Mācības «Baltic Bikini 2018» sarežģītākas

Ārvalstīs
Sandija Segleniece
DAA5B4300B7A4103BCBE9726BB4F97C0.jpg

Ikgadējās mācības «Baltic Bikini» norisinājās Igaunijā no 30. jūlija līdz 3. augustam. Šajās mācībās piedalījās karavīri no Lietuvas, Latvijas un Igaunijas, kas šogad bija mācību rīkotājvalsts. Tieši šajā gadā «Baltic Bikini» mācībām bija pavisam cita ievirze, nekā ierasts.

Mācības «Baltic Bikini 2018» sarežģītākas

Visu dalībvalstu karavīri Pērnavā ieradās 30. jūlijā, kad notika mācību svinīgā atklāšana.  Šo mācību direktors pulkvežleitnants Ulars Lohmuss sveica visus klātesošos, atgādinot, ka pirmās mācības notika Lietuvā 2004. gadā, un, laikam ejot, tās ir pilnveidojušās. «Baltic Bikini» mācības palīdz gaisakuģu apkalpēm situācijās, kad ir jāevakuējas ūdenī, pilnveidot iemaņas, lai spētu izdzīvot. Piemēram, darboties ar individuālo elpošanas aparātu zem ūdens, to lietot, spēt kontrolēt savu uzvedību stresa situācijās un izkļūt no grimstoša lidaparāta.

Pēc mācību atklāšanas visiem karavīriem neatkarīgi no valsts piederības bija jāizlozē sava uzdevuma numurs. Šogad mācībām pirmo reizi bija sagatavoti četri scenāriji. Tiem dalībniekiem, kas izlozēja 1. numuru, no kuģa vajadzēja evakuēties uz imitētu helikoptera kabīni, un viņu vienīgais aprīkojums bija individuālie hidrotērpi un glābšanas vestes, bet nebija pieejamas nedz laivas, nedz plosti. Otrā grupa saņēma uzdevumu — 18 cilvēkiem izglābties, izmantojot 12 vietu plostu, kam ir bojājums. Bija jāatrod labākais veids, kā izdzīvot, vai nu mainoties ar tiem, kuri atradās ūdenī, vai salabojot plostu, vai atrodot vēl kādu risinājumu. Trešajai grupai bija jāmetas ūdenī individuālajā aprīkojumā, bez plosta un laivām, bet viņus uzņēma Nigērijas kravas kuģis. Ceturtā grupa ūdenī nonāk pilotu ikdienas apģērbā, taču bez glābšanas aprīkojuma.

Kad visi dalībnieki zināja savu grupu, viņi tika sadalīti iesācējos un profesio­nāļos nākamo dienu uzdevumu izpildei «Reval» mācību centrā, kur gaisakuģu apkalpes speciāli tiek gatavotas avārijām virs ūdens. Profesionāļi ir tie, kas šo kursu jau ir apguvuši vismaz vienu reizi, un viņus gaidīja sarežģītāki uzdevumi. Helikoptera zemūdens evakuācijas treniņos (HUET) apkalpei ir iespējams izjust, kā notiek helikoptera iegrimšana ūdenī gan taisni uz leju, gan apveļoties otrādi. Evakuēšanās iespējama pa loga izeju, pa vairākiem logiem vai tikai pa vienu izeju visiem dalībniekiem, piemēram, dalībnieks, kas sēž vistuvāk izejas durvīm, aizpeld līdz tām, atver tās, un tad pārējie var atbrīvoties no drošības jostas un peldēt uz izeju. Visa apmācība notiek speciālistu uzraudzībā. Pēc šo uzdevumu saņemšanas visu dalībvalstu karavīriem bija iespēja iepazīties ar kaimiņvalstu drošības un glābšanas aprīkojumu.

Nākamajā rītā notika brauciens uz Tallinu. «Reval» mācību centrā pirmā iegremdēšana notika taisni uz leju, ar iespēju evakuējoties izmantot logus. Elpošanas aparāti tika izmantoti visos vingrinājumos. Otrā iegremdēšana norisinājās, korpusam apveļoties otrādi, ar iespēju izmantot logus. Trešā iegremdēšana — taisni uz leju, bet visiem bija jāatrod izeja caur durvīm. Ceturtā iegremdēšana arī bija ar izeju caur durvīm, bet augšpēdus. Piektās iegremdēšanas laikā visiem bija melnas brilles, lai nebūtu iespējams redzēt nedz savu aprīkojumu, nedz arī izeju. Katrā iegremdēšanas reizē piedalās četri dalībnieki un divi instruktori helikoptera imitētajā kabīnē, un vēl divi ūdenslīdēji ārpus kabīnes baseinā. Iesācējiem jāveic seši uzdevumi. Tos, pēc standarta programmas, nosaka «Reval» mācību centrs. Iesācēji apguva arī plosta apgriešanu, ja tas ir atvēries ar ieeju zem ūdens. Mācības Tallinā notika divas dienas, lai visi dalībnieki sekmīgi varētu izpildīt noteiktos uzdevumus, kas ir ļoti laikietilpīgs process.

2. augustā bija mācību galvenā diena, kas norisinājās Pērnavā. Ar Igaunijas Jūras spēku kuģi «Wambola» visi dalībnieki, in­struktori un iesaistītais personāls devās uz Baltijas jūras Pērnavas līci, kur 12 km attālumā no krasta notika dalībnieku evakuācija ūdenī, izmantojot helikoptera kabīnes imitāciju, ko iegremdēja ūdenī ar trošu palīdzību. Katrā iegremdēšanā piedalījās divi dalībnieki, galvenais uzdevums — izpeldēt no kabīnes laukā un aktivizēt savu glāb­šanas vesti, tālāk rīkoties pēc sava uzdevuma scenārija. Šogad evakuēšanās nenotika ar helikopteriem, jo tie visi bija iesaistīti ugunsgrēku dzēšanā. Iegremdēšana ūdenī norisinājās bez aizķeršanās, instruktoru uzraudzībā. Līdzās bija ūdenslīdēji, kas nelaimes gadījumā varēja palīdzēt dalībniekam izkļūt no helikoptera kabīnes imitācijas. Pēc uzdevuma izpildīšanas visi dalībnieki veiksmīgi tika evakuēti.

2. augusta vakarā norisinājās svinīgā sertifikātu pasniegšana. NBS Gaisa spēku Aviācijas eskadriļas vadības grupas leitnants Kristaps Timermanis, atbildīgais karavīrs no Latvijas par «Baltic Bikini 2018» mācībām, atzīst: «Vislielākais jaunieguvums «Baltic Bikini» mācībās ir tieši HUET kurss, kad apkalpes apguva izkļūšanu no nogrimuša gaisakuģa baseinā mācību centrā «Reval». Iepriekš nekas tāds nav bijis, un mācības «Baltic Bikini 2018» norisinājās jau pilnīgi citā līmenī.»

Mācības «Baltic Bikini» notiek katru gadu kopš 2004. gada, tās organizē kāda no trim Baltijas valstīm. Šogad bija Igaunijas kārta, iepriekšējā gadā mācības notika Latvijā, Liepājā, tad tajās piedalījās arī ASV karavīru grupa, lai iegūtu tādas pašas iemaņas, kādas ir Baltijas valstu lidojumu apkalpēm. Nākamgad šo kursu organizēs Lietuvas karavīri. Šogad no visām trim Baltijas valstīm piedalījās 40 dalībnieki, arī instruktori no visām dalībvalstīm, un Igaunijas Jūras spēki ar mācību nodrošinājumu uz jūras. 
 

Dalies ar šo ziņu