Bruņoto spēku komandieris apmeklē mācības “Northern Strike”

Ārvalstīs
Sargs.lv
mācības, ASV
Foto: virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš darba vizītē ieradies ASV, lai pārrunātu ASV un Latvijas bruņoto spēku turpmāko sadarbību, kā arī vērotu mācību “Northern Strike 2018” norisi un tiktos ar Mičiganas Nacionālās gvardes komandieri ģenerālmajoru Gregoriju Vadnaisu (Gregory Vadnais) un Mičiganas Nacionālās gvardes komandiera vietnieku ģenerālmajoru Leonardu Izabelli (Leonard Isabelle).

Bruņoto spēku komandieris apmeklē mācības “Northern Strike”

“Mācībās “Northern Strike” Nacionālo bruņoto spēku karavīri var pilnveidot tās spējas, kas pašlaik ir prioritāte, tai skaitā netiešā uguns atbalsta spējas,” uzsver ģenerālleitnants Kalniņš. “Esmu pārliecināts, ka Latvijas Nacionālie bruņotie spēki arī turpmāk piedalīsies šajās mācībās. Mūsdienu drošības vide kļūst arvien sarežģītāka, mums jātrenējas reaģēt uz hibrīdkara draudiem, terorisma draudiem un kiberuzbrukumiem. Un tās ir spējas, kuras mums būs kopīgi jāattīsta. Lai celtu karavīru profesionalitāti un gatavību reagēt uz jebkādiem draudiem, mums ir nepieciešamas sarežģītas mācības, jaunas ieroču sistēmas un mūsdienīgas spējas, kuras Latvija var attīstīt kopā ar Mičiganas Nacionālo gvardi.”

“Pats svarīgākais šajās mācībās ir karavīrs,”  uzskata Nacionālo bruņoto spēku komandieris. “Mācībās “Northern Strike”piedalās karavīri ne tikai no ASV un Latvijas, bet arī no Lietuvas, Igaunijas, Lielbritānijas, Bulgārijas un citām valstīm. Un tieši šī prasme sadarboties ir pati lielākā vērtība.”

Vizītes laikā Nacionālo bruņoto spēku komandieris apmeklēja Greilingas poligonu, kur tikās ar Zemessardzes 3.Latgales brigādes karavīriem un zemessargiem, kas mācību ietvaros trenējās veikt kauju apbūvētā vietā.

Tāpat ģenerālleitnants L.Kalniņš apmeklēja Alpenas Kaujas gatavības apmācības centru, kur tikās ar centra komandieri pulkvedi Džonu Maineru (John Miner) un pārrunāja turpmāko sadarbību tādās jomās kā aviācijas bāzes attīstība, tai skaitā Sakaru un lidojumu nodrošinājuma posma speciālistu sadarbība, ugunsdzēsēju un mediķu apmācība, gaisa atbalsta kontrolieru un apvienotā uguns priekšējo novērotāju spēju uzturēšana.

No 4.līdz 18.augustam Nacionālo bruņoto spēku karavīri un zemessargi piedalās starptautiskajās mācībās “Northern Strike”, kas norisinās Mičiganā, ASV.  Mācībās piedalās aptuveni 5000 karavīru no ASV, Latvijas, Bulgārijas, Igaunijas, Lietuvas, Lielbritānijas, Polijas, Ungārijas un Vācijas.

“Northern Strike” ir lielākās Nacionālo gvaržu mācības ASV, un Latvijas Nacionālie bruņotie spēki tajās piedalās jau kopš 2012.gada.

Mācību mērķis ir uzturēt un pilnveidot vienību kaujas gatavību, tai skaitā veicot kaujas šaušanu un integrējot apvienoto uguns atbalstu sauszemes spēku vienību uzdevumu izpildē, kā arī uzlabot sadarbību starp sabiedroto spēkiem. “Northern Strike” norisināsies Alpenas Kaujas gatavības apmācības centrā un Greilingas poligonā.

Dalies ar šo ziņu