Šogad Nacionālajos bruņotajos spēkos apmācīti jau vairāk nekā 1160 zemessargu

Sargs.lv

Šogad Nacionālajos bruņotajos spēkos apmācīti jau vairāk nekā 1160 zemessargu

Šogad Nacionālajos bruņotajos spēkos militārās pamatapmācības un kolektīvās apmācības nometnēs, kā arī dažādos profesionālajos kursos apmācīti jau vairāk nekā 1160 zemessargu no 2.Vidzemes, 3.Latgales un 4.Kurzemes brigādes.

“563 Latvijas pilsoņi, kuri šogad līdz augustam bija iestājušies Zemessardzē, ir nepārprotams apliecinājums sabiedrības vēlmei aktīvi iesaistīties valsts aizsardzībā. 1160 šogad apmācīti zemessargi un apgūtās specialitātes pierāda to, ka ikviens mūsu valsts pilsonis var sniegt savu pienesumu mūsu valsts drošībā atbilstoši savām spējām un interesēm,” norāda Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, ar gandarījumu uzsverot, ka ir izstrādāta Zemessardzes instruktoru apmācības sistēma, kas ir vienlīdzīga ar profesionālā dienesta instruktoru apmācības modeli.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris Zemessardzes 26.gadadienā uzsver, ka šobrīd notiek intensīvs darbs pie netiešās uguns atbalsta spēju attīstības un atsevišķu Zemessardzes bataljonu, arī Zemessardzes zinātnes, pētniecības un inovāciju centra izveides: “Zemessardze spēju attīstībā ir strauji gājusi uz priekšu, tāpēc būtiski arī tās struktūru veidot atbilstošu veicamajiem uzdevumiem, pēc iespējas caurskatāmāku. 2456 šogad iznīcināti sprādzienbīstami priekšmeti, regulāra zemessargu iesaiste pazudušu personu meklēšanā ir tikai neliels ieskats Zemessardzes ikdienā.”

Zemessarga pamatapmācības līmeni šogad apguvuši vairāk nekā 430 zemessargu. Kolektīvajā apmācībā militārās iemaņas darbojoties nodaļas sastāvā apguvuši 170 zemessargi. Savukārt vairāk nekā 560 zemessargu dažādos profesionālajos kursos ieguvuši pavāra, uguns koriģētāja, izlūka, nodaļas komandiera, vada seržanta, ložmetējnieka, granātnieka, mediķa un sakarnieka kvalifikāciju.

Zemessargu apmācība intensīvi norisinājusies mācību poligonā Zemessardzes poligonā Gulbenes novada Galgauskas pagastā, mācību poligonā “Meža Mackeviči Daugavpils novadā, Ādažu poligonā, Zemessardzes mācību centrā Dobelē, nekustamajā īpašumā “Mežaine”, Skrundā, poligonā “Lāčusils”, kā arī Valmieras un Kuldīgas novados.

Zemessargi regulāri piedalās militārajās mācībās Latvijā un ārvalstīs. Šā gada augustā 4.Kurzemes brigādes kājnieku vads, kas bija integrēts Dānijas bruņoto spēku rotas sastāvā, atgriezās no Mičiganas Nacionālās Gvardes organizētajās apvienotajās sauszemes un gaisa spēku mācībās “Northern Strike 2017”, kas norisinājās ASV, Mičiganas štatā Greilingas un Alpenas poligonos. Tāpat Zemessardzes 4.Kurzemes brigāde šogad bija vadošā vienība starptautiskajās militārajās mācībās “Saber Strike 2017.”

Zemessardzes vienības regulāri organizē kopējas militārās mācības un apmācību sadarbībā ar ASV un Kanādas vadītās NATO kaujas grupas karavīriem, kuri izvietoti Latvijā. Plānots, ka šogad zemessargi piedalīsies militārajās mācībās “Aurora” Zviedrijā un militārajās mācībās “Dragoon” Polijā, kā arī Dānijas Karaliskās gvardes vada lieluma vienība piedalīsies Zemessardzes lauka taktiskajā vingrinājumā “Zobens 2017”.

Zemessardzei izveidojusies cieša sadarbība ar Igaunijas Zemessardzi (Kaitseliit) un Lietuvas Zemessardzi (KASP), ASV Mičiganas pavalsts Nacionālo gvardi, un līdzīgām militārām vienībām Dānijā un Zviedrijā.

Šodien, 23.augustā, jau tradicionāli notiek zibakcija “Esmu zemessargs”, kuras laikā zemessargi ir aicināti ierasties darba vietā lauka formas tērpos, demonstrējot, cik daudz Latvijā ir zemessargu un radot svētku sajūtu Zemessardzes 26.gadadienā. Mirkļa birka (tēmturis), komunicējot sociālās saziņas tīklos:  #esmuzemessargs

Mirkļa birka, komunicējot sociālās saziņas tīklos par Zemessardzes 26.gadadienu:  #Zemessardzei26

Pārliecība par tautas pašaizsardzības organizācijas nepieciešamību radās 1991.gada barikāžu dienās. Šo gadu laikā Zemessardze ir izveidojusies par skaitliski lielāko Nacionālo bruņoto spēku struktūru un valsts aizsardzības pamatu. Zemessardze dod iespēju Latvijas Republikas pilsoņiem brīvprātīgi kalpot savai valstij, rūpējoties par tās drošību.

Zemessardzē uzņem Latvijas Republikas pilsoņus, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu, bet nav vecāki par 55 gadiem, un vēlas dienēt Zemessardzē. Lai iestātos Zemessardzē, jāsazinās ar dzīvesvietai tuvāko Zemessardzes bataljonu un jāsaņem tālākos norādījumus. Informācija par prasībām uzņemšanai Zemessardzē ir atrodama Zemessardzes mājas lapas www.zs.mil.lv sadaļā - prasības uzņemšanai Zemessardzē. Tur atrodama arī Zemessardzes bataljonu kontaktinformācija.

Dalies ar šo ziņu