ASV un Latvijas militārie inženieri renovē bērnu rehabilitācijas centru “Mēs esam līdzās”

Sabiedrība
Sargs.lv
7E63DC5950594F7FA077570092AF5DBA.jpg
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

27. jūnijā tika uzsākts civilmilārās sadarbības projekts, kura laikā ASV militārie inženieri kopā ar Latvijas militārajiem inženieriem veic bērnu rehabilitācijas centra “Mēs esam līdzās” logu, apkures, ūdens un elektrosistēmu nomaiņu. Kopumā projektā iesaistīti aptuveni 130 ASV Gaisa spēku Nacionālās gvardes militārie inženieri no četriem ASV štatiem – Virdžīnu salām, Aļaskas, Vašingtonas un Floridas.

ASV un Latvijas militārie inženieri renovē bērnu rehabilitācijas centru “Mēs esam līdzās”

Projekta vadītājs, kapteinis Reimonds Bērtons (Raymond Burton) no Virdžīnu salu Gaisa spēku Nacionālās gvardes 285. inženieru vienības, norāda, ka projekta plānošana sākta pagājušajā gadā.

Veicot rehabilitācijas centra ēku novērtējumu, tika konstatētas galvenās problēmas – nolietota apkures sistēma, novecojušas elektroinstalācijas un ūdens sistēmas, nepietiekams apgaismojums. Lai novērstu šīs problēmas, ASV Bruņoto spēku virspavēlniecība Eiropā ar ASV Aizsardzības sadarbības biroja starpniecību piešķīra aptuveni 136 000 dolāru renovācijas darbu veikšanai.

“Saskatot iespēju centru padarīt gaišāku un siltāku, mēs uzsākām renovācijas darbus, kas centram ļaus ieekonomēt līdzekļus, kurus varēs novirzīt šeit esošo bērnu vajadzību nodrošināšanai,” uzsver kapteinis R. Bērtons.

Arī Sauszemes spēku Kājnieku brigādes Kaujas atbalsta bataljona Konstrukciju vada komandieris leitnants Kristaps Krūze, kurš koordinē Latvijas militāros inženierus, atzīst, ka centra telpas bijušas maz piemērotas sadzīvei.

“Kad uzzinājām, ka mazie bērni ziemā savās istabās sēž cepurēs un cimdos, sapratām, ka kaut kas nav kārtībā un nepieciešami vairāki uzlabojumi,” uzsver leitnants K. Krūze.

Renovācijas rezultātā centrā tiks veikti būtiski uzlabojumi – nomainīti vecie logi, elektroinstalācijas un ūdens sistēma, radiatori. Tāpat inženieri labiekārtos centra apkārtni, kā arī veiks iekštelpu kosmētisko remontu.

Vašingtonas Gaisa spēku Nacionālās gvardes 141. inženieru vienības majors Robs Lonevskis (Rob Loniewsky), kurš rotācijas kārtībā centrā pavadījis 2 nedēļas, uzsver, ka karavīrus visvairāk motivē iespēja uzlabot bērnu sadzīves apstākļus.

“Pirmo reizi rehabilitācijas centrā ieradāmies pagājušā gada decembrī, lai veiktu vietas izpēti un apsekošanu. Redzētais atstāja aizraujošu iespaidu gan no inženiertehniskā, gan – šeit mītošo bērnu viedokļa. Mēs redzējām, kā šī iestāde ir uzcelta, cik sliktā stāvoklī tā atrodas un sapratām, ka iecerētā renovācija spēs uzlabot bērnu un centra personāla sadzīvi,” norāda majors R. Lonevskis.

Tāpat majors R. Lonevskis uzsver, ka ASV militārie inženieri augstu novērtē apmācības iespējas, kā arī sadarbības spēju attīstīšanu, strādājot kopā ar Latvijas karavīriem un gūstot starptautisku pieredzi. Līdz šim sadarbība starp ASV un Latvijas inženieriem noritējusi “brīnišķīgi”.

Rehabilitācijas centra vadītāja Andra Greitāne pateicas militārajiem inženieriem par ieguldīto darbu centra attīstībā, piebilstot, ka šāds projekts ir vērtīgs abām iesaistītajām pusēm, jo tā ir iespēja gūt neatsveramu pieredzi.

Centra vadītāja slavē arī uzņēmumu SIA “Koger Vide”, kas būvdarbu laikā nodrošina materiālu piegādi, tehnisko ekspertīzi, kā arī veic ēku kvalitātes pārbaudi saskaņā ar Latvijas Būvniecības likumu. Latvijas apakšuzņēmējs – SIA “Koger Vide” – darbu veikšanai izvēlēts konkursa kārtībā.

Rehabilitācijas centra “Mēs esam līdzas” renovācijas darbus plānots pabeigt augusta vidū.

Līdzīgi civilmilitārās sadarbības projekti jau vairākus gadus tiek realizēti arī citviet Latvijā, un to laikā veikta jumta nomaiņa un siltināšana Ogres 1. vidusskolā, logu nomaiņa Alūksnes E. Glika ģimnāzijā, žoga uzstādīšana ap Ādažu vidusskolu, Naujenes bērnu nama rekonstrukcija, kā arī Silmalas bērnudārza fasādes siltināšana. 

Dalies ar šo ziņu