Vestpointas akadēmiju absolvēs latvietis Miķelis Skudra

NBS
Sargs.lv
Vestpointa
Foto: Foto: cadet Samantha Price

Šā gada 27. maijā Miķelis Skudra no Latvijas absolvēs prestižo Vestpointas akadēmiju.

Vestpointas akadēmiju absolvēs latvietis Miķelis Skudra

- Cik ilgi mācījies Vestpointā?

Amerikas Savienoto Valstu Militārajā Akadēmijā (USMA) ierados 2013. gada jūnijā, un šogad to absolvēšu. Tātad studiju ilgums ir gandrīz četri pilni gadi. Kadeti un pasniedzēji šo laika posmu nereti dēvē par "47 mēnešu pieredzi."

 - Kādas zināšanas un prasmes apguvi?

Akadēmija piedāvā neskaitāmas bakalaura programmas - gan dažādas humanitārās zinātnes - svešvalodas, filozofija, psiholoģija, u.c., gan arī eksaktās zinātnes - fizika, ķīmija, inženierija. No plašā piedāvājuma nebija viegli izvēlēties. Galu galā izlēmu studēt būvinženieriju (Civil Engineering), jo mani piesaistīja šīs studiju programmas praktiskais pielietojums.

Izvēlētā studiju programma tomēr nav galvenais. Akadēmija piedāvā šīs dažādās studiju programmas, lai sagatavotu vispusīgi izglītotus virsniekus, kuri vēlāk karjeras laikā kopā strādājot, spētu piedāvāt jaunas perspektīvas dažādu problēmu risināšanā. Akadēmijas mērķis ir audzināt kadetos interesi par tālāku zināšanu padziļināšanu, lai katrs absolvents kļūtu par "studentu uz mūžu" un nekad neapstātos attīstīt savas spējas.

Papildus akadēmiskajiem pienākumiem, katram kadetam ir "militārai amats" kadetu brigādē. Šis ir vispraktiskākais veids, kā apgūt personāla vadību, organizēšanas prasmes un attīstīt savas līdera spējas.

 - Kad gaidāms izlaidums?

Izlaidums būs 27. maijā. Savu leitnanta pakāpi saņemšu Latvijā, kopā ar šī gada NAA absolventiem 16. jūnijā.

Studējot militārajās akadēmijās, iespējams iegūt starptautiski atzītu un prestižu izglītību, saņemot bakalaura grādu izvēlētajā specialitātē, un militāro izglītību, kas atbilst Latvijas bruņotajos spēkos noteiktajām virsnieka pamatapmācības prasībām un dod tiesības saņemt virsnieka dienesta pakāpi - leitnants.

Jauniešiem nepieciešama augsta fiziskā sagatavotība, teicamas angļu valodas zināšanas (kandidāti kārto TOEFL testu - Test of English as Foreign Language), ļoti labas sekmes eksaktajos mācību priekšmetos (kandidāti kārto SAT I - Scholastic Aptitude Test testu) un dienestam atbilstošs veselības stāvoklis, mācību novērtējums vidējās izglītības iestādē – augstāks par vidējo.

Dalies ar šo ziņu