Latvijā notiek militārās mācības “Testudo Soaring”

Militārās mācības
Sargs.lv
Testudo
Foto: Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

No 1. līdz 12. aprīlim Nacionālo bruņoto spēku aviācijas bāzē Lielvārdē un mācību poligonā “Meža Mackeviči” norisinās militārās mācības “Testudo Soaring”.

Latvijā notiek militārās mācības “Testudo Soaring”

“Šīs mācības notiek divas nedēļas, kurā piedalāmies mēs, NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupa un Latvijas Sauszemes spēki. Mums šīs apmācības ir svarīgas, jo ļauj sastrādāties ar dažādiem spēkiem, pilnveidot pieredzi, veicot daudznacionālus  uzdevumus. “ norāda ASV 1. kaujas aviācijas brigādes 3.bataljona komandiera vietniek majors Drū Karistons (Drew A. Curriston).

Mācību “Testudo Soaring” mērķis ir pilnveidot sabiedroto bruņoto spēku sadarbību un savienojamību, pilnveidot vienību spējas ātri un efektīvi veikt kopīgus uzdevumus, pilnveidojot uzdevumu izpildes koordināciju.

“Šajās mācībās uzsvars nav uz individuālajām spējām, bet prasmi strādāt kopā. Mēs šeit sadarbojamies dažādas nācijas un katra valsts ir atnesusi dažādas spējas un prasmes. Tieši kopīgi trenējoties, mēs dalāmies savās spējās, kopīgi radot labāko veidu kā veiksmīgi izpildīt uzdevumu, ” norāda NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas, mācību “Testudo Soaring” sadarbības virsnieks leitnants Čārlzs Ēriks Maziade (Charles-Eric Maziade).

Majors D. Karstons norāda, ka priekšrocība, sastrādājoties ar vairākām nācijām, ir spēja mācīties vienam no otra. Savukārt kā galveno iegumumu militārajās mācībās majors D. Karstons uzsver iespēju trenēties kopā ar dažādām valstīm, parādot spējas kvalitatīvi plānot, organizēt un izpildīt visus nepieciešamos uzdevumus, “Mēs parādam, ka spējam izpildīt visus uzdevumus kā gaisa un sauszemes spēku vienībām tie būtu jāizpilda.”

“Galvenais, ko es vēlos sasniegt mācību laikā, ir šīs sarežģītās operācijas veiksmīga izpilde, saliedējot komandu, jo manā rotā darbojas gan latvieši, gan spāņi. Vēlos pierādīt gan sev, gan pārējiem, ka arī daudznacionālā vidē mēs spējam paveikt un izpildīt uzdevumu, lai iznīcinātu pretinieku, ” tā Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes Kājnieku rotas komandieris kapteinis Jānis Posse.

Militārajās mācībās piedalās Nacionālo bruņoto spēku, ASV 1. kaujas aviācijas brigādes 3. bataljona un NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas karavīri.

Turpinot ASV operāciju “Atlantic Resolve”, Latvijā ieradušies aptuveni 150 karavīru no ASV 1. kaujas aviācijas brigādes 3.bataljona, kas ar 13 helikopteru UH-60 un HH-60 “Black Hawk” atbalstu pilda dienesta pienākumus Nacionālo bruņoto spēku aviācijas bāzē Lielvārdē, lai stiprinātu reģionālo drošību un demonstrētu ASV klātbūtni reģionā.

Pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas 2014. gada pavasarī un agresijas Ukrainas austrumos ASV sāka mācību operāciju „Atlantic Resolve”. Operācijas mērķis ir apliecināt ASV nepārtraukto ieguldījumu NATO dalībvalstu kolektīvajā drošībā, veicinot mieru un stabilitāti Baltijas valstīs un Polijā. Operācija ir izvērsta arī Rumānijā un Bulgārijā.

Daudznacionālo kaujas grupu Latvijā vada Kanāda, un to veido aptuveni 1400 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Kanādas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā, piedaloties mācībās kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību, demonstrējot alianses solidaritāti un apņēmību aizstāvēt aliansi pret jebkāda veida agresijas izpausmēm. Svinīgā NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas sagaidīšanas ceremonija notika 2017. gada 19. jūnijā Ādažu bāzē.

Dalies ar šo ziņu