Vidzemes brigādes štābs atgriežas Vidzemē

NBS
virsleitnante Ieva Karlsberga
štābs
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Noslēdzot Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes pārdiskolāciju uz tās vēsturiskajām robežām, 11. jūnijā Valmierā notika svinīgais brigādes štāba pārcelšanās un pagaidu ēkas atklāšanas pasākums.

Vidzemes brigādes štābs atgriežas Vidzemē

Pasākumā piedalījās aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes komandieris pulkvedis Mareks Ozoliņš, brigādes štāba un bataljonu personāls, Vidzemes novadu pašvaldību un Vidzemē dislocēto valsts un pašvaldību institūciju pārstāvji.

Uzrunājot karavīrus, zemessargus un pasākuma viesus, aizsardzības ministrs teica: «Ļoti zīmīgi, ka šajā Latvijas simtgades gadā mēs sakārtojam Zemessardzes komandstruktūru tā, kā tai jau sen vajadzēja būt sakārtotai.  Lai gan šīs ir tikai pagaidu telpas, man nav šaubu, ka mēs šeit veiksmīgi strādāsim un paveiksim uzticētos uzdevumus. Zīmīgi, ka starpkaru periodā Valmierā bija dislocēts 8. Daugavpils kājnieku pulks, kurā bija daudz cilvēku, kas bija apbalvoti ar Lāčplēša Kara ordeni. Šie cilvēki zināja, ko viņi vēlas. Viņi vēlējās, lai Latvija būtu brīva, skaista un droša. Mūsu uzdevums ir būt gataviem aizstāvēt mūsu vērtības, un šī ir tā vērtība, uz kuru jūs ­atgriezāties, kurā bija tas brīvības gars. Un šī ir vieta, kurā bija mūsu tēvi un vectēvi.»

Brigādes komandieris uzsvēra, ka šis ir vēsturisks brīdis, jo Zemessardzes 2. Vid­zemes brigādes štābs kopš 1. jūnija ir atgriezies Vidzemē, kur tas sākotnēji bija izvietots. Tādējādi brigādes štābs, kura uzdevums ir koordinēt, pārraudzīt un atbalstīt Vidzemes bataljonu, proti, Valmieras, Cēsu, Gulbenes, Alūksnes un Ogres bataljona darbību, ir dislocēts savā atbildības rajonā, tuvāk saviem bataljoniem, un štāba atrašanās reģionā ir gan loģiska, gan racionāla. Tas būtiski atvieglos savstarpējo sadarbību, uzdevumu izpildes koordināciju un paaugstinās reaģēšanas spējas.

Pulkvedis M. Ozoliņš izteica pateicību Vidzemes pašvaldībām, apliecinot: «Visās pašvaldībās, kurās esmu bijis, ir pretimnākoši vadītāji, kas ir gatavi atbalstīt Zemessardzes vēlmi būt brīvprātīgai, militārai un plaši pārstāvētai organizācijai, un visi jautājumi, kas saistīti ar šī mērķa sasniegšanu, no pašvaldību puses tiek atbal­stīti un risināti. Protams, svarīgi ir arī tas, ka mēs kā armija esam atbildīgi par valsts aizsardzību, un ir svarīgi saprast, ka mēs neesam vieni paši. Arī Iekšlietu un Tieslietu ministrijas vadošais personāls vienmēr ir atbalstījis bataljonu ikdienas vajadzības un apmācības. Ar mūsu pārcelšanos uz Valmieru šī sadarbība tikai augs. Turklāt valmieriešiem brigādes štāba klātbūtne būs vēl lielāks drošības garants.»

Valmieras domes priekšsēdētājs Jānis Baiks apstiprināja, ka pašvaldība Zemessardzei vienmēr būs stabils partneris, uz kuru var paļauties. «Mēs saprotam, ka tā ir arī mūsu dzīve un drošība, ar Zemessardzi ir saistītas ļoti daudzas lietas. Šī ir vēsturiska diena, jo būtībā mēs redzam tādu kā valstisko decentralizācijas procesu. Prieks par to, ka Vidzemes brigāde pārceļas uz Vidzemi. Mums, protams, ir liels lepnums un prieks par to, ka izvēlēta ir Valmiera. Pilsētai tas ir liels ieguvums, jo mēs esam ieguvuši vēl vienu stabilu ­sadarbības partneri. Tas ir arī mūsu drošības balsts un vēl kāds stiprais plecs blakus šeit, reģionā.»

Jau ziņots, ka kopš šā gada sākuma, lai padarītu efektīvāku Zemessardzes uzdevumu izpildi, ir mainītas Zemessardzes brigāžu atbildības teritorijas, un Vidzemes brigādē ietilpst 22. kājnieku bataljons Valmierā, 25. kājnieku bataljons Gulbenē, 27. kājnieku bataljons Cēsīs, 31. kājnieku bataljons Alūksnē un 54. inženiertehniskais bataljons Ogrē.

Vēsturiski Zemessardzes 2. brigādes štābs no 1992. gada 30. jūnija līdz 2003. gada beigām atradās Vidzemē — Cēsīs. Tā kā Cēsīs ēku, kurā atradās brigādes štābs, šobrīd pilnībā pārvalda Nacionālo bruņoto spēku Instruktoru skola, par brigādes štāba mājvietu tika izvēlēta Vidzemes lielākā pilsēta Valmiera.

Brigādes štābam pārceļoties uz Valmieru, iecerēts attīstīt Zemessardzes bāzi Kaugurmuižā, kur šobrīd dislocēts Zemessardzes 22. kājnieku bataljons. Attīstības plāns paredz gan infrastruktūras papildināšanu un attīstību, gan vēsturiskās Kaugurmuižas ēkas renovāciju. Tajā pastāvīgi atradīsies Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes štābs. Patlaban ir noslēdzies iepirkums par Kaugurmuižas ēkas projekta iz­strādi. Plānots, ka Kaugurmuižas ēkas renovācija notiks turpmākajos trīs gados, un šobrīd brigādes štāba vajadzībām Zemessardze no Valmieras pilsētas pašvaldības nomā bijušās Valmieras mākslas vidusskolas telpas Mākslinieku ielā 2.

Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes štābā ikdienā dienesta pienākumus pildīs aptuveni 50 karavīru un civilo darbinieku, kas attiecīgi ietekmēs Valmieras ekonomisko attīstību, jo darbinieki, kas ikdienā dzīvo apkārtējos novados vai pārcēlušies uz dzīvi Valmierā, iesaistīsies vietējā sabiedriskajā dzīvē, lietos gan pilsētas uzņēmēju piedāvātos pakalpojumus, gan iepirksies vietējos veikalos, apmeklēs kultūras un sporta pasākumus. Uzsākot brigādes štāba darbību Valmierā, radās jaunas darba vietas, un brigādes štābā konkursa kārtībā darbā tika pieņemti vairāki vietējie iedzīvotāji no Valmieras un apkārtējiem novadiem. Savukārt Valmieras uzņēmēji varēs piedalīties konkursos par bāzes infrastruktūras attīstību un nodrošinājuma piegādi, kā arī attīstīt savus pakalpojumus.

Dalies ar šo ziņu