Noslēgušās militārās mācības “Integrated Capstone Exercise 2019/1”

Militārās mācības
Sargs.lv
mācības
Foto: Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

26. februārī noslēdzās militārās mācības “Integrated Capstone Exercise 2019/1”. Militārās mācības paredzētas, lai trenētu un pilnveidotu Nacionālo bruņoto spēku un NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas sadarbību un savietojamību.

Noslēgušās militārās mācības “Integrated Capstone Exercise 2019/1”

“Šīs mācības bija unikālas ar to, ka mēs apvienojam deviņas valstis, lai tās vienoti spētu sadarboties. Šajās mācības tika simulēta kauja pret Sauszemes spēku Mehanizēto kājnieku brigādi. Mācības parāda, cik vienotas un spējīgas ir šīs NATO valstis,” norāda NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas komandieris pulkvežleitnants Filips Sovē (Philippe Sauvé).

“Ir vērtīgi redzēt kā visas mācību dalībvalstis sadarbojas, lai pārvarētu sarežģīto scenāriju. Šī bija lieliska iespēja mumsvēl labāk integrēties Sauszemes spēku Mehanizētajā kājnieku brigādē. Mācības noslēdza integrēšanās posmu un droši varu teikt, ka jūtamies kā daļa no brigādes,” stāsta pulkvežleitnants F. Sovē ,“Vingrinājums apliecināja mūsu gatavību un spēju strādāt kopā kā vienai komandai Latvijas Sauszemes spēku Mehanizētajā kājnieku brigādē.”

“Laikapstākļi un apkārtējā vide nerada negatīvu ietekmi uz mūsu darbu. Karavīri labi apzinās un arī parāda, ka ir profesionāļi. Esam labi trenēti, lai izpildītu visus uzdevumus, ” uzsver pulkvežleitnants F. Sovē.

Militārās mācības “Integrated Capstone Exercise 2019/1” organizēja un vadīja Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes štābs un mācībās piedalījās Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes vienības, NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupa, kā arī Gaisa spēku un Zemessardzes pārstāvji.

Mācību mērķis bija pilnveidot Latvijas bruņoto spēku un sabiedroto sadarbību, pilnveidot bruņoto spēku vienību spējas veikt aizsardzības operācijas, vingrināt brigādes un bataljonu līmeņa vienības, lai pilnveidotu uzdevumu izpildes koordināciju, savstarpējo sadarbību un savietojamību.

Daudznacionālo kaujas grupu Latvijā vada Kanāda, un to veido aptuveni 1400 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Kanādas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā, piedaloties mācībās kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību, demonstrējot alianses solidaritāti un apņēmību aizstāvēt aliansi pret jebkāda veida agresijas izpausmēm. Svinīgā NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas sagaidīšanas ceremonija notika 2017. gada 19. jūnijā Ādažu bāzē.

 

Dalies ar šo ziņu