Militārā policija mācību “Namejs” laikā pilnveidoja spējas objektu un personu aizsardzībai

Militārās mācības
Sargs.lv
Militārā policija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Militārā policija mācībās “Namejs 2018” pildīja gan ikdienas uzdevumus, kas tai noteikti Nacionālo bruņoto spēku likumā, gan iesaistījās mācību uzdevumu veikšanā.

Militārā policija mācību “Namejs” laikā pilnveidoja spējas objektu un personu aizsardzībai

Militārā policija mācību “Namejs” laikā nodrošināja vienību kustības drošību, pārbaudīja personāla spēju veikt objektu aizsardzību, veica personu aizsardzības uzdevumus.

“Militārā policijas sniedza atbalstu praktiski visām tām ārvalstu bruņoto spēku vienībām, kas ieradās mācībās, pārvietošanās un uzturēšanās laikā. Tas nozīmē, ka nodrošinājām savu atbalstu gan pirms mācībām, gan vienībām pārvietojoties uz dažādām uzdevumu vietām mācību laikā,” skaidro Militārās policijas štāba priekšnieks pulkvežleitnants Artūrs Ludboržs. “Tagad, kad mācības ir beigušās, vairākas sabiedroto vienības atstāj Latvijas teritoriju, un arī šajā laikā tiek pieprasīts mūsu atbalsts.”

Atbalstot vienību pārvietošanos Latvijas teritorijā militāro mācību “Namejs 2018” laikā, ļoti cieša sadarbība, tāpat kā ikdienā, Militārajai policijai bija ar Valsts policiju. “Mūsu sadarbība ir ļoti sekmīga, un es neatceros tādu gadījumu, kad Valsts policija būtu atteikusi savu atbalstu Militārajai policijai militāro kolonnu pavadīšanā, ja tāda vajadzība bijusi,” ar gandarījumu saka pulkvežleitnants A.Ludboržs.

Mācību scenārija izspēlē tika iesaistīts Militārās policijas divu rotu personāls.  Viena rota veica savus uzdevumus aizsardzības operāciju izpildē. Savukārt otra rota nodrošināja OPFOR jeb pretinieka darbības. “Militārajai policijai tas nozīmē primāri nodrošināt objektu aizsardzību” skaidro pulkvežleitnants A.Ludboržs. “Līdz ar to šīs rotas personāls trenēja savas spējas ātri reaģēt uz konkrētu apdraudējumu.”

Šajās mācībās personu aizsardzības/apsardzes uzdevumi tika veikti kopā ar Štāba bataljona karavīriem. Uzdevuma izpildes procesā sadarbība ar Štāba bataljona personālu bija ļoti laba, līdz ar to kopīgie uzdevumi tika veiksmīgi izpildīti.

Viens no mācību treniņu mērķiem bija komandvadības spēju nodrošināšana. Mācību laikā tika trenētas Militārās policijas štāba spējas veikt procesu vadīšanu un kontrolēšanu, izvēršot komandpunktu un iesaistot štāba personālu.

Tāpat Militārā policija sniedza atbalstu arī mācībām “Kristaps 2018”, kas norisinājās mācību “Namejs 2018” laikā.

Kā ļoti nozīmīgu mācību “Namejs 2018” aspektu pulkvežleitnants A.Ludboržs izceļ mācībās integrēto rezerves karavīru apmācību, kā ļoti vērtīgu iespēju. “Pozitīvi bija tas, ka rezerves karavīri bija kādreiz dienējuši tieši Militārajā policijā, kas nozīmēja, ka viņi varēja īsā laikā integrēties un sākt pildīt uzdevumus un sniegt atbalstu mācību laikā, gan reālās dzīves atbalstā, gan mācību scenārijā, pildot tos pašu uzdevumus, ko pildīja pašlaik dienestā esošie karavīri,’’ uzsver Militārās policijas štāba priekšnieks. “Cerams, ka arī nākamajās mācībās rezerves karavīri būs atsaucīgi un vēlēsies iesaistīties. Varbūt pat kāds no karavīriem pēc dalības mācībās pat apsvērs domu atjaunoties dienestā!”

Mācības “Namejs 2018” norisinājās visā Latvijas teritorijā no 20. augusta līdz 2. septembrim.

Dalies ar šo ziņu