Jau šoruden Lūznavas militārajā bāzē ieradīsies pirmie karavīri

NBS
dižkareive Ruta Surovcova
Lūznava
Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

31. maijā Rēzeknes novada Lūznavā ieradās aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, lai svinīgā ceremonijā pārņemtu Lūznavas profesionālās vidusskolas zemes vienības un būves. Tur atradīsies Nacionālo bruņoto spēku militārā bāze un Latgalē pirmā profesionālā dienesta karavīru apakšvienība.

Jau šoruden Lūznavas militārajā bāzē ieradīsies pirmie karavīri

Pasākumā piedalījās Zemessardzes komandiera pienākumu izpildītājs pulkvedis Ervīns Kopeika, Zemessardzes 3. Latgales brigādes komandieris pulkvedis Māris Simsons, bataljonu komandieri, Valsts policijas un Valsts robežsardzes pārstāvji, Rēzeknes un Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis, kā arī Rēzeknes novada domes un Lūznavas pagasta pārvaldes pārstāvji.

Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis svinīgās ceremonijas laikā, uzrunājot klātesošos, teica: «Šī diena ir vēsturisks notikums un vienlaikus svētki mūsu Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, Latgalei un visai Latvijai. Jauna militārā bāze Lūznavā ir solis mūsu valsts un mūsu sabiedroto drošības virzienā, jo Latgale nav Eiropas Savienības un NATO galapunkts. Latgale ir Eiropas Savienības un NATO sākums. Tādēļ primāri mūsu atbildība un mūsu uzdevums ir darīt visu, lai šeit būtu droši un lai cilvēki visā Latvijā zinātu, ka Latgale nav nomale vai novārtā pamests novads. Latgale ir vieta, kas nozīmīga visai Latvijai un ne tikai. Tieši tādēļ šeit atklājam jaunu militāro bāzi un veidojam jaunu Nacionālo bruņoto spēku apakšvienību.»

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš pauda prieku, ka Latvijas aizsardzības sistēma un bruņoto spēku sastāvs papildināsies ar bataljonu, kurš ir nepieciešams, lai nodrošinātu augstu kaujas gatavību. Tāpat ģenerālleitnants L. Kalniņš uzsvēra, ka tik skaistā vietā neaizies bojā infrastruktūra, ka  Lūznavā turpināsies dzīvība un būs attīstība. Nacionālo bruņoto spēku komandiera uzruna noslēdzās ar vēlējumu: «Novēlu jaunveidojamajam bataljonam spožu, panākumiem un uzvarām pilnu nākotni!»

Zemessardzes 36. bataljonu komandēs majors Oskars Omuļs. Svinīgajā ceremonijā majors O. Omuļs saņēma kādreizējā, 1991. gadā izveidotā un vēlāk reformētā, Rēzeknes bataljona karogu. Zemessardzes 36. bataljona komandieris atzīst, ka tas ir vēsturisks mirklis un pagodinājums saņemt karogu, zem kura cilvēki pulcējās, lai aizstāvētu Latvijas tikko atgūto neatkarību. Primārais uzdevums ir vienības attīstība, tāpēc svarīgi ir izveidot labu komandu. Majors O. Omuļs ar cerību skatās uz Latgales iedzīvotājiem un jauniešiem, kuri nāks dienēt Zemessardzes 36. bataljonā.

Pēc pasākuma aizsardzības ministrs un Nacionālo bruņoto spēku komandieris tikās ar vietējiem iedzīvotājiem un sniedza atbildes uz viņu sagatavotajiem jautājumiem. Par pasākuma muzikālo noformējumu rūpējās Zemessardzes orķestris. Vietējiem iedzīvotājiem bija iespēja baudīt arī Zemessardzes lauka virtuvē sagatavotās vakariņas.

Jau pilnībā ir nokomplektēta viena no piecām rotām, ir uzsākti remontdarbi, lai jau šī gada rudenī Lūznavas militārajā bāzē varētu ierasties pirmie karavīri. Kopā plānots uzņemt ap 800 karavīru, no kuriem puse atradīsies Lūznavā un otrā puse Daugavpils novada Vaboles pagasta «Meža Mackevičos». Vienības un infrastruktūras attīstība turpināsies turpmākos piecus gadus.

Dalies ar šo ziņu