Zemessarga Ata Klimoviča iespaidi par pirmajām dienām Zemessardzes pamatapmācības nometnē

NBS
Atis Klimovičs
D25C4A1CBDC04A91B38298696CC9662D.jpg

Ar optimismu atklāta zemessargu pamatapmacības nometne “Meža Mackevičos”

Zemessarga Ata Klimoviča iespaidi par pirmajām dienām Zemessardzes pamatapmācības nometnē

Jauni, azartiski, vienoti vēlmē kļūt par Latvijas sargiem – tā varētu raksturot 172 jaunos Zemessardzes 3. brigādes zemessargus, kas aizvadījuši pirmās četras dienas militārās pamatapmācības pirmā līmeņa kursā netālu (ap 15 kilometriem) no Daugavpils. Pagaidām vēl tālu līdz pirmajam īstajam nogurumam, lai gan daudzveidīgās apmācības ilgst no deviņiem rītā līdz pat septiņiem astoņiem vakarā. Turklāt lielākā daļa, neskatoties uz savu jaunību (19, 20 gadi), jau iepriekš ir nopietni pastrādājuši un uz Zemessardzes 34. artilērijas bataljona mācību poligonu “Meža Mackeviči” ieradušies ar zināmu devu priekšzināšanu – kas labāk spēj izjaukt un salikt ieroci, kas var citus pamācīt pirmās palīdzības sniegšanā, kas jau pārzina Zemessardzes rīcībā esošo sakaru līdzekļu darbību. Tas gan nenozīmē, ka šajā 20 dienas ilgajā nometnē jaunos zemessargus sagaida vienīgi viegla pastaiga, jau tagad instruktori – nodaļu un vadu komandieri ar katru dienu kāpina apmācību procesa tempu. Šajā Latvijas bruņotajiem spēkiem piederošajā meža teritorijā valda īsti profesionāla militārā atmosfēra, par ko krietni parūpējusies nometnes vadība. Par to runā visi 172 jaunie zemessargi, kas pozitīvi izsakās par saviem skolotājiem, ir pārsteigti par labajiem dzīves apstākļiem un rūpēm par viņu sadzīvi, un sevišķi slavē nometnes zemessargu pavāru darbu. Ēdiens kā mājās, viņi apgalvo.

Himna stalto Latgales priežu un egļu ielokā

Arī ierindas solis pēc četrām dienām jau izskatās gana raits un spēj priecēt trešdien uz nometnes atklāšanu atbraukušos viesus – Aizsardzības ministrijas valsts sekretāru Jāni Garisonu, Zemessardzes komandiera pienākumu izpildītāju pulkvežleitnantu Ervīnu Kopeiku, Zemessardzes 3. brigādes komandieri pulkvežleitnantu Māri Simsonu un visu šīs brigādes septiņu bataljonu komandierus. Iepriekšējā vakarā zemessargi jau iemēģinājuši balsis, tādēļ viņu dziedātā himna noskan pārliecinoši. Tas ieliek labu pamatu viesu uzrunai un viņu teiktajā skaidri paustajam patriotiskumam. “Prieks redzēt jūs tādā skaitā! Un paldies par šo izvēli, par to, ka esat kļuvuši par zemessargiem. Turklāt ņemot vērā to, ka tas nav viegli. Kā zināms, daudzi dod priekšroku laika pavadīšanai internetā, anonīmai kritikai, bet paši neko nav gatavi no sevis piedāvāt Latvijai. Jūsu izvēle ir būtiska, atcerieties, ka karavīrs nav viens, bet gan kopā ar saviem biedriem, tas ir viens vesels lielums, kur dienesta biedri paļaujas viens uz otru. Liels paldies jums par to! Un vēl – klausiet savus instruktorus, tie ir ļoti labi speciālisti un apzinieties, ka nebūs viegli! Novēlu izturību un nometnes nobeigumu sagaidīt kā vienai ciešai komandai!,” novēlēja valsts sekretārs.

Pulkvežleitnants E. Kopeika arī netaupīja labus vārdus jaunajiem karavīriem: “Prieks redzēt jūs tādā skaitā. Izdarīt šādu izvēli jūsu astoņpadsmit deviņpadsmit gados - tas ir ārkārtīgi drosmīgs lēmums. Turklāt Latvijas valstij ārkārtīgi vajadzīgs solis. Zinu, ka Latvijas valsts un tās cilvēki to novērtēs. Novēlu neapstāties pie sasniegtā un apzināties, ka jums priekšā vēl daudz grūtu dienu. Jums arī nāksies iemācīties sadzīvot vienam ar otru. Un atcerieties, ka ierakumā jūs esat kopā ar biedru, ka jūs aizstāvat viens otru, bet lielās līnijās – aizstāvat visu valsti.”

Atbilstoši statusam pulkvežleitnants M. Simsons uzsvēra, ka redzot savas brigādes karavīrus nometnes atklāšanas ceremonijā, viņš sajutis spēku. “Tas ir spēks, kas ir mūsos, par kuru neko nav sapratusi mūsu kaimiņzeme. Tā vēlas iegalvot, ka latvieši nespēj pārvaldīt savu valsti, ka esam kalpu tauta. Taču tas ir vienīgi meļu stāsts. Mēs zinām, kādi karotāji bijuši latvieši, kas pierādīts abos pagājušā gadsimta lielajos karos. Un mums jāstrādā tā, lai būtu viņu padarītā cienīgi. Kad esam kā viena dūre, esam īsts spēks!,” uzsvēra Zemessardzes 3. brigādes komandieris.

Jēkabpils 56. kājnieku bataljona entuziasms

19 gadus vecais Jēkabpils Valsts ģimnāzijas absolvents Kārlis Levinskis Zemessardzē iestājies pērn Lāčplēša dienā un tagad, lai gan no rudens, visdrīzāk, Daugavpils universitātē studēs bioloģiju, ir gandarīts par savu atrašanos 56. kājnieku bataljonā. “Iestājos Zemessardzē patriotisma jūtu vadīts, tā ir mīlestība pret savu valsti, kā arī vēlēšanās uzsākt dzīvē kaut ko jaunu, nebijušu. Kaut kas tāds, kas man liktu izkāpt āra no ierastās komforta zonas.” Uz jautājumu par pirmajiem iespaidiem pēc nokļūšanas šajā nometnē zemessargs K.Levinskis atbildēja, ka tā esot “grandioza, labi apstākļi, ļoti draudzīga komanda, daudz interesantu personību un visu laiku to pavada laba atmosfēra”. Otrs zemessargs – Samanta Martuženoka, kas dzīvo Salā un lolo sapni iegūt jurista vai datorspeciālista diplomu Latvijas universitātē, savu izvēli pievienoties Zemessardzei skaidroja šādi: “Iepriekš divus gadus pavadīju Jaunsardzē un tagad vēlos padziļināt savas militārās zināšanas.”

Dalies ar šo ziņu