Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā sākas starptautisks kurss jūras spēku virsniekiem

NBS
Sargs.lv
954256A612C84A989100556CC0C84C8B.jpg
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

No 8. janvāra līdz 15. jūnijam Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā notiek jau divpadsmitais starptautiskais Jūras spēku vidējā līmeņa vadības un štāba virsnieka kurss.

Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā sākas starptautisks kurss jūras spēku virsniekiem

Kursa atklāšanā piedalījās Latvijas Jūras spēku komandieris flotiles admirālis Ingus Vizulis, Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas rektors pulkvedis Valts Āboliņš, Igaunijas Jūras spēku komandieris jūras kapteinis Juri Saska (Jüri Saska), Lietuvas jūras spēku pārstāvis komandkapteinis Želvinas Svetlauskas (Želvinas Svetlauskas), akadēmijas un kursa vadības personāls, kā arī citi viesi, tostarp militārie atašeji no ASV, Vācijas, Zviedrijas un Polijas.

Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas rektors pulkvedis V.Āboliņš pauda gandarījumu par līdz šim paveikto un pateicās par ieguldījumu kursa attīstībā, sakot: “Latvijas Nacionālās Aizsardzības akadēmijas un kursa vadības vārdā pateicamies ikvienam, kurš ir devis ieguldījumu Jūras spēku vidējā līmeņa vadības un štāba virsnieka kursa attīstībā, tai skaitā ārvalstu militārajiem atašejiem, trīs Baltijas valstu Jūras spēku komandieriem un sadarbības partneriem”. 

Šogad kursā mācības uzsāk 11 virsnieki no trīs Baltijas valstīm un Zviedrijas – divi virsnieki no Igaunijas, četri virsnieki no Latvijas, četri virsnieki no Lietuvas un viens no Zviedrijas. Kurss Latvijā norisinās divpadsmito reizi, un kopš 2007.gada ir izglītoti jau 136 virsnieki (Igaunija – 20, Latvija – 77, Lietuva – 38, Polija – 1).

Kursa vadībā nav notikušas izmaiņas, to turpina vadīt komandkapteinis Egīls Kopelis ciešā sadarbībā ar vecāko virsnieku komandleitnantu Nauri Lakševicu. No Lietuvas Jūras spēkiem otro gadu kursu atbalsta kapteiņleitnants Jonas Višniauskas (Jonas Vyšniauskas). Papildinājums ir nācis no Igaunijas Jūras spēkiem, pirmo reizi kursa atbalsta komandleitnants Egons Kaurs (Egon Kaur), kurš pilda Sindikāta vadītāja pienākumus. Kursa seržanta pienākumus turpina pildīt virsseržante Indra Kalniņa.

2018. gadā turpinās jau iesāktais darbs pie programmas akreditācijas un virsnieka profesijas standarta apstiprināšanas ar galveno mērķi panākt programmas akreditāciju 2019. gadā.

Kurss notiek reizi gadā Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, un tas ilgst no 22 līdz 23 nedēļām. Kursa oficiālā apmācību valoda ir angļu.

Dalies ar šo ziņu