1. Rīgas brigāde mācībās “Namejs”

NBS
Sargs.lv
Zemessardze
Foto: Aizsardzības ministrija

Zemessardzes 1. Rīgas brigāde mācībās “Namejs 2018”  piedalās ar visām vienībām. Viens no sabiedrībā pamanāmākajiem notikumiem brigādei bija aizkavēšanas un aizsardzības operācija, kas norisinājās 27. augustā Vecumnieku novada teritorijā.

1.Rīgas brigāde mācībās “Namejs”

“Kāpēc izvēlēti tieši Vecumnieki? Mūsu kā 1. Rīgas brigādes galvenais atbildības rajons ir Rīga. Lai mēs netrenētos lauka apstākļos, bet gan apdzīvotās vietās, mēs izvēlējāmies Vecumniekus, kas ir mazāka pilsēta,” skaidro 1. Rīgas brigādes komandieris pulkvežleitnants Sandris Gaugers.

Aizkavēšanas un aizsardzības operācijā, kas mācību “Namejs”  laikā norisinājās Vecumnieku novadā, bija iesaistīta Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde, Zemessardzes 1. Rīgas brigāde un Kanādas vadītā daudznacionālā kaujas grupa. Nosacītais pretinieks – Čehijas un Polijas bruņoto spēku karavīri ar kaujas tehniku un atbalsta ieročiem.

Vecumniekos karavīri un zemessargi bija izvērsušies divos objektos un to aizstāvība bija vienību galvenais uzdevums. Uzbrukumu sākotnēji aizkavēja Mehanizētās kājnieku brigādes 1.mehanizētais kājnieku bataljons. Pēc tam objektu aizsardzību veic Studentu bataljona kaujas grupa kopā ar Kanādas vadīto daudznacionālo kaujas grupu.

Mācībās piedalījās visas 1. Rīgas brigādes vienības, vairāk nekā 600 zemessargu un visi profesionālā dienesta karavīri, kā arī visas tehnikas vienības. “Uzdevums, ko Nacionālo bruņoto spēku komandieris deva gada sākumā – lai viss personāls un tehnikas vienības tiktu iesaistītas mācībās – ir ticis izpildīts,” atzīst pulkvežleitnants S.Gaugers. “No brigādes vienībām esam izveidojuši kaujas grupu, kas pilda uzdevumus kopā ar Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes karavīriem.”

Pulkvežleitnants S.Gaugers norāda, ka tieši Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde ir galvenais sadarbības partneris Vecumniekos, kas ir 1.Rīgas brigādes atbildība rajons. Mehanizētā kājnieku brigāde savukārt palīdz risināt 1.brigādei konkrētus taktisko uzdevumus. Ļoti cieša sadarbība notiek starp abu brigāžu štābiem, kā arī vienībām uz zemes.

Mācību laikā tika izvērsti arī 1. brigādes atbalsta punkti kopā ar Sauszemes spēku Mehanizētās kājneku brigādes un Kanādas vadītās kaujas grupas apgādniekiem.
Nozīmīgs sasniegums 1. Rīgas brigādei bija arī štāba izvēršana savā atbildības rajonā.

“Ļoti nozīmīgi ir tas, ka mācībās “Namejs” pirmo reizi ir izvērsies 1. Rīgas brigādes štābs,” uzsver brigādes komandieris pulkvežleitnants Sandris Gaugers. “Mēs esam izbraukuši no savas pastāvīgās dislokācijas vietas ārā savā atbildības rajonā. Līdz šim šāds uzdevums netika veikts, jo 1. brigādes štābas ir aktīvs tikai no šī gada janvāra. Esam sapratuši, kas mums ir vajadzīgs nākotnē – ko mēs mainām un ko mēs pielāgojam. Brigādes štābam šis ir liels solis attīstībai.”

Viena no galvenajām spējām, kas ir Rīgas 1. brigādes rīcībā un kura tika pārbaudīta arī mācību “Namejs”  laikā ir 17. bataljona pretgaisa aizsardzības spējas – gan Vecumniekos, gan mācību noslēguma fāzē Ādažu poligonā.  Tika pārbaudītas arī apgādes un pārapgādes funkcijas. 

“Ļoti svarīga spēja, ko pārbaudām mācībās, ir dažādu līmeņu komandieru spēja vadīt savas vienības,” saka pulkvežleitnants S.Gaugers. “Šajā uzdevumā tas bija īpaši komplicēti, jo bija trīs dažādas vienības – Zemessardzes, Sauszeme spēku Mehanizētā kājnieku brigāde un Kanādas vadītā daudznacionālās kaujas grupas vienības. Spēja domāt vienādi un komunicēt komandieru līmenī ir viena no galvenajām spējām, kas nodrošina uzdevuma veiksmīgu izpildi.”

Mācības “Namejs 2018”  norisinās visā Latvijā no 20. augusta līdz 2. septembrim.

Dalies ar šo ziņu