Melnās kafijas vakarā godina Brīvības cīņās kritušos Kara skolas kadetus

NBS
Sargs.lv
Kafijas vakars
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

30. novembrī Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā notika viena no Latvijas patriotiskākajām tradīcijām – Melnās kafijas vakars, kurā godināja 1919. gada Brīvības cīņās kritušos Latvijas Kara skolas kadetus.

Vienā no patriotiskākajām tradīcijām, Melnās kafijas vakarā, godina Brīvības cīņās kritušos Kara skolas kadetus

Melnās kafijas vakars Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā tradicionāli aizsākas ar vakaru jundu, kuras laikā izsauc 14 kritušo kadetu vārdus un pie viņu fotogrāfijām aizdedz lāpas, godinot viņu piemiņu.

Šogad Melnās kafijas vakarā ar savu klātbūtni pagodināja Valsts prezidents Raimonds Vējonis, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, akadēmijas personāls un kadeti, Latviešu virsnieku apvienība, Latvijas Ģenerāļu kluba biedri, kā arī Valsts aizsardzības un patriotisma fonda “Namejs” pārstāvji.

Pēc vakara jundas kadeti un viesi devās uz Tradīciju zāli, kur baudīja tādu pašu cienastu, kādu ēda Latvijas Kara skolas kadeti, atgriežoties no kaujā – miežu kafiju, rupjmaizi un ievārījumu.

Melnās kafijas vakarā labākajam iepriekšējā gada absolventam tiek pasniegts ģenerāļa Mārtiņa Hartmaņa Goda zobens un šogad to saņēma leitnants Kristaps Dancis no 1. mehanizētā kājnieku bataljona, 1. mehanizētās kājnieku rotas. Leitnants K. Dancis uzsver, ka apbalvojums ir liels gods ne tikai viņam, bet arī viņa ģimenei, kā arī pastāstīja, cik ļoti gandarīts viņš jūtas, ka tiek turpināta Melnās kafijas vakara tradīcija.

“Personīgi, mani kā karavīru, šis pasākums ļoti saviļņo, jo šie 14 kadeti, viņi bija mani priekšteči. Viņi arī gribēja kļūt par virsniekiem, taču diemžēl viņu liktenis aprāvās ātrāk nekā vajadzēja un viņi atdeva savas dzīvības par Latviju. Man šis pasākums ir ļoti svarīgs un saprotu, cik nozīmīga ir šīs tradīcijas turpināšana, it sevišķi mūsdienu laikmetā, kur tradīcijas un vēsture bieži vien, politisku vai ideoloģisku iemeslu dēļ tiek izkropļota. Esmu ļoti priecīgs un lepns par mūsu armiju, ka viņi vēl joprojām tur šīs tradīcijas un, ka mēs pieminam šos kritušos kadetus, ‘’ tā leitnants K. Dancis.

Melnās kafijas vakarā apbalvoja arī 14 stundu piemiņas peldējuma tālākās distances peldētāju kadetu Tomu Pērkonu. Kadets T. Pērkons atzīmē, ka viņu Melnās kafijas vakarā pārņēma divējādas izjūtas – gan skumjas par kritušajiem 14 biedriem, gan arī lepnums. Lepnums par kadetu ziedojumu, lai aizstāvētu Latviju.


Kā arī Melnās kafijas vakarā tika apbalvota Latvijas Nacionālās aizsardzības rīkotā eseju konkursa laureāte kadete Sindija Geruļska. Eseju konkurss tiek rīkots ar mērķi veicināt kadetu prasmi izteikt rakstveidā savas domas, rosināt viņus argumentēti paust savu viedokli par Nacionālo bruņoto spēku aktuālajiem jautājumiem, kā arī stiprinātu patriotismu.

