Zemessardzes 4. Kurzemes brigāde mācībās “Namejs 2018” stiprina kaujas spējas

Militārās mācības
Zemessardze, Namejs
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Militārajās mācībās “Namejs 2018” Zemessardzes 4. Kurzemes brigāde piedalījās ar četrām rotas lieluma kaujas grupām un vienu nodrošinājuma kaujas grupu.

Zemessardzes 4.Kurzemes brigāde mācībās “Namejs 2018” demonstrē gatavību kvalitatīvi pildīt dotos uzdevumus

Manevra vienības veidoja kaujas grupas no 44.kājnieku bataljona, 46.kājnieku bataljona, 51.kājnieku bataljona un 52.kaujas atbalsta bataljona, savukārt nodrošinājuma kaujas grupu veidoja Zemessardzes 45.nodrošinājuma bataljons. Nodrošinājuma kaujas grupas atbildībā bija četru manevra vienību apgāde, nodrošinot gan vienībām nepieciešamo degvielu, pārtiku, gan tehnikas remontu, tās nogādāšanu uz remonta vietu un atgriešanu atpakaļ kaujas laukā.

Zemessardzes 4.Kurzemes brigādes komandieris pulkvedis Andris Rieksts stāsta: “Visi brigādes bataljoni bija iesaistīti mācībās – katrs bataljons bija pārstāvēts ar savu paaugstinātas gatavības kaujas grupu. Kādam bataljonam izdevās labāk, kādam mazāk veiksmīgi, bet uzdevumus varējām pildīt bez lieliem ierobežojumiem un esmu gandarīts par mācību laikā redzēto.”

Zemessardzes 4.Kurzemes brigādē militārās mācības “Namejs 2018” norisinājās visās mācību fāzēs. “Iesākumā izspēlējām nekonvencionālo fāzi Liepājā. Mācību ietvaros veiksmīgi sadarbojāmies ar Liepājas pašvaldību un dažādām institūcijām – Valsts robežsardzi, Iekšlietu ministriju, Valsts policiju. Prieks par to, ka esam saņēmuši labas atsauksmes no Liepājas pašvaldības. Tika izveidots krīzes centrs, mēs atbalstījām Iekšlietu ministriju un sadarbojāmies ar Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu darbiniekiem un pašvaldības vadītājiem, pašvaldības institūcijām. Nākošais uzdevums bija veikt pretinieka kavēšanu un novājināšanu mūsu atbildības rajonā un noslēguma fāzē šeit, Skrundā mēs izspēlējām pretinieka ievilkšanu pilsētā un tā iznīcināšanu,” stāsta pulkvedis A.Rieksts.

“Mācību laikā mums bija laba sadarbība ar vietējām pašvaldībām. Sadarbība izpaudās tā, ka mēs ar pašvaldībām saskaņojām zemes un pašvaldības mūs atbalstīja manevra laikā. Vēlos pateikt paldies arī zemju īpašniekiem, kuri mūs atbalstīja,” uzsver pulkvedis A.Rieksts. 

Mācību aktīvās fāzes noslēgums norisinājās Skrundas novadā, poligonā “Mežaine”. “Skrundā mums vienmēr ir bijusi laba sadarbība,” atzīmē pulkvedis A.Rieksts.

Zemessardzes 4.Kurzemes brigādes komandieris pulkvedis A.Rieksts, stāstot par starpinstitūciju sadarbību mācību norises laikā, uzsver: “Mācību laikā mums bija pieejams reālās dzīves nodrošinājums, tostarp Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigāde bija gatava mūs atbalstīt, ja tas būtu nepieciešams. Jauninājums mācībās – līdz šim laika trūkuma dēļ mums ir bijis grūti izspēlēt atbalsta sniegšanu reālā laikā. Šogad mēs mācībās integrējām ievainotā evakuēšanu no kaujas lauka līdz slimnīcai. Veicām secīgu ievainotā nogādāšanu no ievainoto savākšanas punkta līdz brigādes apgādes rajonam un tālāko evakuāciju uz Kuldīgas slimnīcu. Tā bija pirmā reize, kad izspēlējām pilnu cietušā evakuācijas ciklu pa sauszemi. Saskārāmies ar izaicinājumiem un viens no tiem ir mediķu trūkums. Konstatējām, kur ir nepieciešami uzlabojumi, lai mēs ievainotā evakuācijas spēju pilnveidotu.”

“Katrs karavīrs, ejot kaujā, vēlas zināt – kas notiks ar mani, ja mani ievainos vai iešu bojā. Tie ir jautājumi, uz kuriem mums ir jāspēj atbildēt,” norāda pulkvedis A.Rieksts.

Pārrobežu sadarbības ietvaros militārajās mācībās “Namejs” piedalījās arī Lietuvas bruņoto spēku pārstāvji. Zemessardzes 4.Kurzemes brigādes un Lietuvas Zemessardzes sadarbība ilgst jau vairākus gadus.

 “Ar lietuviešiem mums ir izveidojusies laba sadarbība un tā notiek vairs ne tikai sarakstes veidā, bet jau personāla apmaiņas veidā. Mēs braucam uz mācībām Lietuvā un Lietuvas kolēģi piedalās mūsu mācībās. Lietuvas Zemessardzei 4.Kurzemes brigādē ir divi sadarbības partneri – Zemessardzes 44. kājnieku bataljons un Zemessardzes 51. kājnieku bataljons, kas arī atrodas pierobežā. Pagājušajā gadā abas mūsu vienības piedalījās mācībās Lietuvā. Savukārt šogad Lietuvas kolēģi ir atbraukuši pie mums un šādi mēs dalāmies pieredzē,” norāda pulkvedis A.Rieksts.

Zemessardzes 4.Kurzemes brigādes komandieris pulkvedis A.Rieksts atzinīgi vērtē brigādes sniegumu mācībās un uzsver: “Visus mācību mērķus esam kvalitatīvi sasnieguši un mācību laikā redzējām ievērojamus uzlabojumus. Es saviem zemessargiem novēlu izturību, motivāciju un saglabāt acīs to dzirksteli, ko es redzēju mācību laikā.”

No 20. augusta līdz 2.septembrim visā Latvijā norisinājās līdz šim lielākās militārās mācības “Namejs 2018”, lai pārbaudītu un pilnveidotu Nacionālo bruņoto spēku gatavību izvērsties valsts aizsardzības uzdevumu izpildei kā patstāvīgi tā arī kolektīvās aizsardzības sistēmas ietvaros.

Dalies ar šo ziņu