Ģenerālleitnants Kalniņš: Latvijas un Mičiganas sadarbība nepārtraukti attīstās

Ārvalstīs
Sargs.lv
komandieris
Foto: virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

12. augustā Grelingas bāzē norisinājās svinīgais pasākums par godu Latvijas un Mičiganas partnerības 25.gadadienai. Tajā piedalījās Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, Mičiganas Nacionālās gvardes komandieris ģenerālmajors Gregorijs Vadnaiss, kā arī Latvijas vēstnieks ASV Andris Teikmanis.

Ģenerālleitnants Kalniņš: Latvijas un Mičiganas sadarbība nepārtraukti attīstās

“25 gadu laikā mūsu partnerības programmai ir bijuši lieliski panākumi,” svinīgajā uzrunā uzsvēra ģenerālmajors G.Vadnaiss. “Latvijas un Mičiganas partnerība ir uzstādījusi augstu standartu citām partnerības programmām. Mēs esam mācījušies cits no cita, saņēmuši tikpat daudz, cik devuši, un gan Mičiganas Nacionālajai gvardei, gan Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem šī programma ir palīdzējusi augt un attīstīties. Mūsu sadarbības galvenais uzdevums ir bijis attīstīt mūsu kaujas spējas, lai aizsargātu gan Latviju, gan ASV.”

 “Kad sākās 2014.gada notikumi Krimā, mēs nekavējoties sazvanījāmies ar toreizējo Nacionālo bruņoto spēku komandieri ģenerālleitnantu Raimondu Graubi, un es viņam teicu, ka mēs ieradīsimies palīgā. Dažu nedēļu laikā mēs jau bijām Lielvārdē, nodrošinot bezpilota lidmašīnu spēju, un Latvijā ieradās arī 173.brigādes karavīri,” atcerējās Mičiganas Nacionālās gvardes komandieris.

Ģenerālmajors Vadnaiss uzsvēra, ka Latvijas Nacionālie bruņotie spēki šo 25 gadu laikā ir auguši un attīstījušies, un kļuvuši ļoti profesionāli, izveidojot tādas spējas kā gaisa atbalsta kontrolieri un apvienotā uguns priekšējie novērotāji - Latvija bija viena no pirmajām valstīm ārpus ASV, kurā bija sertificēti tuvā gaisa atbalsta kontrolieri. Tāpat šo gadu laikā Mičiganas Nacionālā Gvarde ir palīdzējusi attīstīt Gaisa spēku aviācijas bāzi Lielvārdē, kas turpina attīstīt savas spējas un infrastruktūru ar katru gadu.

“Veiksmīgas partnerības pamatā ir gudri, radoši cilvēki – tādi kā ģenerālis Stamps un viņa asistente Dace Meisone, ģenerālis Konovejs, ģenerālis Vadnaiss, kā arī citi. Pateicoties jums, šī ideja par sadarbību ir tik labi realizējusies,” svinīgajā uzrunā uzsvēra ģenerālleitnants L. Kalniņš. “Mūsu sadarbība un partnerattiecības nepartraukti attīstās, jo par to gādā ļoti talantīgi, radoši cilvēki. Katru gadu mēs atrodam jaunas sadarbības jomas, kas interesē abas puses – gan Mičiganas Nacionālo gvardi, gan Latvijas Nacionālos bruņotos spēkus. Tieši tāpēc mūsu sadarbība ir tik veiksmīga. Un mūsu kopīgi attīstītās spējas ir nozīmīgs ieguldījums, lai sargātu Latvijas un ASV drošību.”

Par svinīgā pasākuma muzikālo noformējumu rūpējās Zemessardzes orķestris sadarbībā ar Mičiganas Nacionālās gvardes orķestri.

Par godu Latvijas Republikas Zemessardzes un Mičiganas Nacionālās gvardes sadarbības 25.gadadienai un atzīmējot Latvijas simtgadi, no 12. augusta līdz 26. augustam Zemessardzes orķestris sadarbībā ar Mičiganas Nacionālās gvardes orķestri sniedz koncertus ASV.

2018. gada 27.aprīlī apritēja 25 gadi, kopš Latvija un Mičiganas Nacionālā gvarde iesaistījās partnerattiecību programmā. Pirmie programmas mērķi bija palīdzēt Latvijai pēc neatkarības atgūšanas attīstīt Nacionālos bruņotos spēkus, īpaši Zemessardzi.

Dalies ar šo ziņu