Starptautisko Jūras spēku vidējā līmeņa vadības un štāba virsnieku kursu absolvē 11 virsnieki

NBS
Sargs.lv
izlaidums
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

No 8. janvāra līdz 15. jūnijam - 23 nedēļu garumā - Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā notika ikgadējais starptautiskais Jūras spēku vidējā līmeņa vadības un štāba virsnieka kurss. Kursa mērķis ir sagatavot virsniekus mācību plānošanai dažāda līmeņa operāciju vadību štābos un gūt plašāku ieskatu ārvalstu drošības politikā.

Starptautisko Jūras spēku vidējā līmeņa vadības un štāba virsnieku kursu absolvē 11 virsnieki

Kursu sekmīgi absolvēja visi kursanti - 11 virsnieki no trim Baltijas valstīm un Zviedrijas – četri virsnieki no Latvijas, divi - no Igaunijas, četri virsnieki no Lietuvas un viens virsnieks no Zviedrijas. Par labāko kursantu tika atzīts Lietuvas Jūras spēku virsnieks kapteiņleitnants Tomas Naujokaitis.

Kursa izlaiduma ceremonijā piedalījās valsts prezidents Raimonds Vējonis, aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas rektors pulkvedis Valts Āboliņš, Zviedrijas aizsardzības atašejs pulkvežleitnants Klāss Gorans Jonsons (Clas-Goran Jonsson), ASV Aizsardzības atašejs pulkvežleitnante Aleksandra Nīlsena  (Alexandra Nielsien), kā arī Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku komandieris flotiles admirālis Ingus Vizulis, Lietuvas Jūras spēku Flotiles komandieris komandkapteinis Tomas Skurdenis (Tomas Skurdenis), Igaunijas Jūras spēku Flotiles komandieris komandkapteinis Peters Ivasks (Peter Ivask), kursa vadības personāls un studenti.

Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas un kursa vadība pateicas ikvienam, kurš ir sniedzis ieguldījumu programmas realizācijā, tai skaitā ārvalstu militārajiem atašejiem, sadarbības partneriem, Latvijas Universitātes un ārvalstu lektoriem, kā arī Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku personālam.

Pērn Jūras spēku vidējā līmeņa vadības un štāba virsnieka kursam apritēja desmit gadi kopš tā izveidošanas. Pirmais kurss sākās 2007. gada 22. janvārī, kad pirmie 14 virsnieki no trīs Baltijas valstīm sāka 20 nedēļu apmācības Jūras spēku jaunākā štāba virsnieka kursā. 2007. gada 18. un 19. oktobrī Baltijas valstu Militārās komitejas sanāksmē kursa nosaukums tika pārdēvēts par Jūras spēku vidējā līmeņa vadības un štāba virsnieka kursu. Militārās komitejas sanāksmē aprīlī oficiāli apstiprināja pastāvīgu programmu un kursa ģerboni.

Absolvējot Jūras spēku vidējā līmeņa vadības un štāba virsnieka kursu, virsnieki ir tiesīgi saņemt dienesta pakāpi «kapteiņleitnants» un «komandleitnants», kā arī ir sagatavoti tālākās izglītības iegūšanai Vecākā štāba virsnieka kursā Baltijas aizsardzības koledžā.

Dalies ar šo ziņu