Zemessardzes 2. Vidzemes brigāde gandarīta par iedzīvotāju iesaisti mācībās “Namejs 2018”

NBS
Sargs.lv
Zemessardze
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Veiksmīgi noslēgušās Nacionālo bruņoto spēku militārās mācības “Namejs 2018”, kurās savas kaujas spējas pilnveidoja arī aptuveni 700 Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes zemessargu un karavīru, kuru nosacītā pretinieka lomā iejutās Igaunijas bruņoto spēku karavīri ar kaujas tehniku un atbalsta ieročiem.

Zemessardzes 2. Vidzemes brigāde gandarīta par iedzīvotāju iesaisti mācībās “Namejs 2018”

“Mācību scenārijs Vidzemē tika sadalīts trīs fāzēs. Pirmkārt, sniedzām atbalstu Valsts policijai un Valsts robežsardzei. Otrkārt, izspēlējām konvencionālo kara darbību, veicot aizsardzības operācijas vada un nodaļas sastāvā. Treškārt, fokusējāmies arī uz nekonvencionālo kara darbību, trenējoties mazās grupās pretinieka aizmugurē,” stāsta Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes komandieris pulkvedis Mareks Ozoliņš.

Mācībās piedalījās visi Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes pakļautībā esošie bataljoni – 31., 25., 22., 27. kājnieku un 54. inženiertehniskais bataljons ar tehnikas vienībām –, kopīgi trenējoties izpildīt tos aizsardzības uzdevumus, kuri tika noteikti mācību mērķos.

Pulkvedis M. Ozoliņš norāda, ka mācību laikā daudz eksperimentēts gan ar taktikas izvēli, gan netradicionālu metožu izmantošanu, lai pārbaudītu, kā komandējošais sastāvs spēj darboties mainīgos apstākļos.  “Viens no vērtīgākajiem ieguvumiem ir tas, ka mēs dažādojām aizsardzības kauju vadīšanas pieeju. Tas palīdzēs saprast, kas ir jāpilnveido mūsu ikgadējā apmācību ciklā un uz ko jāfokusējas turpmāk,” uzsver pulkvedis M. Ozoliņš.

Arī 2. Vidzemes brigādes zemessargi atzīst, ka izdevies sasniegt iepriekš izvirzītos mācību mērķus. “Mans lielākais izaicinājums kā vada komandierim bija darbs ar personālu komplicētos apstākļos un apvidū, kas radīja dažādas grūtības, kuras mācību laikā sekmīgi atrisinājām. Sadarbība ar citām vienībām bija efektīva, sakaru procedūras bija veiksmīgas, un mēs spējām kopīgi pildīt kaujas uzdevumus,” uzsver kaprālis Pēteris Poga no 27. kājnieku bataljona.

“Viennozīmīgi, mācības ir izdevušās, ir gūta jauna pieredze, atsvaidzinātas zināšanas un nostiprināta pārliecība, ka mācībās ieguldītais laiks nav bijis veltīgs, jo izdevies uzlabot vienības kaujas spējas. Esmu pārliecināties, ka darbojamies pareizajā virzienā,” piebilst leitnants Alvis Puzulis no 22. kājnieku bataljona.

Tāpat Zemessardzes 2. Vidzemes brigāde ir gandarīta par iedzīvotāju lielo atbalstu bruņotajiem spēkiem. Viens no mācību mērķiem bija pārbaudīt sadarbību ar sabiedrību, tādēļ pirms mācību aktīvās fāzes iedzīvotājiem tika izplatītas lapiņas ar aicinājumu, pamanot nosacītos pretiniekus un viņu tehniku, sazināties ar Zemessardzes 2. Vidzemes brigādi.

“Vēlos pateikties iedzīvotājiem un pašvaldībām par veiksmīgo sadarbību mācību laikā. Mēs ieguldījām lielu darbu, lai sabiedrību sagatavotu mācībām, un no iedzīvotājiem esam saņēmuši ļoti pozitīvas atsauksmes. Iedzīvotāji aktīvi ziņoja gan par nosacītā pretinieka atrašanās vietām, gan atvēlēja savas zemes, lai varam pilnvērtīgi trenēties. Uzskatu, ka šis bija izglītojošs laiks arī sabiedrībai, lai saprastu, ka ne tikai karavīri, bet jebkurš Latvijas iedzīvotājs var sniegt nozīmīgu ieguldījumu valsts aizsardzībā,” norāda pulkvedis M. Ozoliņš.

Dalies ar šo ziņu