Pulkvežleitnants Melnis: ūdens šķēršļa pārvarēšana pilnveido karavīru sagatavotību ziemas apstākļos

NBS
Sargs.lv
Melnis
Foto: Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

14. februārī Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes 1. mehanizētais kājnieku bataljons noslēdza ziemas apmācības kursu ar vingrinājumu – lēkšanu āliņģī.

Pulkvežleitnants R.Melnis: ūdens šķēršļa pārvarēšana pilnveido karavīru sagatavotību ziemas apstākļos

Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes 1. mehanizētā kājnieku bataljona komandieris pulkvežleitnants Raivis Melnis stāsta, ka noslēguma apmācība individuālā līmenī paredzēta, lai sagatavotu karavīrus izdzīvošanai ziemā un uzdevumu izpildīšanai sevišķi grūtos apstākļos. “Ja karavīrs, veicot uzdevumu, ielūzt ūdens tilpnē, tad viņam ir jābūt spējīgam pārvarēt ūdens šķērsli un no tā izkļūt,” norāda pulkvežleitnants R. Melnis.

“Pirms vingrinājuma āliņģī karavīriem bija teorētiskā sagatavošana, kas tika organizēta bataljonizvietojumā. Pēc tam karavīri dzīvoja lauka apstākļos poligonā, lai sagatavotu sevi šai nodarbībai un jūs redzat rezultātu. Katrs karavīrs, tiek ārā no āliņģa. Un tas ir pats galvenais. Karavīri ir emocionāli pacilāti, jo apmācība, kuru viņi ir veikuši pirms tam, rezultējas ar to, ka vajadzības gadījumā viņi ir spējīgi izkļūt no šīs situācijas,” stāsta pulkvežleitnants R. Melnis. “Galvenais, veicot vingrinājumu, ir sekot instruktoru norādījumiem un sekot visām procedūrām.”

“Pildot vingrinājumu, karavīri pilnveido noturību, psiholoģisko sagatavotību un spēju sevi mobilizēt ekstremālos apstākļos, jo grūtākais šajā procesā ir emocionāli sevi sagatavot. Fiziski jebkurš karavīrs no mūsu bataljona un Latvijas bruņotajiem spēkiem ir pietiekami spēcīgs, lai paveiktu šo uzdevumu,” tā pulkvežleitnants R. Melnis.

Pulkvežleitnants R. Melnis uzsver, ka ir nozīmīgi, ka šo uzdevumu izpilda arī bataljona komandieris, jo tad karavīri redz, ka arī komandieris ir gatavs pildīt tos pašus uzdevumus.

Dalies ar šo ziņu