2. mehanizētais kājnieku bataljons atzīmē 16. gadadienu

NBS
Sargs.lv
emblēma
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Šogad Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes 2. mehanizētais kājnieku bataljons atzīmē savu 16.pastāvēšanas gadadienu. Bataljons tika izveidots 2002. gada 7. augustā un par pirmo bataljona komandieri tka iecelts pulkvežleitnants Dzintars Roga.

Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes 2.mehanizētais kājnieku bataljons atzīmē 16.gadadienu

Ieguldījumu bataljona attīstībā ir sniedzis arī pašreizējais Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Ilmārs Atis Lejiņš, bataljonu vadot no 2005. gada līdz 2007. gadam. Kopš 2016. gada bataljona komandieris ir pulkvežleitnants Oskars Kudlis.

“2. mehanizētais kājnieku bataljons nenoliedzami ir viena no profesionālākām kaujas apakšvienībām Nacionālajos bruņotajos spēkos. Bataljona 16 pastāvēšanas gados ir paveikts nenovērtējami daudz un par to jābūt lepnam ikvienam bataljona karavīram un viņa tuviniekiem,”atzīmē bataljona komandieris pulkvežleitnants O.Kudlis.

Laika periodu kopš 2. mehanizētā kājnieku bataljona dibināšanas raksturo vairāki galvenie attīstības posmi un uzdevumi. Sākotnēji bataljonu veidoja, lai valsts aizsardzībai apmācītu obligātā dienesta karavīrus. Tāpat bataljons nodrošināja kaujas apakšvienību dalību starptautiskajās operācijās Irākā, Afganistānā, Centrālāfrikas repubikā un Mali. Tika pilnveidotas manevru bataljona kaujas spējas veikt noteiktos uzdevumus valsts aizsardzībā. Bataljons regulāri piedalījās starptautiskajās militārajās mācībās kā Latvijā, tā ārvalstīs, kā arī NATO un sabiedroto Ātrās reaģēšanas spēku sastāvā.

Mācībās un ikdienā bataljons ir spējis iekļaut un darboties kopā ar NATO apakšvienībām.

2.mehanizētā kājnieku bataljona komandieris pulkvežleitnants O.Kudlis uzsver: “Droši var teikt, ka valsts aizsardzība bija, ir un būs bataljona pamatuzdevumus, un tā izpildei ikvienam no mums jābūt gatavam. Pirms pāris gadiem bataljona prioritāte bija nodrošināt dalību starptautiskajās operācijās, kas ir ilgtermiņa ieguldījums mūsu valsts aizsardzībā. Šobrīd tas ir mainījies un mūsu misija – valsts aizsardzība – ir šeit, mājās.”

“16 gados bataljonam tika uzticēti svarīgi uzdevumi ar daudziem izaicinājumiem, ar kuriem vienība vienmēr pārliecinoši tikusi galā. Šo sekmīgo rezultātu pamatā ir bataljona karavīri, kas ar savu pašaizliedzīgo un godprātīgo attieksmi sekmējuši bataljona izaugsmi,”stāsta pulkvežleitnants O.Kudlis. 

Bataljonā militāro pieredzi gūst ikviens tur dienošais kareivis, instruktors un virsnieks. Daudzi no karavīriem, kas dienējuši Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes 2.mehanizētajā kājnieku bataljonā, šobrīd turpina dienestu citās Nacionālo bruņoto spēku vienībās. 2. mehanizētajā kājnieku bataljonā iegūtā pieredze kalpo par pamatu katra karavīra turpmākajā profesionālajā izaugsmē un sekmē Nacionālo bruņoto spēku attīstību.

Dalies ar šo ziņu