Baltijas Aizsardzības koledžā notiek “Starptautiskā nakts”

Dzīvesstils
Sargs.lv
FCB2C8BB314B4045B97525E9AC15CCAF.jpg

22. februāra vakarā Baltijas Aizsardzības koledžā (BALTDEFCOL) norisinājās “Starptautiskā nakts”, kurā jau tradicionāli ik gadu februārī tiek popularizēta BALTDEFCOL dalībvalstu kultūra un tradīcijas.

Baltijas Aizsardzības koledžā notiek “Starptautiskā nakts”

Šī bija jau četrpadsmitā reize, kad BALTDEFCOL studenti kopā ar pasniedzējiem, oficiālajiem viesiem un tehnisko personālu, kā arī ģimenes locekļiem un ielūgtajiem draugiem svinēja kopā būšanu un tuvāku iepazīšanos.

Pirmo reizi šāds pasākums tika organizēts 2005.gadā kā “Baltiešu nakts”, kura laikā trīs Baltijas valstu pārstāvji iepazīstināja citus BALTDEFCOL strādājošos sveštautiešus ar savu kultūru, tradīcijām, tautas mākslu un nacionālo virtuvi. Kopš 2005.gada, šī tradīcija ir gauvusi lielu atsaucību un interesi un šogad pasākumā piedalījās jau 18 valstu pārstāvji: tradīcijas aizsācēji – Igaunija, Latvija, Lietuva, četras Ziemeļvalstis – Somija, Zviedrija, Norvēģija, Dānija, kā arī, Itālija, Albānija, Moldova, Rumānija, Vācija, Ukraina, Slovākija, Gruzija,  Francija, Kanāda, Amerikas Savienotās valstis.

BALTDEFCOL komendants ģenerālmajors Andis Dilāns pasākuma atklāšanas runā sveica visus klātesošos un aicināja visus izbaudīt un iepazīt daudzās valstis un kultūras, nogaršot nacionālos ēdienus, kā arī nepalaist garām priekšnesumus.

Katra valsts bija sagatavojusi informatīvus materiālus, suvenīrus un citus uzskates līdzekļus, kas deva iespēju uzzināt ko vairāk par katras kultūras līdzībām un atšķirībām. Visa vakara gaitā bija iespēja baudīt priekšnesumus, piemēram igauņi bija sarūpējuši stand-up komēdiju, no Latvijas jau tradicionāli bija atbraukuši deju kopa “Bramaņi”, kas ar savu profesionālo priekšnesumu izpelnījās atzinības ovācijas, bet lietuvieši rūpējās par vakara muzikālo noformējumu un militārā pūtēju orķestra bigbenda pavadījumā jau vakara sākumā tika iemēģināta deju grīda. Vāciešu sagatavotais priekšnesums priecēja gan lielus, gan mazus. Savukārt AHHAA zinātnes centra  eksperimentu demonstrētāji aizrāva topošos zinātniekus un pētniekus.

BALTDEFCOL “Starptautiskā nakts” jau tradicionāli ir arī labdarības pasākums, ko organizē BALTSPOSES dāmu komiteja. Vakara gaitā notika izloze, kā rezultātā tika savākti prāvi ziedojumi Tartu kristīgās pusaudžu mājas (Tartu Christian Adolescent Home) atbalstam.

Šādi pāsākumi kā BALTDEFCOL “Starptautiskā nakts” sniedz bīnišķīgu iespēju iepazīties ar dažadām kultūrām, tradīcijām un nacionālo virtuvi. Turklāt šī ir iespēja attīstīt komandas garu un spēju strādāt komandā, kā arī stiprina draudzību un savstarpējo sapratni, organizējot un palīdzot viens otram. Taču pāri visam – šis pasākums demonstrē cik dzīvotspējīga ir kultūras dažādība Baltijas aizsardzības koledžā.

Jau ziņots, šodien, 25.februārī, Tartu, Igaunijā tiek atzīmēta BALTDEFCOL dibināšanās 20. gadadiena. Koledžas divdesmitās gadadienas svinības noslēgsies 20. jūnijā, kad tiks atklāts koledžas jaunais karogs, kas turpmāk oficiāli reprezentēs BALTDEFCOL.

BALTDEFCOL galvenais uzdevums ir nodrošināt virsnieku un aizsardzības nozarē strādājošo civildienesta ierēdņu apmācību pēc vienotiem NATO mācību metodikas standartiem. Mācību procesu nodrošina eksperti no Baltijas un citām NATO un ES dalībvalstīm. Būtiska izglītības procesa sastāvdaļa ir daudznacionālā vide un izpratnes veicināšana par reģionālajiem un globālajiem ģeopolitiskajiem procesiem studentiem no NATO un ES, kā arī NATO partnervalstīm.

Koledžas komandanta amatu rotācijas kārtībā ik pēc trīs gadiem ieņem kāds no Baltijas valstu bruņoto spēku augstākajiem virsniekiem. Pašreiz komandanta pienākumus pilda Latvijas bruņoto spēku pārstāvis ģenerālmajors Andis Dilāns.

Dalies ar šo ziņu