Nozīmīga spēja bruņotajos spēkos – poligona drošības instruktors

NBS
Sargs.lv
karavīri
Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Lai veiksmīgi norisinātos militārās mācības, drošības prasību ievērošana poligonā ir viens no pamatnosacījumiem, un tās palīdz nodrošināt īpaši apmācīti karavīri – poligona drošības instruktori (range controllers).

Nozīmīga spēja bruņotajos spēkos – poligona drošības instruktors

Šogad divi no Nacionālo bruņoto spēku karavīriem gādāja par drošību Greilingas poligonā apvienoto mācību “Northern Strike” laikā, pierādot, ka Latvijas karavīri mācībās ne tikai trenējas, bet arī sniedz nozīmīgu atbalstu šo vērienīgo militāro mācību organizēšanā un īstenošanā.

“Es esmu atbildīgs par gaisa telpas integrāciju – tas nozīmē, ka es kontrolēju, lai gaisa atbalsta kontrolieris ievēro visas drošības prasības un ierobžojumus, veicot gaisa triecienus poligonā, tai skaitā, lai tiek ievērots konkrēts virziens uz mērķi, lai lidmašīna vai helikopters atrodas pareizajā augstumā. Īsāk sakot, es kontrolēju, lai mācības notiktu saskaņā ar drošības noteikumiem,” par saviem pienākumiem stāsta seržants Igors Nazarovs.

Lai veiktu drošības instruktora pienākumus poligonā, karavīram ir jāiziet īpašas apmācības, jānokārto eksāmens un jātiek sertificētam. Šo kvalifikāciju var iegūt gaisa atbalsta kontrolieri, un apmācības notiek Grelingas poligonā Mičiganā, ASV.

“Šīs zināšanas mēs izmantojam arī Ādažu poligonā, piemērojot ASV mācībās iegūtās zināšanas Latvijas vajadzībām. Savukārt mācībās “Northern Strike” veicam drošības kontroli Greilingas poligonā, lai atbalstītu ASV kolēģus. Drošības personāls mācībās vienmēr ir vajadzīgs - jo vairāk, jo labāk - un mēs šeit esam ļoti noderīgi,”  uzsver seržants Nazarovs.

No 4.līdz 18.augustam Nacionālo bruņoto spēku karavīri un zemessargi piedalās starptautiskajās mācībās “Northern Strike”, kas norisinās Mičiganā, ASV.

“Northern Strike” ir ikgadējas apvienotās sauszemes un gaisa spēku mācības, ko organizē Mičiganas Nacionālā gvarde. Mācībās piedalās  aptuveni 5000 karavīru no ASV, Bulgārijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Lielbritānijas, Polijas, Ungārijas un Vācijas.

Mācību mērķis ir uzturēt un pilnveidot vienību kaujas gatavību, tai skaitā veicot kaujas šaušanu un integrējot apvienoto uguns atbalstu sauszemes spēku vienību uzdevumu izpildē, kā arī uzlabot sadarbību starp sabiedroto spēkiem.

Dalies ar šo ziņu