Kanādas armijas artilērijas speciālisti apmāca Latvijas karavīrus haubiču sistēmu izmantošanā

NBS
Pēc Kanādas bruņoto spēku pavēlniecības Latvijā materiāliem
haubice
Foto: Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

2018. gada rudenī Nacionālie bruņotie spēki saņēma visas no Austrijas iegādātās pašgājējhaubiču sistēmas, ievērojami stiprinot netiešās uguns atbalsts spēju. Tāpat Latvijas karavīri, sadarbojoties ar Kanādas bruņotajiem spēkiem, attīstījuši praktiskās iemaņas haubiču sistēmu izmantošanā, lai tās efektīvi izmantotu valsts aizsardzības uzdevumu izpildē un uzlabotu Latvijas spēju pilnvērtīgi integrēties NATO operācijās un mācībās.

Kanādas armijas artilērijas speciālisti apmāca Latvijas karavīrus haubiču sistēmu izmantošanā

Sadarbība starp Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Kanādas Karalisko artilērijas skolu ir būtiski attīstījusies, ļaujot ne tikai pilnveidot Latvijas netiešās uguns atbalsta spējas, bet arī veicinot abu valstu bruņoto spēku savietojamību un stiprinot savstarpējo sadarbību, lai īstenotu atturēšanu un palielinātu Latvijas aizsardzības spējas.

2018. gada rudenī Ādažu bāzē Kanādas Karaliskās artilērijas skolas Apmācību grupas speciālisti veica Nacionālo bruņoto spēku haubiču apkalpošanas speciālistu apmācību, daloties savā pieredzē artilērijas sistēmu izmantošanā. Apmācību laikā Nacionālo bruņoto spēku karavīri apguva un pilnveidoja gan teorētiskās, gan praktiskās zināšanas.

 “Mēs Ādažos bijām aptuveni trīs mēnešus, lai atbalstītu un palīdzētu Latvijas bruņotajiem spēkiem attīstīt iemaņas haubiču uzturēšanā un izmantošanā,” stāsta Kanādas bruņoto spēku augstākais virsseržants Džeimss Aukons (James Aucion).

Pēc Kanādas artilērijas speciālistu vadītās teorētiskās apmācības Nacionālo bruņoto spēku Kaujas atbalsta bataljona karavīri piedalījās praktiskā apmācībā haubiču sistēmu izmantošanā lauka apstākļos.

“Apmācību laikā mēs attīstījām prasmes, kā reālā situācijā un taktiskā līmenī būtu visefektīvāk izmantot haubiču sistēmas, lai nodrošinātu valsts aizsardzību, kas ir ļoti būtiski," norāda Nacionālo bruņoto spēku leitnants Edgars Eglītis.

Latvijas Nacionālo bruņoto spēku haubiču apkalpošanas speciālisti jau iepriekš izgājuši praktisku apmācību Austrijas bruņoto spēku poligonā "Allensteig", taču Kanādas bruņoto spēku taktiskā pieeja haubiču izmantošanā ļāvusi būtiski padziļināt operacionālās un taktiskās zināšanas.

Jau ziņots, ka 2017. gada aprīlī tika parakstīts divpusējs līgums starp Aizsardzības ministriju un Austrijas Aizsardzības un sporta ministriju par “M109A5Oe” tipa pašgājējhaubiču sistēmu iegādi, tai skaitā uguns vadības un apmācības platformu iegādi.

Lai pilnveidotu Latvijas bruņoto spēku netiešās uguns atbalsta spēju, kā arī uzlabotu Latvijas spēju pilnvērtīgi integrēties NATO operācijās un mācībās, no Austrijas kopumā iegādātas 47 kaujas tehnikas vienības.

Pašgājējartilērijas sistēmas “M109A5Oe” A tipa haubice, kas ir agrāko A2 un A3 tipa haubiču modernizētā versija ar 39 kalibra M185 stobru, šobrīd ir arī Austrijas bruņoto spēku arsenālā. Tās šāviena attālums ir 22 kilometri ar standarta munīciju, savukārt ar uzlabotas darbības munīciju šāviena distances attālums ir 30 kilometri. Haubice spēj atklāt uguni minūtes laikā no uzdevuma saņemšanas, kā arī pēc uguns uzdevuma veikšanas 30 sekunžu laikā atstāt uguns pozīciju.

Dalies ar šo ziņu