Daugavpilī izvietotās pašgājējhaubices ir nozīmīgs papildinājums Zemessardzes 3. Latgales brigādei

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
haubice
Foto: Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Daļa no Latvijas armijas pašgājējhaubicēm, kas izvietotas Latgalē, Daugavpilī ir nozīmīgs solis Zemessardzes 3. Latgales brigādes kaujas spēju attīstībā.

Daugavpilī izvietotās pašgājējhaubices ir nozīmīgs papildinājums Zemessardzes 3. Latgales brigādes kaujas spēju stiprināšanā

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš norāda, ka haubiču izvietošana Daugavpilī ir Zemessardzes 36.kaujas atbalsta bataljona spēju stiprināšana: “Pirmkārt, mēs konsekventi pildām Latvijas aizsardzības sistēmas pilnveidošanu, un pašgājēju haubiču nogāde Daugavpilī ir Zemessardzes 36.kaujas atbalsta bataljona spēju attīstības solis. Otrkārt, haubiču aktīva iesaiste Nacionālo bruņoto spēku ikdienas darbībā ir aizsardzības spējas jauna - augstāka operacionālā gatavība uzdevumu izpildei. Treškārt, sauszemes kājnieku taktiskās spējas ar kaujas atbalstu iegūst daudz lielāku potenciālu un kvalitāti.

Kājnieks ar vieglo strēlnieku ieroci ir neaizsargāts konvencionālo operāciju laikā, kā "lauva bez zobiem"!”

“Pirmkārt, tas, ka šīs haubices atrodas 3. Latgales brigādes  36. kaujas atbalsta bataljona sastāvā ceļ karavīru pašapziņu, morāli un vairāk kā skaidrs – mūsu kaujas spējas. Viens pats kājnieks nav spējīgs izdzīvot kaujas laukā, ja viņam nav uguns atbalsta. Šis kaujas atbalsta papildinājums ir nopietna uguns jauda uz ko tad mēs arī varam paļauties. Otrs būtiskais – tā  būs mūsu rekrutēšanas iespēja. Jaunie potenciālie karavīri būs ieinteresēti šajās jaunajās tehnikas vienībās, kas arī saistīs viņus ar nākotnes profesionālo dienestu,” stāsta Zemessardzes 3. Latgales brigādes komandieris pulkvedis Māris Simsons.

Savukārt Zemessardzes 3.Latgales brigādes 36.kaujas atbalsta bataljona komandieris majors Oskars Omuļs vēsta, ka haubiču atrašanās Daugavpilī ir nozīmīgs spēju pieaugums,  kā arī nozīmīgs pieaugums uguns atbalstā.

Zemessardzes 3. Latgales brigādes komandieris pulkvedis M. Simsons stāsta, ka apmācība, lai strādātu ar haubicēm, ir veikta un karavīri ir sagatavoti, kuri savukārt arī turpinās apmācīt pārējos. “Apmācības process tiks organizēts ciešā sasaistē ar Sauszemes spēku Mehanizēto kājnieku brigādi tā, lai mēs strādātu pēc vienādiem standartiem un apmācības principiem,” norāda pulkvedis M. Simsons.

“Kā paši redzat, pašlaik haubices atrodas šeit un attiecīgi tiek komplektēti gan haubiču baterija, gan arī mīnmetēju baterija. Šobrīd, protams, fokusējamies uz haubicēm, lai maksimāli īsā laikā sasniegtu sākotnējo operacionālo gatavību un tad jau arī tuvākajā nākotnē pilno operacionālo gatavību,” stāsta majors O. Omuļs norādot, ka vienības viena rota arī tiek gatavota NATO dežūrai un apmācību process sāksies nākošgad, “Mēs esam rekrutējuši diezgan daudz karavīru un pašlaik vienības viena rota jau gatavojas NATO dežūrai un apmācības process sāksies nākošgad.”

Kā galveno apmācību fokusu majors O. Omuļs norāda karavīru individuālu sagatavošanu atbilstoši katra lomai, lai pēc tam jau attīstītu kolektīvo darbību, savukārt kaujas atbalsta rotas galvenais uzdevums ir sasniegt pilnu kaujas gatavību maksimāli īsā laikā, “Ja mēs runājam par uguns atbalstu tad, protams, sākumā individuālās specialitātēs jāsagatavo katrs karavīrs atbilstoši viņa lomai – vai nu apkalpē, vai attiecīgi priekšējo novērotāju, vai arī nodrošinājuma jomā. Pēc tam jau skatīsimies uz kolektīvo sadarbību. Runājot par kaujas atbalsta rotu, kas gatavojas NATO uzdevumiem, tad nākošgad mums būtu jāsasniedz pilna kaujas gatavība ļoti īsā laikā, to arī prasa mūsu sabiedrotie. ”

Nacionālie bruņotie spēki aicina Latvijas patriotus pieteikties profesionālajā dienestā un uzsākt dienestu Latgales apakšvienībā.

 

 

Dalies ar šo ziņu