Jūras spēku Mīnu kuģu eskadras ūdenslīdēju komandas ekipējumu papildina barokamera

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
barokamera
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēki ir saņēmuši nozīmīgu ekipējuma papildinājumu dienesta pienākumu veikšanai – barokameru. Barokamera ir īpaši pielāgota Jūras spēku Mīnu kuģu eskadras vajadzībām, ņemot vērā Ūdenslīdēju komandas dienesta specifiku. 

Jūras spēku Mīnu kuģu eskadras ūdenslīdēju komandas ekipējumu papildina barokamera

“Mēs esam ļoti priecīgi un lepni par šādu ekipējuma papildinājumu. Principā šī ir pirmā barokamera, ko Jūras spēki ir iegādājušies, izvērtējot specifiski savas vajadzības un dienesta specifiku,” norāda Jūras spēku Mīnu kuģu eskadras komandas komandieris komandleitnants Onils Marcinuks.

Komandleitnants O. Marcinuks stāsta, ka barokamera ir paredzēta trīs uzdevumiem. Pirmkārt, lai pārbaudītu jaunos ūdenslīdējus – vai viņi spēj atrasties zem spiediena. Otrkārt, lai veiktu dekompresijas ūdenslīdējiem. Un treškārt – iegremdēšanās simulācija noteiktos dziļumos, kur tiek simulēta slāpekļa narkoze, kādu iegūst ūdenslīdējs, nirstot, piemēram, 50 metru dziļumā.

Barokamerā kopumā var uzturēties seši cilvēki un tā var sasniegt 100  metru dziļuma atzīmi.

“Galvenais pienesums Jūras spēkiem un ūdenslīdējiem, ar šīs barokameras iegādi, ir drošība. Ūdenslīdēji, nirstot lielos dziļumos, saskaras ar dažādiem riskiem. Un, ja notiek negadījums, barokamera ir pirmais līdzeklis ar ko cilvēks tiek lokalizēts. Protams, pēc tam viņš tiek nogādāts attiecīgajā medicīnas iestādē. Bet viennozīmīgi tā ir ūdenslīdēja drošība un pārliecība, ka negadījuma brīdī viņš būs drošībā, un tiks veikti visi nepieciešamie pasākumi, lai novērstu jebkādas negatīvas sekas,“ uzsver Jūras spēku Mīnu kuģu eskadras komandieris komandkapteinis Gvido Ļaudups.

“Barokamera ir neatņemama sastāvdaļa ūdenslīdēju darbā. Tā nodrošina spēju darboties pie lielākiem dziļumiem. Lielos dziļumos rodas izmaiņas, kas fizioloģiski ietekmē cilvēka organismu. Tās ir spiediena izmaiņas, elpošanas gāzes blīvuma izmaiņas, kas attiecīgi atstāj ietekmi uz cilvēka plaušām un pārējiem iekšējiem orgāniem. Šādās situācijās ir nepieciešams ievērot noteiktu procedūru pie ūdenslīdēja iegremdēšanās ūdenī un arī izniršanas no tā. Tāpēc ir ļoti nozīmīgi, ka mums ir šī barokamera,” Skaidro komandkapteinis G.Ļaudups.

“Otra nozīmīgā lieta ir mūsu mobilitāte. Barokamera atrodas konteinerā, līdz ar to mēs barokameru varam pārvietot un ņemt līdzi uz jebkuru galamērķi. Ūdenslīdēju komandai ir jābūt mobilai. To mēs parādam ar dalību gan mācībās Latvijā, gan starptautiskās mācībās. Nākammēnes plānojam piedalīties mācībās Igaunijā, kur arī ņemsim līdzi jauno ekipējumu. Tas nodrošinās ne tikai mūsu drošību, bet arī procedūru treniņu izpildi, ” stāsta komandkapteinis G. Ļaudups.

Lai strādātu ar barokameru ir jāapgūst Jūras spēku Mācību centra Ūdenslīdēju mācību daļas barokameras operatora kurss. Pēc veiksmīgas kursa pabeigšanas un sertifikāta iegūšanas ir jāiziet specifiska apmācība ūdenslīdēju komandā ar jauniegūto ekipējumu.

