Mācībās “Summer Shield XIV” demonstrē 11 valstu sadarbību

Militārās mācības
Sargs.lv
AF2F858C48A24562A400711E706158DD.jpg
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

26. aprīlī Ādažu poligonā norisinājās starptautisko mācību viesu un mediju diena, kuras laikā klātesošie varēja vērot mācību norisi.

Mācībās “Summer Shield XIV” demonstrē 11 valstu sadarbību

Starptautisko mācību “Summer Shield XIV” viesu un mediju dienas ietvaros klātesošajiem bija iespēja vērot upes šķērsošanu, kas tika paveikts ar Inženiertehniskās rotas atbalstu, Vācijas bruņoto spēku karavīri veica karavīru un tehnikas attīrīšanu no ķīmiskā piesārņojuma, savukārt Luksemburgas bruņotie spēki nodrošināja ūdens attīrīšanu.

Klātesošajiem bija iespēja vērot ASV tanku rotas un Slovākijas mehanizētās kājnieku rotas pretuzbrukumu ar integrētiem dažāda veida kaujas atbalsta elementiem – artilēriju, aviāciju, ko nodrošināja ASV bruņotie spēki ar kaujas helikopteriem “Apache”, inženieru atbalstu, uzdevumu izpildē iesaistot arī apvienotā uguns atbalsta priekšējos novērotājus un tuvā gaisa atbalsta kontrolierus.

Sauszemes spēku kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Ilmārs Atis Lejiņš sacīja, ka Latvijas spēja uzņemt mācībās vairāk nekā 10 valstis ir uzskatāma par ikdienu: “Tā ir jaunā ikdiena, jaunā norma, ka spējam uzņemt tik daudzu valstu karavīrus, kas pārstāv atšķirīgas militārās specialitātes, kas nav visu laiku pieejamas Nacionālajos bruņotajos spēkos.  Mēs  spējam īsā laikā izveidot mācību komandu, izstrādāt taktiskos paņēmienus, divu nedēļu laikā izstrādāt spējas un demonstrēt  tās viesiem. Mēs to spējam darīt, un tas nav nekas sevišķs. Mācībās lielākā vērība tiek pievērsta  kaujas atbalsta funkciju karavīriem. Parasti redz tankus un kājniekus, bet nepamana inženierus, artilēriju, mīnmetējniekus, aizsardzības pret masveida iznīcināšanas ieročiem speciālistus, tāpēc šajās mācībās tiek pilnveidotas šo specialitāšu iemaņas gan Latvijas, gan ārvalstu karavīriem.”

“Mācību laikā sadarbība ar sabiedrotajiem ir pozitīva. Mēs arī palīdzam Kanādas kaujas grupai iepazīties ar Ādažu poligonu, parādam, kā mēs Latvijā organizējam mācības. Tāpat mēs iepazīstamies ar Kanādas kaujas grupu, jo jau 1.jūnijā, pēc Kanādas bataljona ierašanās, mēs sāksim strādāt kopā,” norādīja pulkvedis I.A.Lejiņš.

Kanādas vienības virsnieks pulkvežleitnants Veids Ratlends (Wade Rutland) sacīja, ka Latvijā ir pirmo reizi: ”Tā ir lieliska iespēja strādāt kopā un iepazīties ar Latvijas karavīriem pirms Kanādas bataljona ierašanās. Mūsu sadarbība mācību laikā ir izveidojusies ļoti laba, un ceram uz tikpat sekmīgu sadarbību arī turpmāk.”

Arī mācību “Summer Shield XIV” vadītājs pulkvežleitnants Ģirts Savins apliecināja, ka mācības ir ļoti nozīmīgas kaujas atbalsta un kaujas nodrošinājuma jomas karavīriem un tās ir unikālas ar vairākām lietām: ”Šogad ir iesaistīti gan inženieri ar pārcelšanās spēju pāri upēm, gan tanku manevru vienības kopā ar atbalsta vienībām, gan pirmo reizi uzbrukuma helihopteri, darbojoties uz mērķa zonām. Iesaistītas arī prettanku vienības.”

“Vienības ir spējušas sasniegt mācību rezultātus, un pirmo reizi bataljona sastāvā tika veidota apvienotā uguns kauja ar īstu munīciju. Tas nozīmē, ka mēs divu dienu laikā izgājām bataljona līmeņa kaujas šaušanu gan ar tankiem, gan ar  kājnieku kaujas mašīnām, gan ar artilēriju, mīnmetējiem, gan ar inženieru spridzināšanas spējām, nojaucot šķēršļus un veidojot ejas starp dažādiem šķēršļiem. Latvijas Zemessardze demonstrēja savas ūdens šķērsošanas spējas, kā arī uguns atbalsta spējas ar  120 mm mīnmetējiem. Mācībās piedalījās ne tikai karavīri un zemessargi no 11 valstīm, bet arī obligātā militārā dienesta karavīri no Lietuvas un Igaunijas,” norāda pulkvežleitnants Ģ.Savins.

Sauszemes spēku kājnieku brigādes komandieris pulkvedis I.A. Lejiņš mācību noslēguma ceremonijā uzrunājot karavīrus teica: “Tās nav tikai valstis, ko mēs šeit redzam, tās ir militārās spējas, kuras tiek apvienotas. Parasti mācībās “Summer Shield” mēs redzam kājnieku vienību manevrus. Šogad mācības bija īpašas ar to, ka trenējām kaujas atbalsta un kaujas nodrošinājuma spējas kājnieku vienību atbalstam. Alianse ir spēcīga, jo mums ir šī iespēja mācīties vienam no otra un pilnveidoties. Vienmēr ir ko mācīties gan no Latvijas, gan Luksemburgas, Vācijas, ASV, Bulgārijas, Rumānijas, Slovākijas, Lietuvas, Igaunijas, Kanādas, Lielbritānijas un citu valstu karavīriem.”

“Mācības ir noritējušas sekmīgi. Mēs redzējām labu sadarbību un mēs runājām viens ar otru, nevis viens par otru,” atzīmē pulkvedis I.A.Lejiņš.

Jau ziņots, ka no 17.līdz 30.aprīlim Ādažu poligonā un pieguļošajās teritorijās norisinās starptautiskās mācības “Summer Shield XIV”, kuru mērķis ir trenēt kaujas atbalsta un kaujas nodrošinājuma spēju integrēšanu bataljona un brigādes līmeņa aizsardzības operācijās.

Gadskārtējās mācībās piedalās vairāk nekā 1800 karavīru no Latvijas, ASV, Bulgārijas, Igaunijas, Kanādas, Lietuvas, Lielbritānijas, Luksemburgas, Rumānijas, Slovākijas un Vācijas, nodrošinot karavīriem iespēju trenēties starptautiskā vidē.

Šogad mācībās “Summer Shield XIV” tiek trenētas plaša spektra kaujas atbalsta spējas – artilērijas, pretgaisa aizsardzības, izlūkošanas, aizsardzības pret masu iznīcināšanas ieročiem, kaujas inženieru un konstrukcijas inženieru un prettanku spējas. Mācībās prasmes uzlabo arī apvienotā uguns atbalsta priekšējie novērotāji un gaisa atbalsta kontrolieri, kā arī Medicīnas rota un transportēšanas apakšvienības.

Dalies ar šo ziņu