Par Zemessardzes 1. Rīgas brigādes komandieri iecelts pulkvežleitnants Aivars Krjukovs

NBS
Sargs.lv
5A563DCDB391412A9F58746B80B5055D.jpg

5. decembrī notika Zemessardzes 1. Rīgas brigādes komandiera maiņas ceremonija, kurā līdzšinējo Zemessardzes 1. Rīgas brigādes komandieri pulkvežleitnantu Sandri Gaugeru amatā nomainīja pulkvežleitnants Aivars Krjukovs.

Par Zemessardzes 1. Rīgas brigādes komandieri iecelts pulkvežleitnants Aivars Krjukovs

Zemessardzes 1. Rīgas brigādes komandiera maiņas ceremoniju apmeklēja Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Viesturs Silenieks, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš un Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Ainārs Ozoliņš.

Zemessardzes 1. Rīgas brigādes komandieris pulkvežleitnants Aivars Krjukovs kā galvenās prioritātes norāda sabiedrības informēšanu par brigādes uzdevumiem un apmācību procesa pilnveidošanu. “Rīgas 1. brigāde, protams, ir īpaša brigāde, tāpēc ka mēs esam ģeogrāfiski novietoti pašā Latvijas sirdī. Mūsu uzdevums, pirmkārt, ir nostabilizēties.


Nostabilizēties mūsu apvidū, mūsu Latvijas teritorijā. Parādīt, ka mēs šeit esam. Proti – parādīt mūsu sabiedrībai, lai viņi zina, kur vienmēr saņemams atbalsts – valsts aizsardzībai vai citos krīzes gadījumos, vai dabas stihiju gadījumos. Kur vērsties pēc palīdzības, ja tāda ir nepieciešama. Un otrs, pats būtiskākais, protams, ir attīstīt mūsu primāro uzdevumu – kaujas spējas. Un kaujas spējas var attīstīt tikai tad, ja mūsu vienības ir labi apmācītas, ir pietiekami ekipētas, ir labā infrastruktūrā, ir pietiekoši daudz komandieru – zinoši komandieri. Tātad galvenais ir apmācība -  vienībām ir daudz vairāk un daudz kvalitatīvāk jāpievērš uzmanība mūsu apmācībai un, tieši specifiski jau ņemot vērā, mūsu zemessargu apmācību procesu.”

“Apmācību plānu varam dalīt trīs līmeņos. Katram karavīram, zemessargam ir jāprot individuāli lietot visu saņemto ekipējumu, ieročus – spēt lietot visu to, ko valsts viņam ir piešķīrusi, lai varētu veikt valsts aizsardzības uzdevumu.
Otrkārt mēs skatāmies uz komandieru apmācību. Visu līmeņu komandieru, sākot no nodaļas komandiera, vada komandiera, rotas komandiera, bataljona komandiera – mūsu kopējo spēju komandēt un vadīt mūsu padotos. Un trešais ir vienību kopējā apmācība – gan meža apvidū, gan mūsu Rīgas pilsētas vidē, lai mēs spētu veikt tos primāros uzdevumus mūsu atbildības rajonā, “ norāda Zemessardzes 1. Rīgas brigādes komandieris pulkvežleitnants A. Krjukovs.

Zemessardzes 1. Rīgas brigādes komandieris pulkvežleitnants A. Krjukovs stāsta, ka uzsākot jaunā amata gaitas, galvenais uzdevums ir norādīts un ir ielikts stabils pamats no iepriekšējā brigādes komandiera pulkvežleitnanta Sandra Gaugera, kas ir arī viņa vīzija – turpināt pulkvežleitnanta S. Gaugera iesākto. Panākt to, ka 2020. gadā 1. Rīgas brigāde ir Rīgas ielās, sadarbojoties gan ar iekšlietu struktūrām, gan vienībām, kas ir Rīgā un ap Rīgu, parādot sabiedrībai, ka brigāde ir spējīga veikt nepieciešamos uzdevumus un sniegt atbalstu, kad tas ir vajadzīgs.

“Es ceru, ka iegūtā pieredze tiešām nāks par labu, jo 21 gads ir pavadīts bruņotajos spēkos dažādos amatos – gan regulāro spēku vienībās, gan mācību iestādēs, gan arī iegūstot un pilnveidojot pieredzi starptautisko operāciju komandējošos amatos. Es šo pieredzi centīšos apvienot. Man noteikti nāks par labu tā pieredze, atziņas un zināšanas, ko es ieguvu Zemessardzes 17. Pretgaisa aizsardzības bataljonā, šobrīd jau Kaujas atbalsta bataljonā. Un trīs gadu laikā tur iegūtā pieredze, ir neatsverama, lai šeit, jau citā līmenī, citā kapacitātē, pilnveidotos un dalītos zināšanās un pieredzē ar bataljonu komandieriem, kā arī tās smeltos no viņiem, lai spētu veikt mūsu galveno uzdevumu,” tā pulkvežleitnants A. Krjukovs.

Zemessardzes 1. Rīgas brigāde nodrošina Valsts sauszemes teritorijas aizsardzību, atbalstot Nacionālos bruņotos spēkus. Uzdevums tiek realizēts iesaistot Latvijas pilsoņus valsts aizsardzības un sabiedriskās kārtības nodrošināšanā, sadarbojoties ar citām institūcijām, kā arī, nodrošinot nacionālajai drošībai svarīgu valsts objektu aizsardzību.

Viens no būtiskākajiem  Zemessardzes 1. Rīgas brigādes štāba uzdevumiem ir kopīgu apmācību rīkošana, vadīšana un kontrolēšana bataljoniem, kā arī organizēt to dalību dažādās aizsardzības nozares mācībās.

Zemessardzes 1. Rīgas brigādes atbildībā ir Zemessardzes 13. kājnieku bataljons, Zemessardzes 17. kaujas atbalsta bataljons, Zemessardzes 19. kaujas nodrošinājuma bataljons, Zemessardzes 53. kājnieku bataljons, Zemessardzes Studentu bataljons, kā arī Aizsardzības no masveida iznīcināšanas ieročiem rota.

Zemessardzes 1. Rīgas brigāde tika izveidota 2018. gada 3. janvārī.

Foto: https://ej.uz/xkok

Video: https://ej.uz/7u2g

Dalies ar šo ziņu