Mācībās “Summer Shield XIV” trenēsies izmantot plaša spektra kaujas atbalsta spējas

Militārās mācības
Sargs.lv
Summer Shield
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

No 17. līdz 30. aprīlim Ādažu poligonā un pieguļošajās teritorijās norisinās starptautiskās mācības “Summer Shield XIV”, kuru mērķis ir trenēt kaujas atbalsta un kaujas nodrošinājuma spēju integrēšanu bataljona un brigādes līmeņa aizsardzības operācijās.

Mācībās “Summer Shield XIV” trenēsies izmantot plaša spektra kaujas atbalsta spējas

Gadskārtējās mācībās piedalās vairāk nekā 1200 karavīru no Latvijas, ASV, Bulgārijas, Igaunijas, Kanādas, Lietuvas, Lielbritānijas, Luksemburgas, Rumānijas, Slovākijas un Vācijas, nodrošinot karavīriem iespēju trenēties starptautiskā vidē.

“Šīs ir vienīgās mācības Baltijas valstīs, kas dod iespēju kaujas nodrošinājuma un kaujas atbalsta vienībām iespēju trenēties kopā ar kājnieku un mehanizētajām vienībām,” uzsver pulkvežleitnants Ģirts Savins. “Šogad būtiski būs tanku un mehanizēto kājnieku sadarbība ar kaujas atbalsta un kājnieku vienībām, īpaši šaujot ar kaujas munīciju. Mācībās piedalās vienpadsmit valstis, arī tās, kas atrodas Baltijā NATO paplašinātās klātbūtnes ietvaros. Piemēram, “Summer Shield XIV” piedalās arī Lielbritānijas karavīri, kas šobrīd pilda dienesta pienākumus Igaunijā.”

Šogad mācībās “Summer Shield XIV” trenētas plaša spektra kaujas atbalsta spējas – artilērijas, pretgaisa aizsardzības, izlūkošanas, aizsardzības pret masu iznīcināšanas ieročiem, kaujas inženieru un konstrukcijas inženieru un prettanku spējas. Mācībās prasmes uzlabos arī apvienotā uguns atbalsta priekšējie novērotāji un gaisa atbalsta kontrolieri, kā arī Medicīnas rota un transportēšanas apakšvienības.

Mācības „Summer Shield” Latvijā notiek kopš 2004.gada, un sākotnēji tā galvenais uzdevums bija sagatavot vienības dalībai koalīcijas spēku operācijā Irākā.

Kopš 2014. gada mācības ir iekļautas NATO vingrinājumu un mācību sarakstā un tās ir atvērtas dalībai ikvienai no alianses dalībvalstīm. Pērn tajā piedalījās vairāk nekā 1300 karavīru.

Dalies ar šo ziņu