Vingrinājumā “Labie darbi” kadeti sniedz atbalstu sabiedrībai

Sabiedrība
Sargs.lv
0BBF97D59B4F4007939E43BFD8D76026.jpg

28. un 29. septembrī Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas 15 kadeti  Lielvārdes, Ķeguma, Ogres un Ikšķiles pašvaldību teritorijā piedalījās taktiskajā vingrinājumā “Labie darbi”, sniedzot atbalstu iedzīvotājiem mājsaimniecības darbos, tādējādi stiprinot civilmilitāro sadarbību.

Vingrinājumā “Labie darbi” kadeti sniedz atbalstu sabiedrībai

Vingrinājuma laikā kadeti tika sadalīti nelielās grupiņās un paši varēja izvēlēties, kuru māju saimniekiem doties palīgā. Kopumā četras kadetu grupas sniedza palīdzīgu roku 35 māju saimniekiem, skaldot un krāmējot malku, grābjot lapas, lasot kartupeļus un ābolus, līdzinot zemi, rokot grāvjus un būvējot piebraucamo ceļu, pārvietojot ķirbju ražu un veicot virkni citu darbu.

Jau tradicionāli maršrutā ir viena “labo darbu” vieta, kas jāapmeklē visiem mācību dalībniekiem – Sociālās aprūpes centrs “Senliepas” Ķeguma novadā. Šogad viena kadetu grupa apmeklēja arī Ģimenes atbalsta dienas centu “Neptūns” Ogrē, kur pastāstīja bērniem par sevi, NAA un NBS. 

Paši taktiskā vingrinājuma dalībnieki, kadeti, pēc vingrinājuma ir piekusuši, tomēr priecīgi par paveikto: “Uzskatām, ka vingrinājums izpildīts veiksmīgi un tas bija ļoti interesants un noderīgs. Vislielāko gandarījumu mums pašiem sagādāja tie darbi, kuri tiešām bija lietderīgi, kā piemēram, kādai vecākai kundzei, uzrakt zemeņu dobes, ko viņa vairs nemaz necerēja šogad izdarīt,” stāsta kadets I. Teicāns.

Arī K. Klints dalās pieredzē “Privātmāju īpašnieki mūs uzņēma ļoti draudzīgi un piedāvāja paveikt visdažādākos darbus. Sākotnējais uzdevums bija paveikt 10 “labos darbus”, mūsu grupa paveica 11.”

“Tika sastapti un iepazīti interesanti māju saimnieki, kuri dalījās ar saviem dzīves stāstiem un pieredzi. Iedzīvotāji bija ļoti priecīgi par mūsu palīdzību un gandrīz vienmēr centās arī pateikties palīdzīgajām rokām, uzcienājot mūs ar dažādiem gardumiem! Vēlreiz pierādījās, ka iedzīvotāji lepojas ar Latvijas karavīriem!” uzsver kadets A. Treulands.

Ļoti interesants un vērtīgs pasākums, kas palīdzēja saliedēt un iepazīstināt civilos iedzīvotājus ar NAA kadetiem un NBS kopumā. Man īpaši palika atmiņā "Labo darbu" pietura Ģimenes dienas atbalsta centrā, kas atstāja pozitīvas emocijas gan bērniem, gan mums pašiem,” atzīst kadets F. Žuks. 

Pirmo reizi taktiskais vingrinājums “Labie darbi” norisinājās 2015.gadā. Arī pērn kadeti piedalījās šajā vingrinājumā un sniedza atbalstu iedzīvotājiem ikdienas darbos, tostarp skaldīja malku, grāba lapas, raka kartupeļus, lasīja ābolus, uzraka zemi, laboja un krāsoja žogu, pārvietoja smagumus, tīrīja logus, pļāva zāli, salaboja gaismas automašīnai un veica virkni citu darbu.

Taktiskais vingrinājums “Labie darbi” tiek organizēts jau trešo gadu ar mērķi pilnveidot kadetu komunikācijas prasmes, uzsākot sarunu ar nepazīstamiem cilvēkiem, un sniegt atbalstu sabiedrībai, kā arī veicināt Nacionālo bruņoto spēku un pašvaldību sadarbību.

Nacionālā aizsardzības akadēmija pateicas Lielvārdes, Ķeguma, Ogres un Ikšķiles pašvaldību iedzīvotājiem par sapratni un atsaucību!

Dalies ar šo ziņu