek jau kopš 2003.gada, bet sākot ar 2007.gadu tajās piedalās arī citu valstu bruņoto spēku karavīri, un Latvija bija pirmā valsts, kas uzsāka dalību šajās mācībās.

Dalies ar šo ziņu