Eiropas Sauszemes spēku komandieri pārrunā aktuālos drošības jautājumus

Ārvalstīs
Sargs.lv
C7E37A4D5FDE409C9A6E177E1371184D.jpg

No 25. līdz 27.oktobrim Vīsbādenē, Vācijā norisinājās 25. ikgadējā Eiropas Sauszemes spēku komandieru konference, kurā piedalījās Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Ilmārs Atis Lejiņš.

Eiropas Sauszemes spēku komandieri pārrunā aktuālos drošības jautājumus

Konferenci rīko ASV Armija Eiropā un šogad tajā piedalījās vairāk nekā 30 valstu Sauszemes spēku komandieri un NATO pavēlniecību komandieri.

Konferences mērķis ir pārrunāt aktuālos starptautiskās un reģionālās drošības jautājumus un izaicinājumus, dalīties aktuālajā informācijā un pieredzē, tādējādi sekmējot sadarbību un veicinot mieru un stabilitāti reģionā.

Viens no galvenajiem konferences gaitā pārrunājamiem jautājumiem bija NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu izvietošanas gaita Baltijas valstīs un Polijā, par kuru savu redzējumu sniedza NATO Apvienoto spēku pavēlniecības komandieris ģenerālis Salvatore Farina (Salvatore Farina), Lielbritānijas Sauszemes spēku komandieris ģenerālis sers Nikolass Kārters (Nicholas Carter), Vācijas Sauszemes spēku komandieris ģenerālleitnants Jorgs Volmers (Jӧrg Vollmer) un Latvijas Bruņoto spēku Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis I.A.Lejiņš. Pulkvedis I.A.Lejiņš paneļdiskusijā sniedza redzējumu par NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas sekmīgo integrāciju Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku Mehanizētajā kājnieku brigādē.

Pulkvedis I.A.Lejiņš uzsver: “Konferences gaitā pārrunājot NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu izvietošanas gaitu, tās dalībnieki guva pārliecību, ka NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu izvietošana Baltijas valstīs un Polijā ar lielākajām un ticamākajām atturēšanas spējām ir noritējusi sekmīgi, skaidri demonstrējot alianses vienotību un uzlabojot drošības situāciju pie NATO austrumu robežas.”

Baltijas valstu un ASV daudzpusējo un divpusējo sarunu laikā ASV Armijas štāba priekšnieks ģenerālis Marks A.Millejs (Mark A.Milley) atkārtoti apliecināja ASV apņēmību pildīt Ziemeļatlantijas līguma 5.panta saistības gadījumā, ja tāda vajadzība radīsies un sniegt ieguldījumu Baltijas valstu drošības garantēšanā.

Ņemot vērā izmaiņas starptautiskās drošības vidē, NATO samitā Varšavā 2016.gada jūlijā tika apstiprināta vienošanās par sabiedroto spēku klātbūtni Baltijas valstīs un Polijā NATO paplašinātās klātbūtnes (Enhanced Forward Presence) ietvaros. Latvijā izvietotās kaujas grupas ietvarvalsts ir Kanāda, Lietuvā – Vācija, Igaunijā – Lielbritānija, Polijā – ASV. Šī apņemšanās skaidri demonstrē alianses vienotību un apņemšanos aizsargāt NATO dalībvalstis pret iespējamo agresoru. Kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību.

Dalies ar šo ziņu