Gaisa spēku komandiera amatā iecelts pulkvedis Aivars Mežors

NBS
Sargs.lv
Mežors
Foto: Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

17. decembrī Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzē notika Gaisa spēku komandieru maiņas ceremonija, kurā līdzšinējo Gaisa spēku komandieri pulkvedi Armandu Saltupu amatā nomainīja pulkvedis Aivars Mežors.

Gaisa spēku komandiera amatā iecelts pulkvedis Aivars Mežors

“Augsti godātais ministra kungs, Nacionālo bruņoto spēku komandieri, vienību komandieri, sadarbības partneri, paldies par jūsu ieguldījumu un atbalstu! Gaisa spēku karavīri, šis bijis izaicinājumu un izaugsmes laiks, tāpēc es ikvienam vēlos pateikties par atbalstu un sniegto ieguldījumu. Pirms 100 gadiem Gaisa spēki un militārā aviācija sastāvēja no lidojošām kastēm un drošsirdīgiem cilvēkiem, kuriem sapnis par lidošanu bija svarīgāks par viņu dzīvībām. Gribu pateikties visiem, kuri atbalstīja mani šajos trīsarpus gados. Paldies par iespēju uzņemties atbildību un izkāpt no komforta zonas,” uzrunā sacīja pulkvedis A. Saltups. “Jaunajam komandierim es novēlu veiksmi. Pulkvedi Mežor, es zinu, ka Tev zināšanas un pieredze ir pārpilnām, bet veiksme Tev noderēs! Es esmu pārliecināts, ka Gaisa spēku simtgadē Tu būsi spējīgs aizvest gaisa kuģi pilnās burās un, ka katrs patriots, redzot to ar plīvojošu Latvijas karogu, šķērsojot likteņupi Daugavu, pateiks paldies un būs lepns par to. Paldies!”

Pulkvedis A. Mežors dienestu bruņotajos spēkos uzsāka 1992. gadā Rēzeknes aeroklubā, kas tolaik atradās Zemessardzes 3. Latgales brigādes sastāvā. Pulkvedis A. Mežors dienesta laikā ieņēmis dažādus amatus Gaisa spēku apakšvienībās, Aizsardzības ministrijā, kā arī Nacionālo bruņoto spēku Apvienotajā štābā. No 2010. līdz 2015. gadam pulkvedis A. Mežors ieņēmis Gaisa spēku komandiera amatu, bet no 2015. līdz 2018. gadam bijis Latvijas militārais pārstāvis NATO Transformācijas pavēlniecībā Norfolkā, ASV.

“Sirsnīgs paldies Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku vadībai. Jūs man uzticējāties un devāt otro iespēju vēlreiz vadīt Gaisa spēkus. Trīs gadi – šis laiks pagāja ļoti ātri, un varētu šķist - ko gan var paspēt šajā īsajā mirklī, bet es apbrīnoju to, kā ir attīstījušies Gaisa spēki. Ir īstenoti ļoti daudzi projekti, bet tikpat daudzi vēl ir jārealizē. Liels paldies komandierim pulkvedim Saltupam un ikkatram par sniegto ieguldījumu! Es aicinu ikvienu no jums kopā ar mani turpināt šo ceļu un īstenot to, kas ir ieplānots. Ejot jums pa priekšu, ar šo brīdi es uzņemos atbildību par Gaisa spēku attīstību un iesākto procesu turpināšanu. Visu par Latviju! Paldies,” tā uzrunājot klātesošos, sacīja Latvijas Gaisa spēku komandieris pulkvedis Aivars Mežors.

Svinīgo Gaisa spēku komandiera maiņas ceremoniju apmeklēja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Aizsardzības ministrs R. Bergmanis apsveica gan līdzšinējo, gan esošo komandieri, vēlot veiksmi un spēju atrast labākos risinājumus. “Līdzšinējam Gaisa spēku komandieriem  novēlu veiksmi un izdošanos nākamajos izaicinājumos, bet jaunajam komandierim – to pašu veiksmi un spēju pieņemt pareizos lēmumus. Tas ir ļoti būtiski un to es arī jums novēlu, komandieri! Sirsnīgs paldies visiem par paveikto! Es visiem novēlu priecīgus svētkus un leposimies. Leposimies ar to, ka esam bruņoto spēku sastāvdaļa, leposimies ar mūsu priekšgājēju panākumiem un tieksimies sasniegt nākamos. Paldies!”

“Pulkvedi Saltup, Jūs esat laimīgs cilvēks! Trīsarpus gadus Jums ir bijusi izdevība komandēt Latvijas Gaisa spēkus, kad tie uzņēma lielus apgriezienus attīstībā, lai gan bija  arī milzum daudz izaicinājumu. Mani vienmēr ir imponējusi Jūsu pašaizliedzība, ejot uz mērķi – ja Jūs izdzen ārā pa durvīm, Jūs ielienat pa logu. Rezultātā Jūs esat sasnieguši savas vēlmes un mērķus. Jums bija milzīgs un spēcīgs kolektīvs, kas Jūs vienmēr ir atbalstījis. Kā vienota komanda jūs esat attīstījuši vairākas būtiskas Gaisa spēju spējas. Es esmu pārliecināts, ka pulkveža Saltupa  devums trīsarpus gadu garumā ir milzīgs. Viņš Latvijas Gaisa spēku vēsturē ir atstājis “savas pēdas”, kas palīdzēs attīstīt tās kaujas spējas, kas ir vitāli nepieciešamas Latvijas aizsardzībā, ” tā pateicību pulkvedim A. Saltupam izteica Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants L. Kalniņš.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants L. Kalniņš sveica arī jauno Gaisa spēku komandieri A. Mežoru, vēlot viņam veiksmīgi turpināt Gaisa spēku attīstību, izmantojot pieejamos resursus un potenciālu: “Pieredze, kuru pulkvedis Mežors trīs gadu laikā ir ieguvis ārpus Latvijas, ir būtiska, un viņš noteikti spēs izmantos visu Gaisa spēku potenciālu. Bez veiksmes un radošas pieejas attīstība nav iespējama, tāpēc, pulkvedi Mežor, lai viss izdodas!”

Dalies ar šo ziņu