Atzīmējot Godasardzes rotas 25. gadadienu, aicina apmeklēt svinīgo pasākumu

NBS
Sargs.lv
Godasardze
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

2. maijā pie Brīvības pieminekļa notiks Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljona Godasardzes rotas 25. gadadienai veltīts svinīgais pasākums, kurā piedalīsies Apvienotā štāba priekšnieks brigādes ģenerālis Ivo Mogiļnijs un Štāba bataljona komandieris pulkvežleitnants Egils Kupčs.

Atzīmējot Godasardzes rotas 25. gadadienu, aicina apmeklēt svinīgo pasākumu

Pasākuma apmeklētāji varēs vērot Godasardzes rotas parādes maršu, kā arī iedzīvotājiem būs unikāla iespēja nofotografēties ar godasardzes karavīriem.

Godasardze pie Brīvības pieminekļa no 1935. gada novembra līdz 1940. gada jūnijam bija viens no Latvijas valstiskuma simboliem. Godasardzi nodrošināja Latvijas armijas Štāba bataljons, kas piedalījās ārzemju viesu sagaidīšanas un pavadīšanas ceremonijās, un pildīja citus reprezentācijas uzdevumus.

1992. gada 20. aprīlī toreizējais Aizsardzības ministrs Tālavs Jundzis izdeva pavēli par Godasardzes rotas izveidošanu 1992. gada 1. maijā un godasardzes atjaunošanu pie Brīvības pieminekļa. Pirmie godasardzes rotas karavīri savos posteņos pie Brīvības pieminekļa nostājās 1992. gada 11. novembrī.

Godasardzes rota nodrošina godasardzi pie Brīvības pieminekļa un Valsts prezidenta pils, kā arī reprezentē Nacionālos bruņotos spēkus un piedalās dažādās militārajās ceremonijās.

Godasardzi pie Brīvības pieminekļa norīko katru dienu no plkst. 10 līdz 16. Godasargu maiņa notiek ik pēc stundas. Godasardzes karavīri pie Brīvības pieminekļa reizi pusstundā septiņas minūtes patrulē Brīvības pieminekļa pakājē Godasardze tiek noņemta, ja gaisa temperatūra ir zemāka par -10C un augstāka par +25C, kā arī stipra vēja virs 10m/s un spēcīgu nokrišņu gadījumā.

Dalies ar šo ziņu