“Šīs tradīcijas turpināšana ir ļoti svarīga. Mēs esam tādi paši kadeti kā kritušie 14 kadeti, kas pirms 100 gadiem cīnījās par Latvijas brīvību, tāpēc šovakar es jūtos ļoti emocionāli. Man ir patiess gods atrasties šeit, ar visiem klātesošajiem un pieminēt šos kadetus,” tā par tradīciju kadete S. Geruļska.

“Ar savām tradīcijām, no kurām Melnās kafijas vakars ir tikai viens, mēs pozitīvi atšķiramies no citiem. Ir svarīgi šādu tradīciju saglabāt, jo tas dod pamatu no kura atsperoties, mēs gūstam pārliecību. Pārliecību par savu valsti, par to, ka ir vērts šo valsti aizstāvēt un, galu galā, mēs esam gatavi to darīt. Mūsos nav šaubīšanās starp dažādām identitātēm. Mēs esam latvieši un labi to apzināmies. Mums ir par ko iet cīņā un par ko krist, kā to izdarīja 14 kadeti – jauni puikas, kas atdeva savas dzīvības toreiz, “ atklājot tradicionālo maltīti, uzrunā minēja Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas rektors pulkvedis Valts Āboliņš.


Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš Melnās kafijas vakara uzrunā norāda uz mūsu sentēvu nodotajām vērtībām un atbildību, kas palīdzējusi mums saglabāt mūsu tautisko vērību un bagātību. “Tā ir milzīga atbildība. Atbildība, kas gulstas uz jūsu pleciem ir atbildība par valsti, ko mūsu vectēvi bija sākuši veidot 100 gadus atpakaļ. Tā ir atbildība par jūsu biedriem tad, kad jums vajadzēs izpildīt uzdevumu. Man ir pilnīga pārliecība, ka jūs, ja jau jūs atrodaties šeit – jūs esat turpinājums šiem 14 kadetiem ,kuri krita par neatkarību mūsu valsti dibinot, gan arī tiem daudzajiem, kuri uzsāka šo cīņu. Es mums visiem novēlu būt garā stipriem un nest ar godu šos lepnos vārdus “mēs esam latvieši un mēs esam no Latvijas”.”

Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis savā uzrunā norādīja uz Melnās kafijas vakara tradīcijas turpināšanas lielo nozīmi. Cik svarīgi ir godināt un ar lepnumu nest tālāk kritušo kadetu varoņdarbus un ar atbildību tos turpināt, “Pamēģināsim atcerēties 100 gadus atpakaļ. Tikko ir nodibināta valsts, kurai nav nekā, nav pat maizes, nav ticības. Burtiski pēc pāris dienām – 2.-3. decembrī, apmēram tik pat daudz cilvēku cik šeit sēž, kuri tic, dodas prom no Rīgas. Kam viņi tic? Viņi tic Latvijai un ir gatavi cīnīties. Līdzīgi kā strēlnieki. Viņi tic, ka kādreiz būs Latvija. Viņi vēl nezināja, ka tāda būs, bet viņi ticēja un viņi veica milzum daudz apbrīnojamus varoņdarbus. Tā pat kā šie kadeti. Mums ir liela atbildība, jo tas kas ir rakstīts himnas vārdos “Tas augstais gods, kas jums ir dots, tas jums būs darbos jāpierāda”. Un to es jums novēlu – būt gataviem tādam varoņdarbam, kādam bija gatavi šie kadeti. Un bieži jau mēs sakām – tu vari salauzt cilvēka miesu, bet tu nevari uzvarēt viņa garu. Un var sakaut daudz ko, bet šī tradīcija ir Latvijas gars. Un šie kadeti ar savu varoņdarbu ir palikuši mūsu valsts garā un viņi turpina šo tradīciju mūsu atmiņās mūžīgi mūžos, un viņi ir nemirstīgi. Paldies jums visiem par kalpošanu Latvijai!”

Melnās kafijas vakara tradīcijas aizsākums meklējams pirmās Latvijas brīvvalsts laikā, kad tika atvērta Latvijas Kara skola. Šī tradīcija tika atjaunota 1993. gadā.

Dalies ar šo ziņu