“Barokameras darbspējas pēc noteiktiem kritērijiem tiek pārbaudītas gan no iekšpuses, gan ārpuses. Pēc tam tiek sagatavots ūdenslīdējs, kurš ies barokamerā. Pārbaudām vai ūdenslīdējam nav nekā, ko nedrīkst ienest barokamerā, piemēram, nekā uzliesmojoša. Tālāk jau informējam par iegremdēšanās dziļumu, laiku, kādas gāzes tiks nodrošinātas elpošanai un vispārīgi noteikumi. Ja nepieciešams, sagatavojam barokameras ūdenslīdēja asistentu, kas palīdz barokameras operatoram no iekšpuses,” turpina komandleitnants O. Marcinuks.

“Ūdenslīdējiem ļoti svarīga ir fiziskā un psiholoģiskā sagatavotība. Iesākumā pārbaudām jauno karavīru – ūdenslīdēju fiziskās spējas un integrējam viņu mūsu komandā. Tad pārbaudām, kā karavīrs jūtas ierobežotā telpā, tumsā un attiecīgajā ekipējumā. Šie ir ļoti būtiski psiholoģiskie faktori. Ja redzam, ka šim cilvēkam ir potenciāls un viņš vēlas kļūt par ūdenslīdēju, viņš tiek nosūtīts uz kuģa ūdenslīdēju kursiem. Pēc šiem kursiem viņš ir sertificēts ūdenslīdējs un var nirt līdz 30 metru dziļumam. Ir svarīgi pastāvīgi uzturēt ūdenslīdēja klasifikāciju – niršanu dažādos ekipējumos un apstākļos,” stāsta komandkapteinis G. Ļaudups.

Jūras spēku Mīnu kuģu eskadras komandieris skaidro, ka pēc ūdenslīdēju apmācību kursa veiksmīgas noslēgšanas , viņš tālāk tiek virzīts uz ūdenslīdēju atmīnētāju kursu. Šis kurss jau sevī ietver specifiku, kas ir Mīnu kuģu eskadras tiešais uzdevums – ūdenslīdēja spēja un kapacitāte atmīnēt sprādzienbīstamus priekšmetus, neitralizēt jūras mīnas, kā arī improvizētās sprāgstvielas. . Virsnieks ūdenslīdējs ir profesionāls atmīnētājs, kurš var strādāt gan uz sauszemes, gan ūdenī. Viņš spēj pildīt uzdevumu dažādos apstākļos, dažādā vidē, neraugoties uz ietekmējošiem faktoriem.  Ūdenslīdējs ir viens no tiem specifiskajiem amatiem Nacionālajos bruņotajos spēkos, kurā pieredze un iemaņas ir jākrāj ar gadiem. Katrs posms un katra apmācība ir nozīmīga ūdenslīdējam un viņa izaugsmei, tā pat arī katrs ekipējuma papildinājums.

Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku Mīnu kuģu eskadras Ūdenslīdēju komanda dibināta 1998. gadā. Pašlaik tās sastāvā dien 14 ūdenslīdēji. Tuvākā nākotnē tiek plānots Ūdenslīdēju komandas personālu palielināt līdz 23 ūdenslīdējiem.

Komandas uzdevumi ir nesprāgušās munīcijas neitralizēšana un iznīcināšana, mīnu meklēšanas operāciju nodrošināšana ar ūdenslīdējiem, piedalīšanās NATO starptautiskās mīnu meklēšanas operācijās un misijās, kā arī neitralizēt improvizētus sprādzienbīstamus priekšmetus Nacionālo bruņoto spēku atbildības zonās.
Tāpat, Ūdenslīdēju komanda veic glābšanas un meklēšanas darbus ūdenī un zemūdens, sadarbojas ar valsts iestādēm, apseko vrakus, kā arī konstatē kuģu bojājumus. Ūdenslīdēju komanda darbojas dažādos dziļumos, pats dziļākais ir 60 metri.

Viens no nozīmīgākajiem uzdevumiem Mīnu kuģu eskadrai NATO ietvaros bija uzņemšanās 2017.gadā vadīt un komandēt NATO 1.pastāvīgo jūras pretmīnu grupu (SNMCMG1).

Dalies ar šo ziņu