Rēzeknē norisinās meklēšanas un glābšanas vingrinājums

Militārās mācības
Sargs.lv
mācības, dienesti
Foto: virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Rēzeknes novadā norisinājies Nacionālo bruņoto spēku organizēts vingrinājums, kura laikā tika trenēta Nacionālo bruņoto spēku sadarbība ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, Valsts policiju un Valsts robežsardzi.

Rēzeknē norisinās meklēšanas un glābšanas vingrinājums

Mācību mērķis ir pilnveidot iesaistīto Nacionālo bruņoto spēku vienību un civilo institūciju vienotu un efektīvu savstarpējo sadarbību.

“Mācību scenārijā tika izspēlēta gaisa kuģa avārija. Mācības norisinājās divās vietās – vienā tika imitēta gaisa kuģa vraka atrašana, otrā – gaisa kuģa pilota meklēšanas un glābšanas situācija. Dienestiem bija jāsadarbojas, lai atrastu gan kuģa vraku, gan cietušo pilotu un sniegtu nepieciešamo palīdzību,” skaidro mācību vadītāja, majore Maruta Kruste.

Sākotnējo informāciju vietējie glābšanas dienesti saņēma pēc vietējā iedzīvotāja zvanu uz 112, un mācību vadītāji pēc tam novēroja, cik ātri glābšanas dienesti ierodas notikuma vietā.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta uzdevums bija ierasties pēc iespējas ātrāk notikuma vietā un konstatēt notikušo, kā arī nodzēst imitētajā kuģa vraka vietā radušos ugunsgrēku.

“Mūsu dienestam šādas mācības ir lietderīgas, jo mēs pārbaudām savu darbinieku rīcību, saziņas iespējas ar citiem dienestiem,” uzsver pulkvežleitnants Česlavs Šmuksts, VUGD Latgales  reģiona brigādes komandieris. “Ugunsdzēsēji šodien veica savus pienākumus ātri un operatīvi. Mācības izdevās labi.”

Neatliekamās medicīniskās palīdzības Latgales reģionālā centra mediķu uzdevumi mācībās bija sniegt neatliekamo palīdzību cietušajam imitētajā negadījuma vietā. Viņi sniedza pilna apjoma pirmo palīdzību; pēc tam cietušais scenārija ietvaros tika transportēts uz slimnīcu.

“Viens no mācību mērķiem ir stiprināt sadarbību ar bruņotajiem spēkiem un pārbaudīt to, vai strādājam vienotā koordināšu sistēmā, nododot informāciju par negadījuma vietu,”  saka Juris Raudavs, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāvis. “Brigādes uzsver, ka mācības ir noderīgas un dod iespēju strādāt nestandarta situācijās ar nestandarta pacientiem, kas palielina mediķu profesionālās iemaņas.”

“Vēlos pateikties visiem iesaistītajiem dienestiem par sadarbību un uzsvērt, ka mācības ir izdevušās,” saka majore M.Kruste. “Mēs sasniedzām tieši to mērķi, ko vēlējāmies  - pārbaudījām, ka informācijas apmaiņa notiek pilnīgi un savlaicīgi, lai dienesti varētu operatīvi reaģēt uz ārkārtas situācijām.”

Nacionālie bruņotie spēki regulāri sadarbojas ar civilajām institūcijām dažādos vingrinājumos un mācībās, lai uzlabotu savietojamību.

Dalies ar šo ziņu